Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


Tanácsok építkezőknek

2014. március 2.


Hőkamera, konyhaszekrény, padlófűtéscső

Jól látható, hogy a konyhaszekrény alatt illetve előtt 10 cm-en belül 10 fok a hőmérséklet különbség Jól látható, hogy a konyhaszekrény alatt illetve előtt 10 cm-en belül 10 fok a hőmérséklet különbség

Hőkamerával készült megdöbbentő fényképek I.

Van egy új játékom. Sajnos, a lehető legdrágább játékom, ami valaha is volt. Sokat köröztem körülötte, míg megvettem. Kértem rá árat Németországból, Amerikából, sőt még Japánból is.

Végül is sikerült, azt hiszem, legjobb helyen, legolcsóbban megvennem a legdrágábbat. Nemcsak hőkamerás fényképeket, de még hőkamerás filmeket is lehet vele csinálni.

Sok olyan dolgot lehet vele bizonyítani, amit idáig csak éreztem.

Okos tojások, mindig mindenhez értők elterjesztették, hogy nem érdemes a konyhaszekrény alá padlófűtés csöveket fektetni. Annyival is kevesebbe kerül a fűtési, beruházási költség. Hát igen. Egy több millió forintos lakásban tényleg érdemes ezen spórolni.

Nézzük csak. Egy konyhaszekrény 60 cm széles és maximum 3 m hosszú, vagyis 1,8 m² alapterületű, ami alá maximum 18 m padlófűtés csövet (18x250 Ft=4500 Ft értékben) lehet letekerni. Ha ezt a minimális összeget megtakarítjuk, nézzük a hő fényképet, mi történik.

Jól látható a fényképen a konyhaszekrény lába és az előtte elhaladó padlófűtéscső. Mivel a padlófűtéses lakásban szinte mindenki mezitláb van, a főzés közben a háziasszony sem hord sem cipőt, sem papucsot. A szekrény elé állva, lábujjai a hideg szekrény alatt, míg sarka a meleg padlófűtés csövön van.

Hiszik, nem hiszik, a hőkamera egyértelműen mutatja, hogy közel 10°C a hőmérséklet különbség egy lábfejnyi hosszon belül. Kívánok minden „Okos tojásnak” olyan cipőt, amit egész nap hordania kell, s a cipője orrában minimum 10°C-al hidegebb van, mint a sarkában.


Kategóriák: Hőkamera, Tanácsok építkezőknek

Címkék: Hőkamera
2013. november 25.


A sikeres pályázatírás titka

Kaptam egy szép feladatot.

Csöng a telefon, felvettem.

 • Jó napot, András? 
 • Jó napot- válaszoltam. 
 • El tudna vállalni egy energia vizsgálatot és a most kiírt, vissza nem térítendő támogatáshoz szükséges pályázati anyagot? 
 • Igen. Ebből élek, de miről van szó? 
 • A Balaton északi oldalán van egy iroda, raktár épület. Fő tevékenységünk egy raktár, ahol az árut hűtenünk kell. Az épületnél szinte minden rossz. Az ablakok szelelnek, a falak és a födém alig van hőszigetelve, a klíma gépek nagyon gazdaságtalanul működnek, a világítás csapnivaló. Tudomásunk szerint pályázni lehet vissza nem térítendő támogatásra, ha energiát és széndioxidot takarítunk meg. Fogalmam sincs, mit kellene csinálni, de jó lenne egy kis pénzt nyerni a pályázaton.

Ma szinte mindenki ezt akarja, gondoltam. Nincs egy fillérje sem, nem tudott semmit sem megtakarítani, de milliókat akar nyerni és ha lehet, azt vissza sem akarja téríteni. 

 • Hőszigeteljük a födémeket, korszerűsítsük a fűtést? - folytatta hosszú mondókáját - vagy a klímaberendezést cseréljük le? Szóval mit kell csinálnunk és milyen sorrendben? Biztosan megkapjuk a pénzt? 
 • A feladatok közé tartozna a technológia energetikai vizsgálata is? - kérdeztem, hogy egy pillanatra megállítsam a szóáradatot. 
 • Igen. Mellesleg valószínűnek tartom -  mondta a megrendelő -, hogy először a nyílászárókat kell kicserélni, majd a falakat kell hőszigetelni.

Tévedett. Mérnökeimmel mindent leellenőriztünk, kielemeztünk. Eredményként több olyan dolog is kijött, amire a számítás nélkül még mi sem gondoltunk volna.

Ennél a feladatnál a leggyorsabban megtérülő beruházásként az jött ki, hogy építeni kell egy “zsilipet” a külső tér és a raktár közé, ahol a rakodást végző targoncának egy percre meg kell állnia, míg mögötte az automata ajtó becsukódik, majd előtte a másik automata ajtó kinyílik. Most a hűtött raktár folyamatosan tárva nyitott ajtaján keresztül dől ki a hűtési energia és a pénz, ezzel a megoldással ezt lehet megakadályozni. Igaz, kicsit lelassul így a rakodás, de évente milliókat takaríthat meg a cég.

A másik fontos eredményként azt számoltuk, hogy nem a nyílászárókat kell kicserélni és a falakat hőszigetelni, hanem leggyorsabban a tetőszerkezet fokozott hőszigetelése térül meg s az kerül a legkevesebbe. Fontos tehát, hogy ne a laikus teljes biztonságával határozzuk meg a teendőket, hanem precíz számolás előzze meg döntésünket.

 • Tényleg igaz, hogy tavaly 19 pályázatot írtak és abból 17-tel nyertek? Mi a titka a sikeres pályázatírásnak? - kérdezte óvatosan.
 • Nagyon egyszerű - válaszoltam kicsit nagyképűen -. ahány épület, annyi megoldás. Épületenként előre, egyenként kell megvizsgálni, majd szisztematikusan feldolgozni az energia-megtakarítási lehetőségeket.  Egy-egy megoldást nagyon precízen kell kidolgozni, a következő feladatokat kell egymás után elvégezni:
 1. Energiaaudit elkészítése a meglévő épületre, ahol egyértelműen kiderül, hol és miben nem felel meg az épület;
 2. A legsúlyosabb problémával kell kezdeni. Meg kell vizsgálni, mennyibe kerül, mennyi idő alatt térül meg és annak javításával mennyi széndioxidot takaríthatunk meg;
 3. Ugyanezt kell végigvenni a következő legnagyobb hiányosságnál is, újra kiszámolni, mennyibe kerül, mennyi idő alatt térül meg, milyen anyagok kellenek hozzá. Ezt a folyamatot addig kell ismételni, lépésről- lépésre, amíg már nem találunk hiányosságot az épületen;
 4. Ezeket az energia-megtakarítási feladatokat egyenként kell meghatározni, kiszámolni majd feltenni a polcra. Amikor kijön egy pályázat, látjuk, hogy az milyen épülethiányosságokra ad támogatást (nyílászáró cserére, épülethőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, napelem telepítésre, technológia-korszerűsítésre, stb.). Akkor már csak le kell vennünk a polcon lévő, előre kidolgozott anyagot és hozzáigazítanunk a kiíráshoz. Kicsit átpofozzuk, aszerint, hogy milyen formát, milyen tartalmat kérnek a pályázati anyagban. Csak ebben az esetben lehet részletes, jól kidolgozott pályázati anyagot készíteni olyan rövid idő alatt, mint ami a pályázatoknál rendelkezésre áll - többnyire egy-két nap. Hát ez a titok lényege. Előre minden legyen elkészítve. Pató Pál uraknak nincs helye a rendszerben.
 • Akkor miért nem ezt csinálja mindenki?
 • Jó kérdés. Nem tudom. Talán azért, mert az emberek nem előrelátóak. Nálunk senki nem vesz sílécet nyáron fél áron, csak azután, felárral, hogy egy perccel előtte leesett a hó. Mindig az adott pillanatban várják a csodát. Pedig csodák nincsenek.
 • Nahát, én hallgatok magára, megrendelek mindent előre.

Megírtuk. Az anyagot összeraktuk. 28 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a munkákhoz az illető.


Kategóriák: Energetikai pályázatok, Tanácsok építkezőknek
2013. november 23.


Az Építőipar Megbízható Mestere díj

Alapítottam egy díjat. Hogy miért?

Közel két éve lettem épületgépészeti, energetikai igazságügyi szakértő. Ezalatt a rövid idő alatt nagyon sok olyan rendszert láttam, amit a laikus teljes biztonságával kiviteleztek épületgépész kóklerek.

A szakmában a kókler veszélyesebb, mint gondolnánk:

 • Elviszi a munkát a profi elől.
 • A profi csődbe megy, éhen hal.
 • A megrendelő, akinek a kókler dolgozott idegileg, anyagilag tönkre megy.
 • Elkezdődnek a vég nélküli bírósági tárgyalások.
 • A kókler nyomát bottal üthetik.
 • Az épületgépész szakma hitelét veszti.

Mindez megelőzhető lenne, ha valamilyen formában megjelölnénk a profikat, a megbízható, jó szakembereket, akik szinte mindenkinek és mindenkor korrekt munkát végeznek.

Az „Építőipar Megbízható Mestere” díjat azok a szakemberek kapják, akiknek a munkájával mindenki (megbízó, megrendelő, tervező, alvállalkozó, stb.) meg van elégedve.

Ebben az évben az általam alapított díjat Engelmann Tamás, Finta József, Rosta Csaba, Zsigmond László építészek adták át azoknak a szakembereknek, akiknek a munkáival messze meg voltak elégedve.

Az épületgépészek közül elsőként én javasoltam a díjat. Arnold Károlynak, aki mindegyikünk számára példakép lehet.


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, Gondolatok
2009. október 1.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 4. tanács

Ne higgyenek a világszabadalmakban, még akkor sem, ha rádióban, TV-ben hallanak róla. Egy párszor beleestem a csapdába én is.

Megbízott engem Szücs Imre a Budapest, II. kerület Gomba utcában több mint 16 éve egy napenergiás ház tervezésével.  (Akkor még ez csodaszámba ment, ma már mindenkinek természetes (lásd a tulajdonossal készült riportfilmet):

- András, azt csinálsz, amit akarsz, de profi legyen!- szólt a szigorú utasítás.

Előre adott pénzt anyagokra, többek között a napkollektorokra. Kimentem Frankfurtba az épületgépészeti világkiállításra, hogy ott kiválasszam és megvásároljam Imre számára a német TV-ben hetek óta hirdetett és dicsért görög napkollektort.

Meseszép stand, napkollektorok. Szimpatikus „Háry János” a standon. Bedőltem, megvettem.

Eltelt egy hét, két hét, egy hónap, két hónap, de a kollektorok csak nem akartak megérkezni.

- András, mi van már a kollektoraimmal - kérdezte Imre türelmetlenül.

- Kifizettem a görögnek, azt ígérte, pár napon belül küldi.

- Ha nem akarod, hogy agyoncsapjalak - mondta Imre három hónap után - menj a dolog után.

Abban az időben nem lehetett csak úgy elmenni Görögországba.

Nagyon nehéz volt összeszedni egy kis valutát az utazáshoz.

Mégis menni kellett.

Nincs más hátra, fényképész, útlevél, megjött, mehetek.

Kis valuta elhasználva,

mehetek Görögországba,

napkollektor gyártó vadászatára.

Be a csőbe, felszáll a levegőbe, leszállást megkezdjük, nagy zökkenés, gurulás, megjöttünk.

- Üdvözöljük önöket Athénban, érezzék jól magukat.

Rozzant ezer éves taxik. Sok-sok 123-as Mercedes. Odaadom a csillogó, villogó névjegyet, itt a cím, vigyen oda. Mondanom sem kell, mivel napkollektor gyártóról volt szó, napsugarakkal még a névjegye is be volt aranyozva. Görög taxisok, legalább annyira csibészek, mint bárhol máshol a világban, becsapott ez is.

Megérkeztünk. Egy garázs előtt álltunk. Körbejártuk a háztömböt, hol a gyár? Gyár nincs, csak egy garázs, barátunk ott gányolta az évszázad legótvarosabb kollektorait. Nincs olyan hajszálam, ami ne állt volna égnek. Épp jött a tróger. Neki estem.

Hol a pénzem, mi van a napkollektorokkal? - ordítottam, miközben a fejét majdnem a falba vertem. Nem sok kellett, hogy kinyomjam ártatlanul kidüllesztett szemét.

Kis csenevész szarjankó! Megijedt, mert látta, mindenre elszántam magam.

A pénzt visszaszereztem, de napkollektor még nem volt sehol. Később szereztem napkollektorokat is Israelben, de az egy másik hosszú történet. (Azt majd megírom később.)

Lényeg az, hogy ne higgy a TV-nek, a rádiónak, a szép standnak. Mert ezek a modern digitális mézes madzagok. Sajnos riporterek, hírszerkesztők az újdonság hajhászása mellett, a laikus teljes biztonságával szélhámosokat karolva fel, hirdetik a nem létező dolgokat.

Járj utána, ne légy rest, menj el az irodájába, gyárába és győződj meg arról, igazat mondanak-e.

Itt van a következő eset. Egy szélhámos napok, hetek óta hirdet rádióban, TV-ben egy energiacsoda világszabadalmat. Riportok készülnek vele, csodaszámba megy, hülyíti az egész országot. Sajnos a média ebben tökéletes partner. Nem ártana, ha ők is egy kicsit jobban felkészülve készítenének egy-egy félrevezető riportot. Pontosabbat nem mondhatok és nem is mondok róla, mert a „feltaláló” életveszélyesen megfenyegetett, ha jár a szám, kitöri a nyakam. Ugyanis a görög eset óta megfogadtam, mindennek, mielőtt a pénzem odaadom, utánajárok. Tegyék önök is ezt!

Még mindig jobb a zsebemben pénzzel mindennek utána járni,

mint kiürített zsebbel a szélhámosokat hajhászni!

Most egy darabig, ha tudok, nagyon messziről írok. Jövő héten utazom Taiwanra, az ázsiai alternatív energia világkiállításra, körülnézek az ázsiai piacon, tényleg olyan „gagyit” gyártanak ezek a kínaiak?

Van egy olyan érzésem, hogy nem. Inkább a magyar kereskedőkkel van a baj, akik odamennek, felvásárolják a gagyit és sokszoros haszonnal adják el nekünk, mintha az profi termék lenne.

FONTOS! 

Hőszivattyút csak olyan gyárból szabad vásárolni, ami 1000 km-en belül van. Lehetőleg német gyárból, mert az a TUTI. Ezt ne felejtsék el, mert egészen biztos, hogy ha elromlik, az mínusz húsz fokban, karácsony és szilveszter között történik. Akkor minimum 3 nap alatt itthon kell lennie az alkatrésznek, hogy szét ne fagyjon a ház. Napkollektor, szélkerék és egyéb energia csoda jöhet messzebbről is, de ott is csak a minőséget válasszák!

Szóval figyeljenek oda, ne higgyenek Tv-nek, rádiónak, felkészületlen újságíróknak, járjanak mindennek utána. Menjenek el, nézzék meg irodáját, gyárát. Még az sem árt meg, ha referenciamunkáiból is megnéznek párat.


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek
2009. szeptember 23.


Mi az a COP?

A COP egy mérőszám (Coefficient of Performance), amely a hűtő és a fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán, „fűtési jósági fok”-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a mértékegysége (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú, tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

A Nyugat-Európában piacvezető AlphainnoTec hőszivattyúk esetében ez az érték:

 • Levegős hőszivattyú COP-je: 3,2-4,1
 • Szondás hőszivattyú COP-je: 4,7
 • Vizes hőszivattyú COP-je: 5,7

Ez mit jelent?

Ha a hőszivattyú 1.-Ft-ért áramot fogyaszt, pl. a levegős hőszivattyúnál 3.-Ft-nyi energiát von el a környezet levegőjéből.

Mivel elektromos berendezésről van szó, közel 100 % hatásfokkal dolgozik. Tehát visszakapom a működéséhez szükséges áramot is a hőszivattyú kimeneténél, s azt is fel tudom használni fűtésre.

Vagyis a befektetett 1.- Ft-ot és a környezetből elvont 3.- Ft energiát is nekem adja. (Ekkor az AlphainnoTec levegőkazán COP-je (4/1=4)

Ha ez 4, akkor a rendszer COP-je: 4 (vagyis befektetett 1+környezetből elvont 3 = 4)


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 23.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 3. tanács

Sok esetben a forgalmazó fele akkora hőszivattyút ajánl, mint amire szükség van, csak azért, hogy az eladási ár alacsonyabb legyen. Természetesen az ilyen módszerekhez folyamodó eladó nyugodt, mert a vevő nem vesz észre semmit, az épületben meleg lesz és a melegvíz sem fogy ki szinte soha.

Hol a csapda?

Minden hőszivattyúban be van építve egy úgynevezett biztonsági tartalék fűtőpatron, aminek lehetőleg csak akkor szabad bekapcsolnia, ha elromlik a hőszivattyú. Éppen ezért hívják tartalék fűtőpatronnak. Ez ugyanis teljes áron (COP= 1.0) fűti az épületet nem negyed-, ill. ötödáron, mint a hőszivattyúk. (COP nem más, mint a jósági fok, ami azt jelenti, hogy a hőszivattyúk vagy levegőkazánok 1.- Ft áram felhasználásából hány forint fűtési energiát állítanak elő. A jó hőszivattyúk általában 1.- Ft elektromos árammal a környezetből min. 4.- Ft-ot „lopnak el”, s nekem így 5.- Ft-nyi fűtési energiát biztosítanak. Az elektromos fűtőpatron viszont 1.-Ft áramból csak 1.- Ft fűtési energiát állít elő, ezért lesz a villanyszámla ezeknél a félteljesítményű hőszivattyúknál hihetetlenül magas.

Az eladó nyer, mivel tőle veszik meg a hőszivattyús berendezést. (Sajnos, sokszor a vevő nem tud mást, csak az árat látja és megveszi az „olcsót”, ami hosszú távon a legdrágább.) Mire kiderül, hogy a hőszivattyú nem igazán hőszivattyú üzemmódban üzemel, hiszen fele akkora a teljesítménye, mint ami kéne, az eladó hetedhét határon is túl van. Ott marad nekünk a gazdaságtalanul, méregdrágán működő, hőszivattyú helyett elektromos fűtőpatronnak nevezhető készülék.

Vigyázat! Sok esetben folyadékhűtőt adnak el hőszivattyú helyett. (Lásd a következő jó tanácsot.)


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 8.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 2. tanács

A hőszivattyú veszélyes üzemmód! Vásárláskor nem az árra, hanem a hosszú távú biztonságra kell törekednünk!

Ne felejtsük el, hőszivattyúnk biztosítja mínusz 15 fokban lakásunk fűtését, melegvíz ellátását. Nem engedhető meg, hogy a berendezés akár egy-két órára is leálljon, mert szétfagyhat a házunk. Több kárt okozhat nekünk, mint a hőszivattyú árának többszöröse. Fontos tehát, hogy a forgalmazó biztosítsa nekünk a készenléti ügyeletet, szervizt, pótalkatrészeket, tudást, (amivel azonnal segítségünkre lehet, ha arra szükség van).

Lehetőleg európai gyártót válasszunk, mert ha cserélni, javítani kell az elromlott alkatrészt, még a nagy baj beállta előtt megérkezik. Pontosabban úgy fogalmaznám meg: nem árt, ha a gyár 1000 km-en belül van, mert azt autóval egy nap alatt meg lehet tenni.


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 2.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 1. tanács

Engedje meg, hogy minden héten adjak önnek egy jó tanácsot, ami segít, ha hőszivattyút vagy napkollektort akar vásárolni. Ha tanácsaimat betartja, sok idegességtől megkímélheti magát.

1. tanács.

Ha elmegy egy céghez érdeklődni, ott sok esetben olyantól kap tanácsot, aki maga sem ért az egészhez.  Lehet, hogy a múlt héten még egészen más szakmát űzött, így tanácsaival több kárt okozhat önnek, mint hasznot.

Tanácsadás után gondosan írja fel a nevét és ne felejtse el megkérdezni a végzettségét, valamint azt sem, hogy mióta foglalkozik a hőszivattyúval, illetve az alternatív energiákkal.

Amikor hazamegy, ellenőrizze! A „Mérnök kamarai névjegyzékben” tudja ellenőrizni, hogy az illető tanácsadó úr/hölgy szakirányú mérnök-e.

(Ha valaki neve előtt dr. vagy Dr. van, azt ne írja a név elé).


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2007. február 28.


Ha nem akar a pénze után szaladni, ha nem akar pórul járni:

4 jó tanács, ha építkezik:

1,/ Fontos, hogy az árajánlat kérés helyett először  referenciahelyeket kérjen a vállalkozóktól! Ne tőlük kérdezze meg, hogy mi mennyibe kerül, hanem ahol dolgozott, ott sokkal több mindent megtud a vállalkozóról és a munkájáról, mintha őt magát kérdezi. (Sajnos sokan a munka megszerzése érdekében nem rettennek vissza tisztességtelen eszközöktől sem.)

Első körben, árak helyett kérjen három referencia címet, ahol a vállalkozó 5 éve, 3 éve és most dolgozik! Ott kérdezze meg az árakat. Ott a valós árat mondják meg Önnek. Olcsó vagy drága volt-e a kiválasztott vállalkozó. (Fontos, hogy ilyenkor még nem a saját pénze után rohangál.)

Miért kell három cím és miért nem elég egy?

Mert lehet látni, hogy amit a vállalkozó öt éve készített, ma még működik-e vagy már régen kidobták? Nem beszélve arról, ha öt év alatt bármikor probléma volt, a vállalkozót meglehetett-e találni, azonnal odament-e kijavítani a berendezést? Egyáltalán, az öt éve elkészített rendszer hogyan működik ma? Három évvel ezelőtti és most készített rendszert azért kell megnézni, mert azon lehet felmérni, hogy a vállalkozó ugyanolyan korrekt és becsületes-e ma is, mint öt évvel ezelőtt. Fontos azzal is tisztába lenni, hogy a cégnél mekkora a fluktuáció, mennyire változnak az emberek, mennyire helyezi a cég előtérbe a biztonságot és a minőséget, mennyire becsüli meg saját embereit? (Az 5-3 és most készült referenciahelyen minden turpisság kiderül!)

20 évvel ezelőtt építkeztem. Akkor az épületemen a két legdrágább iparos Molnár József ács (azóta már Grand ács néven ismert nagy vállalkozó) és Kovalik György burkoló volt. Ma már tudom, ők voltak a legolcsóbbak. A tető a legnagyobb szélviharban is szilárdan áll, a burkoló munkájában ma is minden nap gyönyörködünk. Nem mozog a csempe, nem hullik le a tetőről a cserép, nem kell állandóan javítgatni. Lehet, hogy akkor ők voltak ketten a legdrágábbak. Ma már tudom, hosszú távon ők voltak a legolcsóbbak.

 

2,/ Ha a vállalkozótól kéri a referencia címeket, amiért ő megsértődik, azonnal ki kell rakni!

Ne felejtsük el, az épületeinket több mint 50 évre építjük. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan fantom vállalkozókkal dolgoztassunk, akikből ma ezrével vannak az utcán. Megértem, mindenkinek meg kell élnie, csak ne az én káromra. A csibészeknek, a csalóknak is kell ruha, kell enniük, sok esetben még olyanra is vágynak, pl. luxusautó, luxus tárgyak, amit a munkájuk alapján végképp nem érdemelnek meg, de akarják, küzdenek érte, csalnak, lopnak, hazudoznak. Vigyázzanak, ne Önök legyenek az áldozatok.

Ismerek egy párat. Szemük sem rebben, miközben szakértőnek, mérnöknek, jogásznak, bankárnak adják ki magukat. A laikus teljes biztonságával tesznek tönkre családokat, a legkülönbözőbb trükkökkel húzzák ki áldozataik zsebéből a pénzt. Kiadják magukat mérnöknek, szakembernek, tervezést, kivitelezést vállalnak, s annyi közük van a szakmához, mint énekesnek az autószereléshez.  Kérjék el nyugodtan, a vállalkozók végzettségét igazoló okiratokat. Még mindig jobb, ha ekkor a csalók megsértődnek és elmenekülnek, mintha az Önök pénzével lépnek le.

Ha már a végzettségét igazoló papírokat nem meri elkérni, REFERENCIA HELY, REFERENCIA HELY, REFERENCIA HELY, REFERENCIA HELY, REFERENCIA HELY, REFERENCIA HELY. Ne féljen, kérje és közben a vállalkozó szemét nézze!

 

3,/ Ne csak az érdekelje, hogy minél hamarabb és olcsóbban legyen túl az építkezésen. Hosszú távon gondolkozzon!

Az igazi lényeg nem a rendszer gyors, olcsó megépítése, hanem az, hogy több mint ötven évig a megépített lakásunkban, otthonunkban, épületeinkben, biztonságban éljünk. Működjön a fűtés, a légtechnika, ne ázzon be az épület, stb. A referenciahelyeken mérheti le azt is, hogy mennyire lesz biztonságban egy-egy vállalkozó munkájával. Az adott vállalkozó mennyire elérhető, mióta dolgozik, mekkora a szakértelme. Ha Önnek akár 20 év múlva baja van, leáll -20°C-ban a fűtés, a cég még előreláthatólag működik-e? Ön se szívesen vásárol egy csőd szélén álló cégtől. Ha autót veszünk, is olyan helyen tesszük, ahol a szerviz és a garancia biztosított.

 

4,/Ne felejtse, a ház építésekor főleg az épületgépésszel közel 50 évre köt szerződést.

Amikor tehát kiválasztja, hogy kivel dolgoztat, ne feledje , ennek az embernek kell látni a képét évekig, ez az ember jár be a lakásába, amikor már vendégeket sem szívesen hív. Ez az ember lát bele éveken keresztül az életébe. Ha -20°C-ban karácsony estén leáll a fűtési, ennek az embernek lesz kiszolgáltatva.

Szóval ne felejtse:  sok esetben az olcsó a legdrágább! Egy épületnél, amt 50-100 évre építünk, semmi sem annyira fontos, mint a minőség és a megbízhatóság. Sok bajt elkerülhet, ha a referenciamunkák alapján választ kivitelezőt!


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek