Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5


HŐSZIVATTYÚ

 

 

 

2015. szeptember 7.


Az elmúlt 35 évben megszállottan üldöztem az energiatakarékos megoldásokat


Műszaki életemet három ember határozta meg (természetesen a családomon, barátaimon kívül, akik mindenben támogattak):

 • Varga Zoltán, aki a Könyves Kálmán gimnáziumban fizika tanárom volt. Ő segített abban, hogy beleszeressek a fizikába, és egy év alatt elérte, hogy az országos fizika versenyben döntős legyek.
 • Teller Ede, aki megtanított gondolkozni és rövid idő alatt megtalálni a jó irányt (vele rövid ideig voltam együtt Los Angelesben).
 • A görög napkollektor gyáros, aki 25 évvel ezelőtt becsapott. Mutatós standot bérelt a frankfurti Épületgépészeti Világkiállításon. 10 db napkollektort rendeltem tőle, ott a helyszínen, és még a kiállításon odaadtam neki a kollektorok árát. Fél évvel később derült csak ki, hogy egy garázsban barkácsolja össze a napkollektorokat. Athénbe kellett mennem, hogy vissza tudjam követelni tőle a pénzt.

Akkor fogadtam meg, hogy csak onnan veszek és tervezek be bármilyen berendezést, ahol előtte megbizonyosodtam a minőségről, látom a gyárat és minden olyan körülményt, ami a termék gyártásával kapcsolatos.

Csak minőségi árut, csak megbízható helyről szabad vásárolni!

Az elmúlt 35 évben többször is bejártam a világot, Japántól Amerikáig, európai, ázsiai országokon keresztül kerestem az igazán megbízható, energiatakarékos termékgyártókat, megoldásokat. Tokióban, Tajvanon, Shanghaiban, Hong Kongban, Bangkokban, Singapurban, Soulban járva mindig megdöbbenek azon, hogy már hol tartanak. Talán már 100 évvel is Európa előtt vannak? Nem is olyan régen még ők jártak ide fényképezni, szorgalmasan gyűjtve az ötleteket, aztán pár év alatt évtizedekkel húztak el szinte mindenkitől.

Ott, ahol energiatakarékos rendszereket, hőszivattyút, napelemet, napkollektort, gázmotort vagy egyszerű fűtési rendszert gyártanak, többször is, de minimum kétszer már biztosan voltam.

Oxfordban és az amerikai iskolában megtanultam a feladatra koncentrálni. Rájöttem, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Ők is nagyon keményen dolgoznak.

Japánban, a tokiói egyetemen Okumura professzor tanszékén hosszabb ideig dolgoztam, ahol megismertem az OM házak lényegét, tervezését és az embertelenül feszített munkatempót.

Amikor hazajöttem Tokióból, több OM házat terveztem, Makovecz Imrével és még más neves építészekkel. Ezeknek az OM házaknak nem csak Japánban, hanem itthon is nagy sikere volt. Az egyik tulajdonos, aki már több mint tíz éve lakik abban az OM házban, amit Imrével terveztünk, a következőket mondta:

 • Köszönöm ezt a házat. Már tíz éve lakom benne, de ma is imádom, nagyon szeretek ide hazajönni. Egy hagyományos ház fűtésének a töredékéért működik. Nem kell külön a szellőztetéssel foglalkoznom, mert az is teljesen automatikus. Ugyanakkor szinte soha nem takarítunk, mert nincs por a házban. A rendszer szűrőjén keresztül beérkező levegőben már egy porszem sincs.

Nem sok OM ház épült Magyarországon, mert magát a házat japán precizitással kell megépíteni. Ez meg nem igazán megy a hazai kivitelezőknek.

Majd jött a passzívház őrület. Abból is terveztem néhányat. Nem igazán szeretem, mert azon túl, hogy télen nagyon kevés energiával lehet fűteni, nyáron a melegtől meg lehet benne fulladni. A passzív ház nekem olyan, mint amikor valakit felöltöztetnek egy bundába, amit többet nem vehet le magáról. Télen a hidegben tökéletes, de nyáron?

Egyre elterjedtebbek lettek a mozgatható árnyékoló berendezések, a hőszivattyúk, az alternatív energiás rendszerek (napelem, napkollektor, geotermikus rendszerek, rekuperátor, stb.) amit szintén érdemes beintegrálni az épületekbe.

Elhatároztam, hogy minden ötletet, amit valahol, valamikor is láttam, belegyúrok a “szuper energiatakarékos” házba. Így született meg a “BASEES” házak elmélete.

“BASEES” (Beautiful And Super Energy Economical System), gyönyörű, ugyanakkor szuper energiatakarékos rendszer.

Megépült az első közel ‘SEES ház a Rózsadombon (a “BA” betűt nem véletlenül hagytam le a szó elejéről). 1000 m²-es, fűtött-hűtött luxus ház, amibe a gáz már nincs is bevezetve. Az épületbe minden alternatív energiás rendszer be van építve, hogy a rendszer működési költsége minél alacsonyabb legyen. Napelem, napkollektor, szélgenerátor, geotermikus hőellátás, termoaktivált födémek, felület fűtések, -hűtések. A működés költség a hagyományos energiákkal működő épületekhez képest kevesebb, mint negyede. A folyamatos gazdaságos üzemelés érdekében az épületet okos telefonról, internetről lehet kontrollálni, vezérelni és optimalizálni.

A rózsadombi fűtött, hűtött luxusház 81% energiamegtakarítással működik, de még (szerintem) nem volt igazán gyönyörű. Ezért még csak ‘ASEES háznak nevezném. A szó elejére csak később tettem a “B” betűt, mert fontos, hogy az épület ne csak szuper energiatakarékos, hanem (beautiful) gyönyörű is legyen.

Majd 2011-ben Pécelen, a BASEES házak néhány alkotóelemének felhasználásával megépült egy 37 lakásból álló lakótelep. A péceli lakópark alapkoncepciója a következő volt:

 • Egy üres szántóföld kellős közepén hozzunk létre egy oázist, ahol a lakók egész évben úgy érezhetik magukat, mintha nyaralóban lennének.
 • Készüljön egy mesterséges tó vízeséssel, eköré épülnek majd fel az épületek.
 • Minden lakásnak legyen egy tóra néző kicsi kertje, terasza, de minimum ablaka.
 • A lakásokat csak alternatív energiával, nap- és geotermikus energiával fűtsük, hűtsük. Felejtsük el a gázt, a kéményt, a füstöt. Ne legyen hulladék energia, minden energiát hasznosítsunk újra. Például, amikor hűtünk, a meleg energiát ne a szabadba fújjuk ki, hanem abból készüljön a használati melegvíz.

A lakók véleménye, hogy lakásuk a legjobb nyaraló, sokan nyaralásukat is itt oldják meg. Minek menjek nyaralni, sok pénzt költeni? - mondják sokan közülük - Vízparti nyaraló a lakásom.

A péceli lakóparkról több fényképet, sőt filmet is megnézhet a honlapunkon »

Egy angol milliárdos meglátta a péceli, BASEES alapon épített, szuper energiatakarékos rendszert. Rendelt egy hasonlót, ami lényegesen több épületből áll, egy még inkább elvarázsolt, mesterséges tórendszer körül. Itt nemcsak 184 darab, egyenként 170 m²-es BASEES ház épül fel, hanem 80 db nagyon aranyos fürdőház is.

A svéd és angol építészek által tervezett épületek fűtöttek, hűtöttek és rendkívül olcsón üzemelnek majd. (A komplett épületgépész, energetikai tervezési megbízást a vezetésem alatt álló, már közel 32 éve működő Thermo tervezőstáb kapta.)

Mind a lakó-, mind a fürdőházak úgynevezett energia cölöpökön állnak, amelyek a tó alatt és a területen lefektetett földkollektorokkal együtt biztosítják a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer geotermikus energia ellátását.

A geotermikus szolár “green” faluban minden hulladék energiát újrahasznosítunk. Nincs kidobott energia! “No waste energy at all!”

A földgáz már egyáltalán nincs sem az épületekbe, sem a lakótelepre bevezetve.

No gas! No gas chimney! No smoke! No waste energy! Only economical living on super low cost!

Még az elfolyó szennyvíz és a használt levegő energiáját is újrahasznosítjuk.

A “green” üdülőfalu épületei töredék költséggel üzemelnek a hagyományos technológiával épült házakhoz képest, miközben a lakók élvezik tóparti rezidenciájukat, s a mellé épült fürdőházukat.

Fontos, hogy az épület magában hordozza az emberiség két alapelemét, a tüzet és a vizet. Minden BASEES ház vízközelben vagy akár mesterséges tó partján épül és van benne minimum egy (vízbetétes) kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha. Néhány fontos szempont (és alkotó elem), amit figyelembe kell venni a BASEES házak tervezésénél:

 1. ár-érték arányban kedvező lakások, épületek
 2. áramot termelő napelem használata
 3. égtájtól függő falszerkezet (“ÉFF”)
 4. felületfűtési-, hűtési elemek használata (lehetőleg Roth felületfűtési rendszerek)
 5. gyors megtérülés
 6. hőszivattyúval történő energiaellátás, fűtés, hűtés, használati melegvíz előállítás (javasoljuk a professzionális, rendkívül gazdaságosan, halkan működő svájci-német AlphainnoTec hőszivattyúkat)
 7. horizontális és vertikális szélgenerátor beépítése
 8. hulladékhő hasznosítás (szintén AlphainnoTec hőszivattyúval)
 9. a lakók igényeinek maximális figyelembevétele
 10. mozgatható (akár fázisváltó betéttel ellátott) árnyékoló szerkezetek
 11. multifunkcionális energiatartály használata
 12. napkollektor a használati melegvíz előállításához
 13. napkollektor földabszorber kapcsolattal, a téli energia tárolásra
 14. okostelefonról, internetről kontrollálás, vezérlés
 15. OM japán napház elve (tető-, födém- és falszerkezete)
 16. passzívház elemei
 17. professzionális, energiatakarékos világítási rendszer
 18. rekuperátoros szellőzőrendszer használata
 19. termo-aktivált födém használata
 20. üvegház (az épülethez ragasztott vagy az épületbe integrált greenhouse)
 21. vízterű kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha beépítése

(A szempontokat betűrendben és nem fontossági sorrendben soroltam fel)

Feltételezem, hogy ijesztően hangzik ez sok szempont, amit a BASEES házak tervezésénél be kell tartani. Érdemes azonban a sok szempontot figyelembe venni, mert így el tudjuk érni azt, hogy a beruházási költség mintegy 7%-os növekedése mellett az épületek működési költsége 75-85%-kal csökkenjen.

A “BASEES” elvek alapján tervezett épületnek már nincs szüksége gázra, kéményre. Nem termel füstöt, széndioxidot és egyéb káros anyagot:

a gazdaságosság mellett még környezetbarát is.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Energia megtakarítás, Megújuló energiák
2015. május 27.


Hőszivattyú használata az egyedüli megoldás, nem kell kémény, nem füstöl, nem szennyezi környezetünket

Egyik hőszivattyút gyártó cégnek sincs akkor választéka, mint a svájci-német AlphainnoTec hőszivattyú gyárnak. Napokban megjött az új terméklista, napokig tart még, amíg minden új terméküket megismerjük. Az árlistát már lefordítottuk magyar nyelvre, az interneten Ön is megtalálja a következő oldalon »

Amikor először átnéztem a terméklistát, úgy éreztem magam, mint amikor bemegyek a cipőboltba, ahol, ha csak kétféle cipő lett volna, egészen biztos, hogy az egyiket megvettem volna. Ha viszont többszáz-féle van, egy ideig nézegetem őket, aztán kimenekülök a boltból, mert nem tudok dönteni. Nem tudom, melyiket kellene választanom, s a végén nem veszek semmit. Járok tovább a szeretett, nemcsak felül (ahol belebújok), hanem már alul is lyukas cipőmben.

Ezért úgy döntöttem, írok egy sorozatot a blogban, s segítek mindenkinek az alternatív energiák, hőszivattyúk kiválasztásában. Annál is inkább, mert bár a kormány nem beszél róla, de nagyon veszélyben van a gázellátásunk. A napokban jelent meg egy cikk az “indexen”, ebből vettem ki néhány részletet:

„John Kerry amerikai külügyminiszter Szocsiban tett látogatásával újra legitimálta az orosz vezetőt. Moszkva elérte, amit akart: az Európai Unió súlytalan, így ha az Egyesült Államokkal meg tudnak állapodni, a Krím megszerzését is le fogja nyelni a világ. Márpedig a Közel-Keleten Obamáéknak szükségük van Putyin támogatására.”

Ugyanakkor nagyon úgy néz ki, a még mindig háborús helyzetben lévő Ukrajna napokon belül csődöt jelent be. Putyin nem kötött újabb gázszállítási szerződést a magyarokkal. Déli áramlat, Nabucco vezeték nincs, csak „nabukta”. A gáz érdekében történt nagy barátságkötés után Azerbajdzsán már a Budapestről érkező WizzAir gépet sem engedi leszállni Bakuban. 

Minél hamarabb mindenkinek gondolni kell arra, ami már nagyon is várható. Mit csinál, ha az oroszok nem adnak több gázt? 

Nem véletlen, hogy Putyin nem kötött Magyarországgal gázszállítási szerződést. A gázt Kínának, Indiának fogja eladni. Ott legalább van pénz. Nagyon is logikus Putyin gondolkodása:

 • Szórakozik velem az az Európa, aki gáz nélkül egy hét alatt csődbe megy? Majd én móresre tanítom őket. Lezárom a csapot, s megvárom, míg a küszöbömön nyüszítenek, hogy fillérekért felvásároljam őket.

Svájcban, Svédországban már nincs gáz. Egyáltalán nincs gáz. Mindenki áttért alternatív energiákkal történő energia ellátásra. A háztartásokban már csak hőszivattyúk és nem gázkazánok vannak.

Kedves magyarok! Mikor esik már le végre a tantusz? Ha biztonsággal, sokáig meleg vízben akarunk mosakodni és szeretnénk, ha a szobánkban ne fagyna be a lavórban lévő víz, időben meg kell találnunk a megoldást.

A megoldás pedig nem az, hogy fával fűtünk, mert nemcsak, hogy kiírtjuk az erdőket, hanem a hátralévő életünket is füstben éljük le. Fokozzuk vele a globális felmelegedést, még több kánikula és vihar váltja majd egymást akár 10 percenként.

Egyedüli megoldás az alternatív és hulladék energiák újra hasznosítása valamint a hőszivattyúk használata. Napokon belül elkezdem írni azt a sorozatot, amivel segítek Önöknek megtalálni ár-érték arányban a legjobb megoldást.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2015. február 15.


Irány a világ elvarázsolt része - 2.


Hurry elküldte a repülőjegyet. Csupán két napra kellett kimennem Edinburghba, Skócia meseszép fővárosába.

Hurry várt a repülőtéren, a “parkolóban”.

Megérkeztem. Mondanom sem kell, annyi autót és parkolót nem láttam még életemben, mint ott a “Parkolóban”. Melyik parkolóba menjek? Mit csináljak?

Föl-le rohangáltam az autók és a különböző betűkkel jelölt parkolók között. Szerencsére csak a száz éve magammal hurcolt gurulós bőrönd volt nálam, aminek a kerekeit már megint elfelejtettem megolajozni.

Mint egy mentőautó rohangáltam - guruló bőröndöm kerekeinek éktelen visítása mellett - a különböző parkolók között. Már csak a fejemről hiányzott a kéken villogó lámpa, hogy mindenki rám figyeljen.

Egy idő után meguntam a rohangálást. Kicsit smucig vagyok, megszakad a szívem, amikor telefonálnom kell Skóciából Skóciába. Mert a telefontársaság természetesen gondoskodik arról, hogy a hívásom Budapesten keresztül érje el a tőlem maximum 50 m-re lévő emberkét. Mégsem volt más választásom, jó sok pénzért felhívtam. Tévedtem, Hurry tőlem 10 méterre állt.

Beültünk az autóba, irány a balra hajts Edinburghban. Két, alumíniumból készült lófej mellett mentünk el, amit Hurry büszkén mutatott meg. Fél óra autózás után bekanyarodtunk az irodája elé. Aranyos kis iroda, sok-sok aranyos fiatal mérnökkel.

- As you know… - kezdte Hurry angolul, de én most folytatom magyarul - Láttam azt a mesterséges tó köré épített 38 lakásból álló geotermikus “BASEES”* falut, amit Pécelre terveztél. Ugyanolyat akar itt egy skót milliárdos is, csak 197 épületet szeretne telepíteni a tó köré, s szeretné, ha ti terveznétek meg.

Nagyon örültem ennek a megbízásnak, mert szerintem ez a jövő lakótelepe, a jövő életformája. Mindenki úgy érzi magát a saját lakásában, mintha nyaralóban lenne. Remélem, még sok országba tervezhetünk hasonlót.

* “BASEES”= “Beautiful And Super Energy Efficient” = “Gyönyörű és szuper energiatakarékos" épület vagy épület csoport.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Utazások
2014. október 30.


Irány a világ elvarázsolt része

Egyeztetés Edinburghban Egyeztetés Edinburghban

Nem sokat voltam otthon, kerek két napot. Ez épp elég volt ahhoz, hogy átvegyem a leveleim, kifizessek egy pár számlát, s kész. Irány megint a repülőtér, most az ellenkező irányba.

Ezt az utamat egy megrendelőmnek köszönhetem. Csabának, aki három éve beállított hozzám:

 • Szia, András. Szeretnék építeni egy lakótelepet, de olyat, ami még nincs Európában. Nehéz most eladni a lakásokat, ezért valami olyat kell kitalálni, ami ha elkészül, azonnal megveszik.
 • Mire gondolsz? Űrhajó bázis legyen vagy olajkút legyen a közepében, ami a lakóknak pénzt termel?
 • Ne hülyéskedj.
 • Miért? Nem is olyan messze innen, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban így van. Építenek egy olajkutat a kertben, s amikor az már minden csepp olajat kiszipkázott a kertből, a kutat odaadják a szomszédnak, s a kitermelt pénzből egy felhőkarcolót építenek a helyére.
 • Nem, nem. Én valami egyszerűbbre gondoltam. Szerintem jó lenne, ha egy nagy uszoda lenne a közepén és arra néznének a lakások.
 • Az uszoda nem jó - válaszoltam rögtön - az csak a megnyitón lenne tiszta. Utána mindenki nekiállna azon veszekedni, ki mit pottyantott bele és ki takarítsa ki. Szerintem sokkal jobb lenne egy hatalmas mesterséges tavat tenni az épületek közé. Ha minden lakás, egy kis előkerttel a tóra nézne, amiben persze halak is úszkálnának, mindenki úgy érezné magát a lakásában, mintha nyaralna.

Három hét kellett Csabának, mire megemésztette. Majd vigyorgó képpel megjelent az irodámban:

 • Halastó lesz az épületek között.
 • Persze a halastó még nem elég ahhoz, hogy a recesszió ellenére a lakásokat egy perc alatt el tudd majd adni - válaszoltam neki.
 • Mi kell még hozzá? - fagyott le a mosoly az arcáról - mit nem találtam még ki?
 • Mintha a halastavat te találtad volna ki - gondoltam magamban - Ülj le Csaba, elmondom.

Hallgatott, hallgatott, homlokán a bőr egyre sűrűbb lett, majd felvilágosodott, felugrott és a kezembe csapott:

 • Rendben, csináljuk. De aztán jól működjön nekem, mert ha a lakásokat nem tudom eladni, mind neked kell megvenned.

Szuper kis mérnök csapatommal nekiálltunk tervezni. Mesterem, Péter, akitől a szakmát tanultam, nagy kedvvel állt neki a feladatnak. Ennek a projektnek természetesen ő lett a vezető tervezője.

A projekt elkészült. Minden úgy épült meg, ahogy azt kitaláltuk.

Az épületek között egy nagy mesterséges tó. A lakótelepre a gáz már nincs is bevezetve. Az épületek körüli terület vízszintesen 1,5 m mélységben (nem 100 m-es szondákkal, mert az drága) be lett csövezve. Mind a 32 lakás (most már 2 éve) csak nap-, föld- és a tóban nyáron felhalmozott energiával, egy AlphainnoTec professzionális hőszivattyúval fűti az épületeket. Nagyságrendekkel olcsóbban, mintha azt gázkazánokkal tenné.

A lakásokat recesszió ide, recesszió oda, három hónap alatt adta el Csaba.

Nos, hát ezért ülök itt most én Edinburghban, Skócia fővárosában, egy aranyos kis szállodai szobában. Mert egy skót vállalkozó meglátta a projektet és egy szintén mesterséges tókomplexum köré 197 épületből álló lakótelepet akar velünk terveztetni. Milyen jó lenne, ha otthon is rájönnének, csak ilyen lakásokat szabad tervezni.

Köszönöm Csaba!

Az ember fejében van a hangszer, de ahhoz, hogy a zene kijöjjön belőle, aktuális helyen az adott "gombot" meg kell valakinek nyomnia rajta.

A péceli lakótelepről sok információt megtalál Ön is a következő oldalon: thermo.hu/referenciak

Mára abba hagyom az írást, mindjárt jönnek értem, visznek a helyszínre, hogy ma mindent együtt kitaláljunk.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Utazások
2014. október 7.


Energiahasznosítás uszodáknál

Érdekes munkát kaptunk. Egy Budapest környéki uszodába hívtak minket, találjuk ki, mitől kerül olyan sokba az uszoda működtetése.

Az uszodában napokig mértünk. Megvizsgáltuk a fűtő- és hűtőberendezések hatásfokát, az épület üzemeltetését, s mindent, amitől függhet mindaz, amitől a működési költség olyan magas. Itt is, mint annyi más helyen, párhuzamosan működnek a hatalmas gázkazánok és a gigantikus energiát fogyasztó hűtőgépek.

De van más is. Gondoljunk csak bele! Mi történik otthon, a saját lakásunkban? Mindennap szinte mindegyikünk (jó esetben) megmosakszik, nem is akármennyi vízben. Minimum 50, de sok esetben inkább 100 liter vizet is elpancsolunk.

Végezzünk egy rövid számítást:

A 15 fokos hálózaton érkező vizet minimum 40 fokra kell a gázkazánnak felmelegítenie (az egyszerűség kedvéért vegyük a kazán által termelt hőt 25 energia egységnek). Mire a zuhanyozásra használt víz a zuhanyrózsához ér, már csak 38 fokos lesz (a falban lévő csövek vesztesége miatt), s mivel testünk hőmérséklete 36 fokos, a csatornába elfolyó víz hőmérséklete nagyságrendben 37 fokos lehet. Vagyis 25 energia egységgel felmelegítjük a vizet, használunk egy, maximum kettő energia egységet, és 23 energia egységet folyatunk le a csatornán. El tudják képzelni, hogy egy uszodánál, ahol a zuhanyozáshoz még a szappanozáskor is folyatják a vizet, mennyi energia fogyhat?

A mért uszodánál is párhuzamosan mennek a gázkazánok, miközben a hűtőgépek csillagászati összegért hűtenek több helyiséget. Az, hogy az elfolyó szennyvízben lévő energiát nem hasznosítják újra, az akár természetesnek is tűnhet, de az, hogy senkinek nem jut eszébe, hogy a hűtőgépek veszteséghőjét visszatáplálják a fűtési rendszerbe, hát ugyancsak megdöbbentő!

Az uszoda rendkívül értelmes vezetői velünk együtt mértek, értékeltek. Kiderült, hogy ha két professzionális svájci-német AlphainnoTec hőszivattyút betennénk a rendszerbe, ami a hűtési feladatokat átvéve a hulladékenergiával fűtené az uszoda vizét, a beruházás egy éven belül térülne meg.

Hurrá! Ez a megoldás. Mindenki nagyon ürült, hogy lépésről lépésre meghatároztuk az energia megtakarítási javaslatokat.

Az energetikai átalakítást pár nap múlva elkezdik. Az átalakítás költsége kevesebb, mint egy év alatt térül majd meg.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Energia megtakarítás
2014. szeptember 3.


Rövid időn belül nagy gáz lesz, mert nem lesz gáz

Kína felé már ekkora gázcsövek szállítják az orosz gázt Kína felé már ekkora gázcsövek szállítják az orosz gázt

 • Románia készen áll a gáz válságra………
 • Putyin készül megleckéztetni Európát…………
 • Megköttetett az orosz-kínai giga gázszerződés…….
 • Kína év végére készen áll az összes oroszok által kitermelt gáz fogadására…..

Mit csinálnak az “okos” magyarok?

 • Homokba vagy hamuba (kinek mi jut, vagy mit hagynak neki) dugják a fejüket.
 • Hiszik, hogy Putyin csak nekünk ad, mert már elfelejtette, hogy pár évvel ezelőtt kizavartuk őket innen.
 • Várnak a csodára, ami persze még soha nem történt meg.
 • Villanyrezsót vásárolnak (mert az hamar “megtérül”), amit a gázhiány esetén bedugnak a konnektorba és égetik le vele az ország komplett elektromos hálózatát.

Mit csinál a “buta” magyar és német?

 • Felkészül arra, ami teljesen logikus: Putyin beveti a fegyverét, elzár egy csapot és egyetlen lövés nélkül egész Európa úgy ugrál, ahogy ő fütyül.
 • Fát vesz és cserépkályhát épít.
 • Levegőkazánt, hőszivattyút, napelemet és napkollektort vásárol, új luxusautó helyett.

Mert a leggyorsabban igazán az térül meg, ha ne fagyunk meg, ha meleg vízben tudunk mosakodni, ha emberi környezetben tudunk élni, ha van energiánk kenyeret sütni.

Persze a kackiás magyar megy előre. Harcol még akkor is, ha barátok veszik körül, miközben a szomszéd országban az elmúlt hónapokban már több mint 2000 embert lőttek le. Várjuk a csodát és hiszünk abban, ami sajnos egyáltalán nem logikus. Putyin tud sakkozni. Mi meg a sakktáblát csak terítőnek nézzük, s azon szalonnázunk.

Uraim, mikor hallgatnak végre rám? Azt kell csinálni, amit Merkel asszony vezetésével Németország csinál. Felkészül a várható jövőre:

 • Európát kikerülő gázvezetéket használ már több mint két éve.
 • "Beülteti" egész Németországot napelemmel.
 • Gázkazánok helyett hőszivattyúval és levegőkazánokkal fűti az épületeket. A technológiai és mezőgazdaságban termelődő hulladékhőt újra hasznosítja.

Miért van az, hogy mi még a legutolsó pillanatban is képesek vagyunk a vesztesek oldalára állni? Mikor kezdünk el végre gondolkozni, hogy hosszú távon hogyan tudunk értelmesen élni?

Mikor térül meg egy autó, amit kihoz a szalonból és már másnap a felét éri? Ha füstmentes környezetben több tíz évvel tovább élünk, nem az térül meg a leggyorsabban?

 • Ugyan már, nem zárják le az oroszok a gázt - mondja a sok okos - akkor miből élnek, kinek adják el?

A válasz egyszerű: a kínaiaknak, akiknek van rá pénzük és igényük.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Gondolatok
2014. április 3.


Irány a világ legjobb hőszivattyú gyára, a svájci-német AlphaInnotec

Ait Deutschland

Ma már úgy hívják Ait Deutschland! (Svájci pontosság, német precizitás) Baloldalon az iroda-, jobboldalon az oktatóépület

 

Tamás, mint mindig, hajszálpontos. Reggel nyolc órára volt megbeszélve a találkozó. Ezredmásodperc pontossággal érkezett, pedig messziről jött. Tudtam, hogy pontos, ezért már a kapu mögött vártam 7.59-kor. 8.00-kor megszólalt a csengő.

 •  Itt vagyok.
 • Már réges-régen vártalak. Hol késtél idáig?

Nyolcra volt megbeszélve, nyolckor volt itt, de gondoltam ugratom egy kicsit.

 • Micsoda, micsoda? Elkéstem?- nézett többször is az órájára. - Lehetetlen! Megállt az órám?
 • Dehogy állt meg az órád - gondoltam - de kora reggel olyan jó valakit froclizni.

Megnyugodott, hogy nyolc óra, bár még többször ránézett a kar- és az autó órájára is.

 • Ülj be, kérlek szépen - nyitotta ki a jobb első ajtót.

Megint úrnak éreztem magam. Már megbántam, hogy kora reggel piszkáltam. Befészkeltem magam az első ülésre.

- Jaj de jó, nem én kell, hogy vezessek - gondoltam magamban - jót fogok majd aludni.

Tamás persze nem hagyott aludni. Mindig akadt egy-egy kérdése, amire válaszolnom kellett.

A svájci-német gyár Budapesttől közel ezer kilométerre van. Ezt az utat más sokszor megtettem. Tamásnál energetikusabb, céltudatosabb, korrektebb embert nem sokat ismerek.

 • Emlékszel, hogyan ismerkedtünk meg tíz éve? - kérdezte, miközben még egyszer megnézte a karján és az autó műszerfalán is az órát. Még mindig idegesítette, hogy lehet, hogy elkésett?
 • Nem késtem - állapította meg, s végre megnyugodott.
 • Szóval emlékszel? - kérdezte, bár tudta a választ, mert tudta, hogy én tudom.
 • Persze, a BNV kiállításon, tíz éve, amikor klímát akartál venni és hőszivattyúval mentél haza.
 • Persze, mert rábeszéltél - nevetett.
 • Megbántad? - kérdeztem tőle ártatlanul, pedig most én is tudtam a választ, de olyan jó volt már századszor hallani.
 • Dehogy bántam meg. Nagyságrendekkel csökkent a gyár közüzemi költsége. Nyáron kellemesen hűvös, télen finom meleg van, s mindez ötöd áron. Talán három év alatt megtérült az egész cucc.

Csak úgy lecuccozza az én hőszivattyúmat, a drága kis hűtő-fűtő kütyümet - gondoltam magamban.

 • Az hőszivattyú, nem cucc - válaszoltam, miközben lebiggyesztettem a szám, s összevontam a szemöldökömet.
 • Tudom, tudom. Annak idején a gyárban mindenki hülyének nézett, hogy klíma helyett hőszivattyút vittem haza, de azóta, mindkét új gyáramban, a mérnökeim, munkatársaim már nem is engednének gázkazánt vagy egyéb vacak holmit venni. Csak hőszivattyút vehetek!

Tamásnak gyönyörű gyárai és kereskedelmi képviseletei vannak. Fékpadokat, garázsipari termékeket, szerszámokat gyárt és forgalmaz. Nem viccelek, de a gyárban olyan tisztaság van, hogy a földről simán lehetne enni. Közel 100 embernek ad munkát ideális körülmények között. Még a németek is tanulhatnának tőle szervezést, korrekt gyártást, tisztaságot, rendet. Mindig szerény, mindenkinek túlzottan megadja a tiszteletet. Nagyon kevés ilyen emberrel találkozunk manapság.

Végigbeszéltük az utat. Megérkeztünk Kasendorfba, az AlphainnoTec központi gyárába. Körbesétáltuk a gyárat. Tamásnak - aki pedig hozzászokott a rendhez, tisztasághoz -, tátva maradt a szája, mikor meglátta a gyárat, az oktató- és irodaépületet.

Az oktató- és az iroda épület egy-egy nagy átlátszó üvegépület. Az utcáról lehet látni, ki dolgozik benn az épületben és ki nem. Bizony, itt nehéz lenne lógni vagy elbújni. Az a különbség, hogy nekik eszükbe sem jutna lógni, vagy nem dolgozni. Mindenki végzi a dolgát, építik a jövőt, öröm nézni őket.

Ait Deutschland

Elől baloldalon van az oktatóépület, jobboldalon az üvegfalú irodaépület, háttérben a több 10.000 m²-es Ait Deutschland svájci-német hőszivattyú gyár

12 éve képviselem a gyárat. Megszépítették az életem, velük nagyon jól érzem magam. Ha Magyarországon mindenki csak fele olyan precíz, korrekt, megbízható lenne, mint itt mindenki a gyárban, fényévekkel előrébb lennénk. Még hogy megelőzzük a német gazdaságot? Ekkora marhaságot csak az mond, aki még nem látott Németországban közelről, belülről legalább egy gyárat. A hatalmas gyárban tisztaság, rend, s nagyon sok okos, kedves ember van. Mindenki szorgalmasan és fegyelmezetten dolgozik. Tamás az első perctől kezdve az utolsóig, amíg a gyárban sétáltunk, meg volt hatódva. Mert ha valaki, ő igazán szereti a rendet, pontosságot, precizitást. Itt viszont még ő sem talált kivetnivalót semmiben, pedig itthon még a kákán is megtalálja a csomót.

 • Tudod András, köszönöm, hogy elhoztál. Örülök, hogy mind a három gyárba ettől a cégtől vettem a hőszivattyút. Éreztem idáig is, de most még nagyobb biztonságban érzem magam. Rég láttam ennyire profi, gyönyörű gyárat, s az is nagyon tetszik, hogy nem gyártanak mindenféle vacak holmit, csak nagyon profi hőszivattyút.
 • Igen, s hála Istennek, a fejlesztésnek, a kutatómérnököknek meg a vezetésnek, a legkisebb lakás és a több ezer négyzetméteres irodaépület számára is gyártanak hőszivattyúkat. Teljes a választék, kicsitől a legnagyobbig - büszkélkedtem Tamásnak - viszont közben nem gyártanak sem gázkazánt, sem WC deszkát.

Nincs még egy ilyen gyár, ahol ekkora hőszivattyú választék lenne. Nem véletlen, hogy szinte minden évben minden díjat elnyernek a világ legprofibb, leghalkabb, legjobb hatásfokkal működő berendezéseivel. Évente 50 000 hőszivattyút gyártanak, meghibásodási százalékuk szinte nulla. Nagyon örülök, hogy a svájci-német AlphainnoTec, ma már Ait Deutschland cégnek lehetek a magyarországi képviselője. Magasabb rendű polgárnak érzem magam. Nagyon jó köztük élni, velük dolgozni. Biztonságban érzem én is magam. 100%-ig lehet rájuk számítani, s ezt nagyon kevés cégre, emberre lehet elmondani manapság.

 • Köszönöm András, hogy elhoztál, nagyobb élmény volt, mintha világ körüli útra vittél volna.

Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Utazások
2013. november 21.


Ha nem lesz gáz

Riyadh Riyadh

Ha nem lesz, nagy gáz lesz.

Mikor vesszük már ki végre fejünket a homokból?

Két héttel ezelőtt Szaud-Arábiában voltam, ahol az egyik délután egy olajsejk-szerű, nagyon gazdag emberrel tárgyaltam Riyadhban. Azért hívott ki az építkezésére, hogy találjam ki, milyen módon tudna az újonnan épített családi házában energiát megtakarítani.

 • Például - mondtam neki -, ha az 1200 m²-es uszodája nem 11, hanem csak 5 méter magas lenne és ha az uszodaszint feletti 6 emelet szobáinál nem 3,5 méter, csak 2,5 méter lenne a belmagasság, sok energiát takaríthatna meg.
 • Hát arról szó sem lehet, találjon ki valami mást - mondta, miközben sértődötten megigazította fején a piros-fehér kockás terítőt.

Épp a betonvasakat hordta sok kis pakisztáni fekete emberke az uszoda szintjére. Egyik vaskengyelen állva gyönyörkedtem a riyadhi panorámában. Messziról jól lehetett látni a sörnyitó-szerű épületet. Bocsánat, Coca-cola nyitó épületet, mert Szaudban nem ismerik sem a sört, sem a szeszes italt.

Két felhőkarcoló között a tátongó űrt építkezések, daruk töltötték ki.

 • Miért kell magának energiamegtakarítással foglalkozni?- kérdeztem szemtelenül- hiszen itt bárhol lefúr a földbe, olajat talál. Mi is maguktól vesszük.
 • Most még veszik, de már nem sokáig adjuk.
 • Miért?- néztem rá bambán.
 • Nézzen már körül, micsoda építkezések vannak itt - előbb-utóbb minden olajunkra szükségünk lesz ahhoz, hogy ellássuk ezeket a most épülő épületóriásokat energiával.

Te jó Isten, gondoltam végig. Mi meg büszkén mondjuk, hogy biztonságban vagyunk, mert még minimum 50 évig van olaj a földben? Mire készülnek ezek, és a politikusaink nem tudják? Mi nem készülünk fel erre? Egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs és kész?

Ha a szomszédom nagyon gazdag, de nekem minden nap anyagi gondjaim vannak, nem sokra megyek azzal, ha nála hegyekben áll a pénz.

Riyadhban a kutaknál 36.-Ft-ba kerül egy liter benzin. Nálunk több, mint tízszerese. Négyszeres áron veszünk egy harmadáig töltött gáztartályt? Szuper. Megvárjuk, míg megfagyunk és akkor kezdünk el végre gondolkozni? Magyarország jobban teljesít? De kinek?

Uraim tetszik, nem tetszik, a jövő:

 • atomenergiával előállítani azt az áramot, ami a hőszivattyúkat meghajtja, majd
 • hőszivattyúkkal kell készíteni a meleg vizet, fűteni az épületeinket,
 • a benzint, gázt el kell tenni a repülőknek, mert pár év múlva megint csak lovon fogunk járni.

Persze ez nekünk nem számít, hisz lovas nemzet vagyunk.

Ha tényleg csak attól függünk - s csak két napig van gáztartalékunk -, hogy az oroszok és az ukránok összevesznek-e, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már most télen sem tudunk minden nap melegvízben fürödni és nem lesz meleg a lakásunkban, stb.

Így tél elején még kevesen fűtenek fával, szilárd tüzelőanyaggal. Mégis bejelentették, hogy rendkívül szennyezett a levegő. Mi lesz, ha több napig nem lesz gáz, akkor milyen szennyezett lesz a levegő egy perc alatt? Az sem baj, ha megfulladunk?

Szóval, ha nem lesz, nagy gáz lesz. A maguk helyében én már most elkezdenék gondolkozni azon, mi lesz, ha az oroszok lezárják a gázt és arabok maguk használják el olajukat. A paksi atomerőmű fejlesztésén túl minél több helyen le kellene cserélni a gázkazánokat hőszivattyúkra.

Ha nem ezt tesszük, békés perceink meg vannak számlálva.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2013. január 13.


A legjobb befektetés, ha az épület energiatakarékosan működik

(Sokkal több hasznot hoz, mint akármilyen bankbetét)

Közel 20 évvel ezelőtt egy fogorvosnál klíma berendezést szereltünk be. Pár nappal később felhívott:

 • András, amióta megy ez az új klíma, olyan sok a gáz- és villanyszámlám, hogy nem bírom kifizetni.
 • Laci, talán kapcsold ki az egyiket - válaszoltam.

Szegény klíma versenyzett a fűtési rendszerrel. Egyik fűtött, másik hűtött, nem csoda, ha mindkét rendszer sokat költött.

Először akkor gondoltam végig, milyen energiapocsékolóan élünk. Minden szálloda, minden ipari létesítmény két kézzel dobja ki a pénzt az ablakon. Miközben a klímaberendezés sok pénzért hűt, a kazán sok pénzért fűt. Miért nem jut eszébe soha senkinek, hogy a hűtőberendezések energiáját újra lehetne hasznosítani és a gázkazánt akár ki is lehetne dobni?

Gondoljunk csak bele, mennyi energia kell a zuhanyozáshoz, aminek 80%-a megy a lefolyóba. Hányan zuhanyoznak egy nap a Földön?  Micsoda pazarlás, miközben állandóan azon törjük a fejünket, mit lehetne még meggyújtani (szenet, gázt, fát, pelletet, stb.), hogy még több energiához juthassunk. Az energia pocsékolásával két kézzel dobjuk ki a pénzünket az ablakon. Nem beszélve arról, hogy a sok kidobott hulladékenergiával még tovább szennyezzük, melegítjük környezetünket.

Az elmúlt 30 évben nagyon sok energetikai tanulmány - és komplett kivitelezési tervet készítettünk családi házakhoz, szállodákhoz, ipari- és mezőgazdasági létesítményekhez, milliókat megtakarítva a megrendelőknek.

Az egyik épület tulajdonosa rendkívül hálásan a következőket mondta:

 • A tanulmányterv alapján átalakítottam az épületem energiaellátását. Egy nap többet keresek vele, mint egy év alatt, ha pénzem betenném a legjobban fizető bankba. Köszönöm. Köszönöm.

A Telecomnál öt nagy irodaépületben alakították át terveink szerint az energiaellátást. Fél év megtérülés mellett a beruházással milliókat nyertek. A megoldás nem is volt olyan bonyolult:

Telecom

Az épületekben a telefonközpontok nagyon sok hőt termelnek, amit egyáltalán nem hasznosítottak, hanem drága pénzért hatalmas hűtőgéppel hűtöttek. Míg az egyik oldalon nagyon sok pénzért tolják el a felesleges meleget, a másik oldalon sok pénzért távfűtéssel fűtötték az épületet és készítették a szükséges használati melegvizet.

A feladat egyszerű volt. A telefonközpontok hőjét nem kidobni kell, hanem energiatárolókba összegyűjteni, s az épületet távfűtés helyett ezzel az idáig kidobott energiával lehet fűteni.

Hőszivattyú

Az öt Telecom épület energia racionalizálásáért kaptuk meg a multi cégtől a 2008-as év legjobb beruházási díját, a DELFIN díjat.

 

Műanyag fröccsöntő üzem, Veszprém

A műanyag fröccsöntő gépek hőjét hűtőgépek hűtik, miközben az épületet hatalmas gázkazánok fűtik. A szokásos felállás: két oldalon dobják ki a pénzt az ablakon, a hűtéssel és azzal párhuzamosan a fűtéssel.

A megoldás itt sem volt bonyolult:

A fröccsöntő gépek hűtővizét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk.

 

Székesfehérvári Köfém épületében az Alcoa amerikai kerékfelni gyár

A technológia és kohászat által termelt hőt az Alcoa mellett lévő üzem sok pénzért hűti vissza. Ugyanakkor egekbe szökő gázszámlát jelent az épületek technológiai melegvíz ellátása és fűtése.

A megoldást talán már Ön is tudja:

A  technológia hűtővizét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk.

Azon túl, hogy magunknak rendkívül sok működési költséget takaríthatunk meg, nem szennyezzük és nem melegítjük tovább a már ugyancsak sérült, érzékeny környezetünket.

 

Mezőgazdaság

Hőszivattyú

Költségek és energiamegtakarítás terén nagy lehetőség van a mezőgazdaságban is

Tehenészet 

Nagyon érdekes feladatot kaptunk egymással párhuzamosan Angliában és Magyarországon. Két tehenész bízott meg azzal, hogy találjuk ki neki, hogyan tudná a tehéntejben lévő energiát fűtésre használni. Ők csak azt tudták, hogy rengeteget fizetnek a tej hűtésére, az épület fűtésére és a szükséges használati  melegvíz előállítására.

A megdöbbentő, hogy mindkét tehenész hobbyja a komolyzene volt. Egymást nem is ismerték, mégis mindketten hangverseny termet építettek a tehenészet mellett. A hangversenyterem fűtését is a szarvasmarhák tejének hőjéből kellett megoldanunk.

A feladat megoldását már szerintem nem is kell mondani, tudja Ön is:

A  szarvasmarhák tejének hőjét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk. Fűtjük vele az épületet, a hangversenytermet és készítjük vele a használati melegvizet.

 

Sertéshizlalda

A feladat és a megoldás is hasonló. Itt a sertések negyven fokos hőjét hasznosítjuk, amivel fűtjük az irodákat, a kiszolgáló épületeket és készítjük a szükséges melegvizet. Ha belegondolunk, a sertés nem más, mint egy négy lábon rohangáló 40 ⁰C-os radiátor, aki szintén 20 ⁰C-os környezetben érzi jól magát. Ha tehát hőt vonunk el tőle, mindenki jól jár. Ő is, mi is, mert az elvont hővel fűthetjük a kiszolgáló épületeket és készíthetjük a hizlalda számára a sok használati melegvizet.

 

Az iparban nagyon sok helyre hívnak minket és szinte mindig ugyanazt kérdezik tőlünk:

- Uram, milyen energiahordozót tudnak nekünk ajánlani, amivel olcsóbban fűthetnénk az épületeinket?

A tanulmányterv elkészülte után kiderül: sok esetben a legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy milyen újabb energiaforrásra van szükség, hanem inkább az, hogy az újrahasznosított hővel mit csináljunk, hova tegyük?

 

Hűtőházak a Balaton körül

A hűtőházak tulajdonosa panaszkodott, hogy nagyon magas a hűtőgépek működtetésének az ára. Lenne-e ötletünk, hogyan tudna egy kis energiát, pénzt megtakarítani?

A javaslatunk az volt, amit meg is valósított, hogy a hűtőgépek meleg energiáját ne dobja ki, hanem hasznosítsa újra. A hűtőgépek kidobott felesleges energiájával főzzön halászlét vagy gulyáslevest, amit konzervdobozba téve értékesíteni tud.

Egy kis ötlet, egy energiaracionalizálási kiviteli terv és százezreket kereshet vagy takaríthat meg Ön is.

 

Gombatermesztés

A gomba termesztése közben is nagyon sok hő szabadul fel, amit egyáltalán nem használtak fel idáig. Még mínusz 20 ⁰C-os hidegben is több napon keresztül a szabadban tárolják a csírákkal teli földet, hogy hűljön, miközben az épületek fűtését, melegvíz ellátását sok pénzért, a nagyteljesítményű, szilárdtüzelésű kazánokban elégetett fával, szénnel oldják meg.

A gomba termesztésének folyamata tökéletes energiaegyensúlyt jelenthet, ha a keletkezett hulladékenergiát újra hasznosítjuk.

Ugye a feladat megoldását már Ön is tudja:

A  technológia hőjét nem hagyjuk hűlni napokig az ég alatt, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újra hasznosítjuk.

 

Pálinkafőzde

Hasonló módon pocsékolják a pénzt és az energiát.

A pálinka főzéséhez rendkívül sok energiára van szükség. Addig melegítik az alapanyagot, míg az különböző hőmérsékleten különböző párlat formájában ki nem válik a rendszerből (a berendezés nem más, mint egy nagyméretű pálinkafőző). A maradék cefrét, ami már semmire sem jó, hatalmas tárolókba helyezik, s mindaddig, míg le nem hűl, a szabadban tárolják. Vajon miért nem jut eszükbe, hogy a rengeteg hőt, ami ilyenkor elmegy a szabadba, újból hasznosítani lehetne? Nem szennyeznék környezetünket és a pálinka is kevesebbe kerülne.

 

Műanyag alapanyag gyártó gyár

Az energiaracionalizálási tanulmányterv elkészítésre a gyár egyik vezetője kért fel bennünket. A műanyag alapanyag  gyártáshoz nagyon magas hőmérsékletre, így nagyon sok energiára van szükség. Az energiát elektromos áram biztosítja. A berendezések hűtővizét a gyár szomszédságában lévő gyáregység hűtőtornyai hűtik. Ezzel párhuzamosan a gyárépület, irodák fűtését a szomszédos gyáróriás távfűtése biztosítja. Egymással párhuzamosan ugyanazt a gyáregységet milliókért fűteni és hűteni a legnagyobb pocsékolás, amit valaha is láttam. (Egy az egyben megismétlődik az eset, mint az előbb említett székesfehérvári Alcoa kerékfelni gyárban.)

Ennél nagyobb sebességgel, két kézzel, gyorsabban a pénzt kidobni az ablakon szinte lehetetlen.

Sajnos, nagyon sok gyárban hasonló a helyzet, sok-sok pénzt dobnak ki az ablakon. Pedig lényegesen alacsonyabb áron lehetne a termékeket előállítani, ha minden hulladékenergiát, ami a technológia során keletkezik, újra hasznosítanának.

 

Kohászati művek, Svédország

Munkáinkat látva hívott meg bennünket egy svéd kohászati művekbe a tulajdonos. Kérte, nézzük végig a technológiát és adjunk tanácsot: mit alakítson át, hogy a költségei minél alacsonyabbak legyenek.

Egy hétig voltunk ott, majd elkészült a tanulmánytervünk.

A megoldást ugye tudja már Ön is.

Klasszikus példáját láttuk itt is, hogyan lehet egymással párhuzamosan pocsékolni pénzt és energiát. Elektromos árammal melegítik fel több mint ezer fokra a kohászati művek alapanyagát, miközben hatalmas hűtőtornyok euró milliókért hűtik a készterméket, az öntvényeket. Mint mindenhol, a hulladékenergiát ahelyett, hogy újra hasznosítanák, sok pénzért küldik a levegőbe, rombolva vele az amúgy is sérülékeny környezetünket.

A svéd kohászati művek tulajdonosa energiaracionalizálási tervünk megvalósítása után energia költségeit több mint 50%-kal tudja csökkenteni.

 

A leginkább energiapocsékoló intézmények a szállodák

Egy szállodában több száz ember zuhanyozik nap mint nap. Több ezer liter meleg szennyvíz folyik el az épületekből, miközben rengeteg pénzbe kerül újból és újból a hidegvízből melegvizet készíteni.

Akár 80% energiát és költséget takaríthatnának meg a szállodák, ha a bennük keletkezett sok-sok hulladékenergiát újrahasznosítanák.

Egy siófoki szálloda tulajdonosa mondta:

 • Amióta optimalizáltátok a szállodámban az energiahasznosítást, le tudtam vinni a költségeimet és ezáltal a szobák árát is, nagyobb profit mellett. Magam sem hittem volna, de azóta télen-nyáron teltházas lett a szállodám. Az energiaoptimalizálási beruházás kevesebb  mint két éven belül térült meg nekem.

Az elmúlt öt évben 7 meglévő szállodánál készítettünk energiaoptimalizálási tervet, melyek megvalósítása után euro milliókat takaríthattak meg a szállodák tulajdonosai.

 

Expo Hotel a Budapesti Nemzetközi Vásár területén

A felújított szállodában szinte kínunkban kellett minden hagyományos módszertől eltérve, új meg új megoldásokkal elérni, hogy az épület megfeleljen a mai korszerű energiatakarékos feltételeknek. A régi épület szerkezetében arra sem volt lehetőség, hogy az emeletekre csővezetékben friss levegőt vigyünk. A korszerű gépészetnek nem igazán hagytak helyet őseink.

A tulajdonos elfogadta ötletünket, hogy tegyük az épületet egy olyan üvegharangba - ami egyben napelem is -, ahol a harangon belül, amelyben a régi épület is lenne, ideális körülményeket hoznánk létre. A régi épület és az üvegharang között biztosítanánk a friss levegőt, miközben maga az üvegharang felülete termelné a gépészet működéséhez szükséges áramot. Rosta Csaba építésszel sokat dolgoztunk azon, hogy a szálloda új energiatakarékos köntöst kapjon. Sajnos, mint mindig, mire az álmainkból valóság lett, a régi épület körül már csak egy műanyag harang lett. Még így is 35%-os energiamegtakarítással működik az épület, s minden szoba friss levegőt kap.

Törökországban 5 szállodánál vizsgáltuk meg az alternatív energiákra történő átállás lehetőségeit. Mind az öt szállodában azt állapítottuk meg, hogy ha a hűtőberendezés hőjét újra hasznosítanák, az egész épületet el lehetne látni melegvízzel és az uszodákat sem kellene fűteni a drága gázkazánnal.

 

Új építésű szállodák, már komplett alternatív energiahasznosítással

Az első alternatív energiával (talajvíz- és napenergiával) működő panziót Ferihegyre terveztük. A sarokház panzió 16 szobában fogadja a vendégeket. 65%-os energiamegtakarítással több mint hét éve működik a szinte mindig teltházas kis szálloda (a beruházás valamivel több, mint két év alatt térült meg a tulajdonosnak.)

 

Mediterrán szálloda, Siófok

Ennél a szállodánál mondta nekünk azt a tulajdonos: „Jobb befektetést nem igazán találtam volna, mint a szállodámban az alternatív energiák használatát. Több mint 50%-al alacsonyabbak a költségeim. Alacsonyabb szoba árak mellett is bőven megvan a hasznom, s hónapokra előre minden szoba ki van adva.”

Az elmúlt években 5 új szállodát terveztünk. Itt már csak alternatív energiák hasznosításával alakítottuk ki a komplett épületgépészetet, újra hasznosítva minden hulladékenergiát az épületben.

Egyiptomban egy szálloda várost terveztünk Sharm Al Sheikbe. Sajnos az egyiptomi események miatt ennek kivitelezése lelassult. Az egyiptomi Montaza szállodaváros a tengerparton épül majd meg, és 80%-al fogyaszt majd kevesebb energiát, mint a mellette lévő hasonló szállodák. Nem beszélve arról, hogy a szállodák körül a szabad terület klímatizált, amit az épületek hulladékenergiájának felhasználásával oldunk meg.

Amennyiben Ön is sok pénzt szeretne megtakarítani épületének energiaracionalizálásával, várjuk jelentkezését központi irodánkban. Irodánk mellett megtekintheti az energetikai bemutatótermet, ahol a legkorszerűbb energiatakarékos berendezésekkel (energiatakarékos izzókkal, vertikális- és horizontális szélkerékkel, hőszivattyúkkal, levegőkazánokkal, sugárzó fűtésekkel, mennyezet hűtésekkel, napelemmel, napkollektorral, stb.) ismerkedhet meg, működés közben is.

Hőszivattyúkkal, levegőkazánokkal kapcsolatos kérdéseket, árakat, leírásokat http://www.thermo.hu, a http://www.levegokazan.hu és a http://www.geosolar.hu oldalakon talál.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2011. június 10.


Jó vagy rossz hír?

Nem tudom nekünk jó vagy rossz hír, ami tegnap a svájci-német AlphainnoTec hőszivattyú gyárból érkezett:

„Kedves partnerünk!

A nyugat-európai országokban (Németországban, Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Norvégiában, Hollandiában) robbanásszerűen megnőtt a kereslet az AlphainnoTec hőszivattyú iránt. A rendelések száma annyira megnövekedett, hogy a szállítási határidőt meg kell emelnünk 7 hétre. Megpróbáljuk a gyár kapacitását növelni. Ezek után reméljük, így 2011. augusztusban a szállítási határidőt le tudjuk csökkenteni 4 hétre.

Kérjük szíves megértésüket.

Herold Wolfgang kereskedelmi igazgató”

Utánanéztem a neten, mi lehet az oka:

1,/ 2015-ben lejár a hosszú távú gázszállítás szerződés az oroszok és Európa között.

2,/ Az európai országok próbálják a Nabucco-vezetéket összehozni, de még az aláírások gyűjtése is évekbe telik, nemhogy a gázvezeték megépítése (ami szinte reménytelen).

3,/ Nyugat-Európában támadják az atomerőműveket, drasztikusan emelkedhet az energiák ára.

4,/ 2015-től szerződést kötöttek az oroszok a kínaiakkal. Medvegyev és Putyin megígérték Kínának, ha a kínaiak becsövezik Kínát gázcsővel, egész Kínát el tudják látni gázzal. (Akkor, még ha csoda folytán megépítenék is a Nabucco vezetéket, honnan lenne benne gáz?)

5,/ Kína egész területének gázcsövezését a kínaiak 2014-re fejezik be. Gigantikus gázcső építés zajlik egész Kína területén.

6,/ Az AlphainnoTec svájci-német hőszivattyú gyár (svájci pontosság, német precizitás) szinte minden pálmát elvitt a nyugat-európai országokban. A legjobb minőségű, leggazdaságosabb hőszivattyúkat gyártják. Csak hőszivattyúkat és levegőkazánokat gyártanak, de azt minden méretben. Közel 600 profi termékük van. (Szerencsénkre a gyár 1000 km-en belül van. Az esetleges meghibásodás esetén (ami ritkán van) egy nap alatt a tartalék alkatrész itt van.

7,/ Az AlphainnoTec termékeket mi közel 7 éve forgalmazzuk Magyarországon rendkívül nagy sikerrel, mivel a berendezések nagy biztonsággal és rendkívül olcsón működnek. (A berendezések telepítése után már nem vagyunk kiszolgáltatva távfűtésnek vagy gázszolgáltatónak. Lásd. www.levegokazan.hu oldalon a riportfilmeket.) Nem véletlen tehát, hogy a fejlett nyugat-európai országokban robbanásszerűen megnőtt az AlphainnoTec svájci-német levegőbojlerek, levegőkazánok, hőszivattyúk iránti kereslet.

Vajon nálunk miért nem jut el semmi, még a tudatunkig sem?


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ


következő »

oldalak: 1 2 3 4 5