Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző2009. december 3.


Wales, a fordított ország

Wales, a fordított ország

Jól eltűntem, mi tagadás, de mostanában olyan sok munkám lett, magamat is alig találom meg.

Mikor is írtam utoljára? Amikor mentem munkát vállalni Angliába. Attilát is vittem magammal, lásson világot és fiatal kora ellenére mondhassa el magáról, már repülővel jár tervezői művezetésre.

Amikor életemben először ültem repülőn, egy percre sem hunytam le a szemem. Minden pillanatot élvezni akartam. Izgultam, szinte a pilóta helyett vezettem a gépet. Attila aludt, édesdeden aludt.


Bővebben »

2009. október 16.


Ma este megint csomagolás

Ma este megint csomagolás

Egyik notebook, másik notebook, fogkefe, szappan, névjegy, dezodor. Ja és a pizsama ki ne maradjon. Esernyő, esőkabát, mert most hideg lesz. Walesbe (Angliába) megyek, ill. most megyünk. Viszem magammal Varga Attilát is, a Thermo fiatal mérnökét. Ő nagyon izgul, most ül majd először repülőre.

Kaptunk megint két nagyon szép munkát. Az egyik épület 700 m2-es, a másik csak 300 m2. Mindkét tulajdonostól szabad kezet kaptam:


Bővebben »

2009. október 14.


Megjöttem, jaj de jó, nézhetem a magyar TV-n a híreket

  • Felakasztotta cellatársát csicskáztatás után B. Lajos (nevét kiírni nem lehet, mert vannak ám személyiségi jogok).
  • Megfontolás tárgyává teszi a BKV volt főmunkatársa, hogy a jogtalan 100 millió forintot vissza adja-e.
  • A Főpolgármesteri hivatalban megszavazták, hogy jövő év májusától nem vesznek fel extra fizetést. Nehezen ment ugyan a szavazás, mert az a fránya szavazó gép nem akart működni (lehet, hogy azért, mert annak a javítására még nem vettek fel újabb százmillió forintot - ami késik, az nem múlik). Megoldották a nagy feladatot, kézfeltartással megszavazták. Sőt kisebb javítás után megszavazták a szavazógéppel is. Meg tudták nyomni a gombot. Hurrá! Hát nem ügyesek? Nem megérdemlik több millió forintos fizetésüket? A szavazó gép azonnal a szavazás után megint elromlott, csak ezért nem tudták megszavazni, hogy mostantól ugyancsak rendesen fognak dolgozni.

Bővebben »

2009. október 12.


Vasárnap reggel van, Taipei borús párás reggelre ébredt, velem együtt

Vasárnap reggel van, Taipei borús párás reggelre ébredt, velem együtt

Otthon még alszanak, 6 órával vagyunk hátrébb.

Késő este, éjfél előtt pár perccel indulok haza. Próbáltam aludni, mert 18 órát kell repülnöm. Jobb, ha az ember kialudva indul neki egy ilyen hosszú repülő útnak. (18 órát kell ülni egy repülő székén, egy repülőszéken, ahol mindent lehet, csak aludni nem.)

Neki indultam hát megnézni a várost, az üzleteket. A sokkhatás csak ezután jött. Betévedtem egy áruházba, 4 emelet lefelé, 10 emelet felfelé. Mind tele áruval, emberrel, rengeteg fiatallal. Majd egy folyosó, ami átvezet egy másik ugyanilyen hatalmas bevásárló központba. Nincs vége. Közel 15 Westend és Mammut méretű épület összekötve folyosókkal, alagutakkal, s a fiatalok csak úgy hemzsegnek az üzletek között. Vásárolnak, jól érzik magukat, esznek, isznak, énekelnek, táncolnak, költik a pénzüket, amit hét közben megkerestek. Keményen dolgoznak, jól keresnek, sokat költenek. Hát nem ez a normális?


Bővebben »

2009. október 12.


Ígértem, megírom, miért kedvesek az ázsiai emberek

Ígértem, megírom, miért kedvesek az ázsiai emberek

Először 19 éve voltam Japánban. Meghívott Ahio Okumura professzor a tokiói egyetemre. Azóta többször voltam nála, sőt, több mint 10 éve tiszteletbeli professzornak neveztek ki. Ahogy ők mondják, associate professzor, ami inkább azt jelenti, a professzor jobb keze. Amikor ezt történt, még fel sem fogtam, milyen nagy szó Okumura professzor jobb kezének lenni. Nem csak tőle, de a japánoktól, ázsiaiktól is nagyon sokat tanultam. Most itt Taiwanban megerősítettek engem abban, hogy így érdemes élni.

Ők a jövőt építik és nem a jelent rabolják le. Gondoljunk csak arra, ha van egy célunk, amit szeretnénk elérni, milyen szívósan és türelmesen küzdünk, hogy azt elérjük. Ha már nincs célunk, mennyire nincs értelme semminek. Mindenkinek ki kell elemeznie, van-e célja az életének, ha nincs, kell, hogy keressen.


Bővebben »

2009. október 8.


Indulás Bécsbe, onnan Taiwanra

Indulás Bécsbe, onnan Taiwanra

Taipei, 2009-10-07, éjfél előtt egy perccel

Meghívott Taiwan kormánya, hogy legyek 5 napra a vendége. Semmi mást nem kért cserébe, csak hogy nézzem meg Ázsia legnagyobb napelem kiállítását Taipein.

Érdekes módon otthon a kormány még arra sem kért meg, hogy egy percre legyek bárhol is a vendége. Sőt, még a létezésemről sem tudnak. Nem baj. Számítógép szedi az adót, kódszám alapján. Nekik csak az a fontos.


Bővebben »

2009. október 2.


Levegőkazán, ami hűt, fűt és meleg vizet készít

Levegőkazán, ami hűt, fűt és meleg vizet készít

Nem kell gáz, nem robban, biztonságos, üzembiztos, olcsóbban működik, mint a gázkazán vagy a hagyományos klíma berendezés!

November közepétől lehet rendelni a tényleg világújdonságnak nevezhető német gyártmányú AlphainnoTec reverzibilis levegőkazánt. (Ennek már utána néztem, tényleg profi berendezés.)

A levegőkazán minden eddigi berendezésnél jobb hatásfokkal működik. Fűt, hűt, meleg vizet készít, geotarifával olcsóbban működik, mint a hagyományos fűtési, hűtési (klíma) berendezések.


Bővebben »

2009. október 1.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 4. tanács

Ne higgyenek a világszabadalmakban, még akkor sem, ha rádióban, TV-ben hallanak róla. Egy párszor beleestem a csapdába én is.

Megbízott engem Szücs Imre a Budapest, II. kerület Gomba utcában több mint 16 éve egy napenergiás ház tervezésével. (Akkor még ez csodaszámba ment, ma már mindenkinek természetes)


Bővebben »

2009. szeptember 25.


A jövő faluja épül Miskolc és Kazincbarcika között

Kazincbarcikától nem messze van egy kis falu. Neve nincs világ vége. Egy holland család költözött ide. Két pici gyerekük már Magyarországon fog iskolába járni.

Michel, a holland házaspár férfi tagja, írt nekem egy levelet e-mailen:

- Hello András, akarok egy geotermikus falut építeni, ahol csak gyógynövényt ültetünk, jógázni tanulunk, gyógynövényekből gyógyszereket készítünk, s tanítjuk az embereket, hogyan kell túlélni a jelent - írta Michel tört angolsággal.


Bővebben »

2009. szeptember 23.


Mi az a COP?

A COP egy mérőszám (Coefficient of Performance), amely a hűtő és a fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán, „fűtési jósági fok”-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a mértékegysége (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú, tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

A Nyugat-Európában piacvezető AlphainnoTec hőszivattyúk esetében ez az érték:


Bővebben »következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző