Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző2010. szeptember 29.


Most Önök jönnek, oldják meg az egyenletet!

Most Önök jönnek, oldják meg az egyenletet!

Eleinte nem, de később nagyon megszerettem a matematikát, fizikát. Nem kellett hozzá más csak egy jó tanár. Politikától független, logikus tantárgyak. A matematika egy kicsit elvont, de fizikával párosulva csodálatos dolog.

Ha az asztalra teszek egy testet, s arra egy erővel hatok (vagyis elkezdem tolni az asztalon) csak a súrlódás nagyságától függ, hogy mekkora gyorsulással indul el.

Nagyon egyszerű, nem? Nem függ politikától, nem függ attól sem, hogy ki a polgármester. Mi a lényege tehát a fizikának? Ismert paramétereket és ismert törvényszerűségeket teszek be a képletbe, s az egyetlen ismeretlen nagyon egyszerűen kiszámolható. Nem kell hozzá semmilyen fölösleges mellébeszélés.


Bővebben »

2010. szeptember 28.


Az araboknak is több eszük van

Az araboknak is több eszük van

Reggel van, megint régen írtam. Nem volt mit. Éjjel-nappal dolgoztunk a külföldi munkákon.

Befejeztük a 160 000 m2-es törökországi szállodát. Meseszép szálloda, meseszép munka. Végre megérett a két éve épült szálloda tulajdonosánál, mit hogyan kell csinálnia. Át kell térnie alternatív energiára.

Végre betehetjük a csodaszámba menő, svájci -német AlphainnoTec professzionális hőszivattyúkat. A 7 darab csodagép a tulajdonosnak havonta 50 000 dollárt fog megtakarítani. Ez ma, testvérek között is, 10 millió forint minden hónapban. A beruházás két év alatt térül meg.


Bővebben »

2010. július 13.


Minek dolgozom annyit?

Egyszer egy barátom megkérdezte:

- Mondd, mi a csudának dolgozol annyit? Minek hajtasz annyit? Megvan mindened.

Napokig gondolkoztam rajta. Tényleg minek dolgozom annyit? Minden nap már hatkor fenn vagyok. Tervezek, rajzolok vagy tanulok. Sokkal több értelme lenne lóbálni a lábam és nem csinálnom már semmit. Sokan teszik ezt még a parlamentben és a hivatalokban is, s jobban élnek ma, mint én. Akkor minek?

Rájöttem!


Bővebben »

2010. május 25.


Kedves megrendelőm Józsi és Joker!

Kedves megrendelőm Józsi és Joker!

Egyenes, egyszerű ember, aki betartja a szavát. Elég kevés van már belőle.

- Jó napot- szólal meg a telefon - képes maga rendesen dolgozni? Vagy maga is csak szemfényt veszt?

- Jó napot - nem igazán értettem, miről beszél. Egyáltalán ki beszél, mit szeretne?

- Hát azt, hogy képes-e maga rendesen dolgozni, vagy ugyanolyan szélhámos, mint akiből volt itt már nálam néhány.


Bővebben »

2010. május 13.


Aranyoskám! Nekem a legjobb és a legbiztonságosabb kell!

- Aranyoskám, értse meg, nekem a legjobb, legbiztonságosabb kell. Nem érdekel, mennyibe kerül, nem érdekel, mikor térül meg!

Imola a világ legaranyosabb titkárnője a világon. Már 1983-ban, amikor a céget megalakítottam, ő volt mellettem. Mindig mosolyog, mindig kedves, mindig jókedvű. Egyik főnyeremény az életemben.

- András - szólt le hozzám kedvesen, ugyanis legalább 20 centivel magasabb a „kis kedvencem”- el kellene menned helyszínelni, Pécstől még odébb 30 km-re egy kis faluba.


Bővebben »

2010. április 2.


Mi történt azóta?

Mi történt azóta?

Kedves blog olvasóim!

Elnézésüket kérem, hogy régen nem írtam, de valamikor dolgoznom is kell.

Egyik volt osztálytársam, Zsuzsa kérdezte tőlem levélben:

- Mi van, lazsálsz? Nem írod a blogot.

- Zsuzsa, amikor nem írom a blogot, akkor dolgozom a legtöbbet.

Mi történt, amióta a szárnyas cső helyett egy Daciaval mentem haza Marosvásárhelyről?


Bővebben »

2010. február 3.


Propelleres szárnyas csőtől a Daciáig

Propelleres szárnyas csőtől a Daciáig

Mondtam Tamásnak:

- Ne üljünk bele. Túl kicsi.

- Ha már itt van, csak bele kéne menni.

- Legalább fényképezzük le, hogy megmaradjon az utókornak hol végeztük be.

Néztem jobbról, néztem balról, ez a repülő inkább egy propelleres szárnyas csőhöz hasonlított, mint egy igazi repülőhöz. Öreg, kopott, kicsi.


Bővebben »

2010. január 21.


Beüzemeltük Európa egyik legnagyobb levegőkazánnal működő épületét Budapesten

Beüzemeltük Európa egyik legnagyobb levegőkazánnal működő épületét Budapesten

A Budapest XI. Aga utcai, a Ciszterci rend tulajdonában lévő, közel 2500 m² -es épület 2009 december végéig távfűtésről működött. A tulajdonosok, üzemeltetők, hasonlóan sok távfűtött háztulajdonoshoz, nem voltak megelégedve a szolgáltatással. Magas árak, rendkívül drága készenléti díj, kiszolgáltatottság, függőség, a lakások, épületek elértéktelenedése, stb.

A Ciszterci rend főapátja megelégelte, hogy a távfűtés összes hátrányát, veszteségét vele akarják megfizettetni. Mint rendkívül tanult ember (37 évig Rómában hű barátja, II. János Pál pápa mellett élt), megvizsgálta a jelen és jövő lehetőségeit és úgy döntött, leválik az Aga utcai épületnél a távfűtésről.


Bővebben »

2010. január 14.


Hőszivattyú tervezés Aberystwyth-ben és London mellett egy tehén farmon

Hőszivattyú tervezés Aberystwyth-ben és London mellett egy tehén farmon

Ennyire biztos még soha nem voltam abban, hogy vihar előtti csöndben ülök. Mert a változatosság kedvéért már megint egy repülőben vagyok nagy csöndben, miközben a hangszórón egyfolytában minden nyelven mondják be, hogy Frankfurtban vihar van. Mondanom sem kell, oda mennék, hova máshova, mint ahol vihar van.

Még mindig nem indulhatunk. Másfél órája a ferihegyi kifutópályán várunk. Most legalább az ablak mellett ülök. Jól látom, ha netán majd zuhanunk.


Bővebben »

2009. december 10.


Aberystwyth

Aberystwyth

Aberystwyth aranyos városka Walesben, Anglia nyugati partjánál. Csak az utcák ne lennének annyira keskenyek és a szokásos jobb oldalon lehetne vezetni. Viszont a körforgalmak nagyon jók. A jobbkéz szabály még sokkal jobb: ott logikus, mert az ember a kocsi jobb oldalán ül, onnan neki mindig vagy előre, vagy jobbra kell néznie és ha jön valaki, egyszerűen csak el kell engednie.

Mi persze elmajmoltuk a jobbkéz szabályt, mert egy csöppet sem gondolkoztunk akkor sem, csak lopjuk el az ötletet és vezessük be a szabályt. Ha a nagy angoloknak megy, nekünk is jó lesz. Csakhogy mi az autó bal oldalán ülünk. Ha onnan a jobbkéz szabályt meg akarjuk adni a másik autósnak, a jobb oldalon mellettünk ülő fejétől nem látunk semmit. Szuper! Miért nem gondolkozunk előbb egy kicsit, s csak utána majmoljuk le a nagy nyugatiakat? Egy rossz döntés, logikus gondolkodás nélkül, és milliók szenvednek. Persze, az itthoni karosszéria lakatosoknak jó.


Bővebben »következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző