Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző


HŐSZIVATTYÚ

 

 

 

2009. szeptember 8.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 2. tanács

A hőszivattyú veszélyes üzemmód! Vásárláskor nem az árra, hanem a hosszú távú biztonságra kell törekednünk!

Ne felejtsük el, hőszivattyúnk biztosítja mínusz 15 fokban lakásunk fűtését, melegvíz ellátását. Nem engedhető meg, hogy a berendezés akár egy-két órára is leálljon, mert szétfagyhat a házunk. Több kárt okozhat nekünk, mint a hőszivattyú árának többszöröse. Fontos tehát, hogy a forgalmazó biztosítsa nekünk a készenléti ügyeletet, szervizt, pótalkatrészeket, tudást, (amivel azonnal segítségünkre lehet, ha arra szükség van).

Lehetőleg európai gyártót válasszunk, mert ha cserélni, javítani kell az elromlott alkatrészt, még a nagy baj beállta előtt megérkezik. Pontosabban úgy fogalmaznám meg: nem árt, ha a gyár 1000 km-en belül van, mert azt autóval egy nap alatt meg lehet tenni.


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 2.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 1. tanács

Engedje meg, hogy minden héten adjak önnek egy jó tanácsot, ami segít, ha hőszivattyút vagy napkollektort akar vásárolni. Ha tanácsaimat betartja, sok idegességtől megkímélheti magát.

1. tanács.

Ha elmegy egy céghez érdeklődni, ott sok esetben olyantól kap tanácsot, aki maga sem ért az egészhez.  Lehet, hogy a múlt héten még egészen más szakmát űzött, így tanácsaival több kárt okozhat önnek, mint hasznot.

Tanácsadás után gondosan írja fel a nevét és ne felejtse el megkérdezni a végzettségét, valamint azt sem, hogy mióta foglalkozik a hőszivattyúval, illetve az alternatív energiákkal.

Amikor hazamegy, ellenőrizze! A „Mérnök kamarai névjegyzékben” tudja ellenőrizni, hogy az illető tanácsadó úr/hölgy szakirányú mérnök-e.

(Ha valaki neve előtt dr. vagy Dr. van, azt ne írja a név elé).


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. július 27.


9 lépést kell megtenni, és olcsóbban fűthet,

hűthet és készítheti a szükséges melegvizet az AlphainnoTec svájci-német WZS hőszivattyújával!

28%-al olcsóbban, mint gázfűtéssel. 38%-al olcsóbban, mint távfűtéssel.

Lépések:

 1. Elmegy a helyi áramszolgáltatóhoz, ahol bejelenti, hogy AlphainnoTec hőszivattyúval akar holnaptól gáz- vagy távfűtés helyett fűteni, hűteni és melegvizet készíteni.
 2. Felszereli a geotarifa villanyórát, ami biztosítja Önnek, hogy 43.- Ft helyett napi 20 órában 28.- Ft-ért kapja az áramot. (3 fázison 3x 10A-es „C” jelű biztosítékra van szüksége a berendezésnek).
 3. Hív egy földmunkagépet, aki az Ön kertjében egy vagy két (netán három, az épület nagyságától függően) 1,4 m mély, 70 cm széles árkot ás. (A munkagépek általában 5 000.-Ft-os órabérben dolgoznak. Természetesen, ha nincs munkagép, az emberi erő is jó.)
 4. A kiásott árokba lefektet egy NA 32-es polietélén csövet (csőhurkot).
 5. A hurkokat összeköti egy osztó-gyűjtőbe.
 6. Az osztógyűjtőtől induló un. gerincvezetéket elvezeti a fűtőhelyiségben elhelyezett AlphainnoTec WZS hőszivattyúhoz (Itt már csak két NA 40-es csövet kell a földbe lefektetnünk).
 7. Az előbb említett gerincvezetéket be kell kötni a hőszivattyúba, a számára kijelölt helyre. (Egyszerű villáskulccsal kell szerelni, egy kisgyerek is meg tudná tenni. A mosógép nagyságú AlphainnoTec hőszivattyúban gyárilag minden be van építve, nem kell hozzá még egy szivattyú sem.)
 8. Be kell kötni az AlphainnoTec WZS hőszivattyúba a hidegvizet és a fűtési vezetékeket.
 9. Miután egy telefoncsatlakozóhoz hasonló kis elektromos csatlakozót bedugunk az elektronikába, láss csodát és a berendezés működik. Egy hétre sincs szüksége a berendezés komplett beszereléséhez. (A gázfűtésnél 28%-al olcsóbban, távfűtésnél 38%-al olcsóbban működik. Igénytelen, biztonságos, nem robban, s nem vagyunk kitéve a téli esetleges gázhiánynak. Nem utolsósorban: a fűtésen és a melegvíz készítésen túl az épületet még passzív hűtés formájában hűti is.)

 A jelen és a jövő rendkívül gazdaságos fűtési, hűtési rendszere = AlphainnoTec WZS hőszivattyú

A berendezés világszabadalom. Az európai alternatív energia kiállításokon szinte minden pálmát, nagydíjat elvitt. Ára nagyságrendben, családi ház nagyságától függően cca. 10.000.- € nettó. Mivel a berendezés hűt, fűt, melegvizet készít, s mindössze akkora, mint egy hűtőszekrény, nem csoda, ha egész Nyugat-Európában ezrével vásárolják az emberek, miközben gázvezetékeiket örökre levágják.  

A  megtérülési időről nincs is értelme beszélni, mert olcsóbb, mint egy hagyományos gázfűtés és egy klíma berendezés összköltsége. Minden fűtési, hűtési szerelvény benne van a készülékben. Nem kell hozzá venni semmit. 200 l-es melegvíztárolója biztosítja, hogy a hűtési energiából felszabadult hővel folyamatosan, szinte ingyen készítse a 65°C-os melegvizet.

Töltse le az AlphainnoTec WZS színes prospektusát a www.geosolar.hu honlapról: Hőszivattyú házilag » 

Sok információt megtalál a következő weblapokon:

 


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2009. június 8.


A svájci-német AlphainnoTec gyárban dolgoztam egy hetet……nagyon jó volt...

Egy hetet dolgoztam, mint gyári munkás a svájci-német AlphainnoTec gyárban a gyártó soron. Nagyon jó volt. A gyárban tisztaság van, nagyon sok nagyon értelmes ember dolgozik nem csak a gyártósoron, de az irodákban, a fejlesztésen és az oktatásban egyaránt. Nem is tudom, hol jártam utoljára, ahol ennyi okos pasi és ennyi helyes lány dolgozott egy helyen.

A cégünk műszaki igazgatójával, Frédivel kettesben szereltünk össze a ”nulláról” egy 33 kW-os levegőkazánt. Egy-két helyen hegesztés közben megpörzsöltem az ujjam, de annyi baj legyen.

Élveztem, szereltem, nagyon jól éreztem magam, mint gyári munkás a gyárban. A munkások engem ott professzornak hívtak, s tetszett nekik, ahogy a soron balfácánoskodtam. Mivel tudták, hogy egyetemi docens létemre beállok a sorra dolgozni, ezt becsülték bennem ők is. Mellesleg rájöttem, hogy sokkal jobban érzem magam a munkások között, mint sok turbó okos mérnök között az egyetemen és az egyetemen kívül. Segítettek, kedvesek voltak, mindent, ami nekik már egyszerű volt, türelmesen elmagyaráztak. Végre az AlphainnoTec levegőkazánok minden porcikáját értem. Azt is értem, hogyan érték el sok esetben, hogy fél áron fűtenek, mint a gázkazánok. Nem véletlen, hogy a nyugati országokban ezrével cserélik le a gázkazánokat ezekre a hőszivattyúkra. Egyszerű nevén levegőkazánokra.

Mellesleg nem csak levegőkazánokat, de a legkülönbözőbb hőszivattyúkat is gyártják. Semmi mással nem foglalkoznak csak hőszivattyúval, viszont az van 6 kW-tól 600 kW-ig. Mindenre van megoldásuk. Közel 300-féle hőszivattyú készül a gyárban. Többek között itt készül az Aldi üzletlánc csodahőszivattyúja is, ami hasznosít minden energiát az üzletekben. A vásárlók, a hűtőpultok hőjét használja fel az épület fűtésére. Hasonlót, mint amit terveztem négy éve Vecsésen a közel 5000 m2-es CBA áruházba. A tulajdonos szerint a beruházás megtérült neki három éven belül. Lásd a riportfilmet a tulajdonossal »

Nagyon örülök, hogy ezt a hőszivattyú gyárat, fejlesztő kutatóbázist, vagy nem is tudom, hogy nevezzem ezt az űrközpontra hasonlító csodagyárat, képviselhetem. A többszintes irodaépület, ahol a tervezések, fejlesztések történnek, teljesen átlátszó. Üvegből van a külső fala, üvegből vannak a belső falak. Szóval, mindenki az épületen belül és kívül is látja a másikat. Még az egyszerű dolgozók is látják, hogy az igazgató és a főnökség még néha éjszaka is bent van, asztal fölé hajolva találják ki az újabbnál is újabb csodahőszivattyúkat. El tudják képzelni, hogy Magyarországon az emberek egy üvegfalú épületben dolgozzanak? Hogyan rejtenék véka és a falak alá, hogy nem csinálnak semmit vagy épp bent sincsenek a helyükön? (Üvegzseb. Jó duma. Van még, aki beveszi?)

Ezek a berendezések nem akármilyen berendezések. Már azokat a levegőkazánokat is kifejlesztették, amelyek nem csak a levegő energiáját, hanem napkollektorok segítségével a napsugarak energiáját is felhasználva fűtik épületeinket, ill. készítik a melegvizet, átlépve ezzel az elérhető jósági fok felső határát.

Nem véletlen, hogy a gyár termékei szinte minden fejlett nyugati országban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában - sorolhatnám a sort napestig - a piacon messze a vezető szerepet töltik be.

Építettek egy új oktatóbázist is. Szintén minden üvegből van. Látni az oktatótermeket, látni benne az oktatókat és látni a csodahőszivattyúkat. Ma már közel 600-féle hőszivattyút gyárt ez a rendkívűl korszerű gyártóbázis. A berendezések alkalmasak arra, hogy a hulladék hőt bárhonnan elvegyék, s azt bárhová átszállítsák, ahol azt hasznosítani lehet.

Van is egy ilyen munkám, ahol szinte semmilyen más géppel, hőszivattyúval, levegőkazánnal nem mennék semmire. Az AlphainnoTec csodahőszivattyúval viszont mindent meg lehet oldani. Ez a munkám egy magyarországi börtönben van, ahol több mint 800 elítélt több ezer sertést tenyészt. Mint ahogy azt már egy régebbi munkánál is, Orosházán csináltam, a hőt elvonom a sertésektől, s az így kinyert energiából fűtöm az épületeket, készítem a melegvizet.

A sertés urak és hölgyek ugyanis 41°C-os négy lábon rohangáló radiátorok. Ők is szeretnek 22°C-ban élni. Tehát ha a felesleges hőt elvonom a fejük felől, hálásan megköszönik. Szó szerint. Konnektor orrukat felém bökdösve röf, röf köszönéssel köszöntenek, amikor bemegyek hozzájuk az ólba.

- Kösz öreg a szivattyúdat, röf-röf, végre hidegben hízhatok.

Az elítéltek is hálásak, mert a cellájukban melegvíz és fűtés lesz, szinte ingyen a röfi-töfiktől.

Minden disznó jól jár. Hát nem nagyszerű munka ilyen csodahőszivattyúkkal összeszedni a felesleges energiát és átcsoportosítani oda, ahol idáig sok pénzért állították elő a drága hőt?

Az AlphainnoTec csoda hőszivattyú gyárról a riportfilmet lásd pár napon belül a www.levegokazan.hu vagy a www.geosolar.hu  oldalakon.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2009. február 19.


Leleményes hőszivattyú használó! Zseniális! Zseniális!

Az igazán jó befektetés háza Az igazán jó befektetés háza

Megkeresett pár évvel ezelőtt egy beruházó:

- Kedves Mérnök Úr, szeretnék építeni 6 db hatlakásos társasházat, ahol hőszivattyút akarok használni. Fontos, hogy a ház nagyon energiatakarékosan működjön.

- Rám bízza, hogy mit csinálok? Vagy bele akar szólni, mint általában mindenki?

- Nem, maximálisan magára bízom. Engem csak egy dolog érdekel, mindennél és mindenkinél olcsóbban működjön a rendszer.

A tervek, majd az épület is elkészült. Az épület 70%-al olcsóbban működik, mint egy átlagos épület és 30%-al olcsóbban, mint a legszuperebb passzív ház.

Az épületet két, pillanatnyilag Európa legprofibb alternatív energiát hasznosító berendezése működteti. A hat lakást egyetlen egy darab AlphainnoTec beltéri levegőkazán fűti termoaktivált födémrendszerrel, a melegvizet pedig hat darab AlphainnoTec LLB 317K levegő bojler készíti az elhasznált levegőből, nem is akárhogyan.

A berendezéseknél csak a beruházó ötletesebb! Mit gondolnak, mit talált ki a kis osztrák beruházó a buksi kis fejében? Zseniális! Zseniális!

A szuper energiatakarékos épületeket úgy hirdette meg, hogy a lakóknak egy fillérrel sem kell többet fizetniük, mint egy olcsó gázkazán telepítéséért, viszont életük végéig az energiát 5%-kal olcsóbban szolgáltatja, mint amennyiért azt a gázművek teszi. Zseniális! Zseniális!

Ő maximum 5%-kal nagyobb beruházással minden hónapban elért közel 70%-os energia megtakarítást. Minden hónapban több tízszeresét keresi kényelmes, semmi munkával, mint bárki más. Van-e ötletük, hogy ha ma valakinek van pénze, hol kamatozik ennél többet? Ráadásul mindenki jól jár! Ez az igazi üzlet mindenkinek! Zseniális! Zseniális.

Első fecske Magyarországon! Zseniális! Zseniális!

Idáig úri szabó volt, dolgozott éjjel, nappal. Lefúrt a kertjébe, és mit adj Isten, 19°C-os vizet talált. Letette a szabász ollót, s megcsinálta magának az AlphainnoTec vizes hőszivattyús rendszert. A fűtési költsége a gázhoz képest lecsökkent a negyedére, hasonlóan a már több éve működő talajvízről működő rendszereinkhez.

Lásd a két riportfilmet:

Mivel Péter a kertjében +19°C-os vizet talált, az ő berendezése sokkal, sokkal hatékonyabb, mint bármi más.  Ezért úgy döntött, már nem hajlong  többet a ruhák fölé, hanem kiterjeszti a szuper energiatakarékos rendszerét, és erről oldja meg a szomszéd lakások fűtését is. Így most már munka nélkül ő is többet keres, mint előtte a ruhák szabásával, varrásával. Nem kell hozzá sok, egy kis víz, egy kis spiritusz és kész!

Gondoljuk csak végig, mennyi termálvízen csücsülünk és azon túl, hogy pancsolunk benne, használjuk-e valamire?

A szuper energiatakarékos 6 darab 6 lakásos épület működését, berendezéseit Ön is megismerheti, ha eljön az Alternatív Szabadegyetem előadására. Kérem, regisztráljon a www.levegokazan.hu oldalon, minden információt megkap e-mailen.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2009. február 15.


Kaptam egy aranyos levelet a következő sorokkal:

„Ez egy szakmai blog?

Kedves andrás!

neked is elgurult a gyógyszered! Ne írj blogot , nevetségessé teszi az egész témát, illetve mi köze ennek gyucsányozásnak a hőszivattyúkhoz?

monnyán le és kezeltesd magad!”

Tömör, lényegre törő. Hát nem aranyos?

Mivel aki írta, még csak arra sem méltatott, hogy a nevét aláírja, nem tudom, a válaszomban kit szólítsak meg. Így az Urat a későbbiekben csak kedves ismeretlennek hívom.

Kedves Ismeretlen!

Önnek igaza van, mi közöm van nekem fizikus alapműveltségem mellett, mint energetikusnak a politikához? Semmi! Ugyanakkor engedje meg, hogy megkérdezzem Öntől, mi köze van a politikának a tudományokhoz, energetikához, fizikához, matematikához? Ugyancsak semmi! Akkor miért szólnak bele, miért akarják a szakmákat irányítani? Miért hiszik azt, hogy mindenhez értenek, csak azért mert négy évre megválasztották őket? Miért tesznek tönkre mindent, amit nagy elődeink létrehoztak?

Közel  40 éve tanulom a matematikát, fizikát, energetikát, a hőszivattyús és napkollektoros rendszerek tervezését, és még mindig hiányos a tudásom. Úgy fogok meghalni - pedig napi 12-16 órát foglalkozom az alternatív energiákkal - hogy a töredékét sem fogom az anyagnak érteni.

Nem bántom én a politikusokat, mert ahhoz meg én nem értek semmit. Egyszerűen csak arra kérem őket, mindegy melyik oldalon állnak, csak azt csinálják, amihez értenek!

Erről jut eszembe: Egyáltalán kinek jó, hogy több oldal van? Miért nem egy oldalon állunk mindannyian?

Kedves Ismeretlen!

Igaza van, nem is politizálok többet, beszéljünk a jövőről, az energiáról. Az energiához kell gáz, olaj, urán, szén, szél, napsugár, termálvíz, biomassza, hőszivattyú, rekuperátor, atomerőmű, bányászat,  stb. és tudás. Remélem, politikusaink sem szólnak bele az energiába és a biztonságos jövőnk megteremtéséhez szükséges alkotóelemek közül egyet sem adnak el fillérekért senkinek.

Ha tényleg Önt is csak a szakma érdekli, nyissa ki a www.levegokazan.hu honlapot. Ott regisztráljon a hírlevélre, és napokon belül nagyon sok olyan információt kap, melyek ismeretében lényegesen olcsóbban fűthet, hűthet, melegvizet készíthet.

Engedje meg, kedves Ismeretlen, hogy felhívjam figyelmét az Alternatív Energia Szabadegyetemre, ahová Önt is szívesen várjuk. Részleteket a www.levegokazan.hu oldalon történő regisztrálás után kap.

(A Szabadegyetemre mindenkit várunk, aki szeretné olcsóbban fűtését, hűtését megoldani, aki szeretne a későbbiekben napkollektoros, hőszivattyús rendszerrel foglalkozni. Várjuk azokat is, akik egy új szakmát szeretnének tanulni és a későbbiekben ebből szeretnének megélni.)


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2009. január 3.


Év végén három gyönyörű munkának volt határideje

Mostanában sok helyre hívnak, találjam ki, honnan, hogyan tudnának olcsóbban energiához jutni. Már a harmadik olyan helyre hívtak, ahol a tanulmányterv elkészülte után sokkal inkább azzal kellett foglalkozni, hogy a „megtalált” felesleges energiát hová tegyék.

1.  Első munkámnál egy vidéki termálvizes uszodához hívtak.

 • Új kazánt szeretnénk, mert a régi már rossz, de van egy olyan érzésünk, hogy az elfolyó termálvízzel is kellene valamit kezdeni - fogadott az uszoda igazgatója.

Mint kiderült, az elfolyó termálvízből két darab AlphainnoTec WWP1100-as hőszivattyúval nemcsak az uszodát, de az utca túloldalán lévő iskolát is ki lehetne fűteni. Idáig évente közel 22 millió forint folyt el a csatornába, remélem, jövőre már ez a pénz is megmarad az uszodának és az iskolának.

2. A második munkánál egy nagyon híres autóalkatrész gyárba hívtak, ahol négy 110 kW-os AlphainnoTec hőszivattyúval évente több mint 10 millió forintot lehet megtakarítani.

3. A harmadik helyszín egy tésztagyár volt, ahol a tulajdonos igazgató elmondta:

 • Nézze, engem nagyon zavar, hogy nap mint nap 80°C-os abszolút telített páratartalmú levegőt kell ellőnünk a szabadba. Látom, hogy rengeteg energia elmegy, mégsem tudok mit csinálni. Tudna valami megoldást?

Itt a tésztagyárban is egy aránylag kis teljesítményű vizes hőszivattyú volt a megoldás.

Sokkal kevesebb új energiát kellene találnunk, ha a meglévőkkel jobban gazdálkodnánk, a hulladékenergiákat ahelyett, hogy kidobnánk, hőszivattyúkkal felhasználnánk.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2008. augusztus 31.


Olcsó hőszivattyú, olcsó fűtés, olcsó hűtés

Már hónapok óta nem írtam, de sajnos semmire nincs időm. Dolgoznak a konkurensek.

Mindenki nagy üzletet érez a hőszivattyúban. Két hete még szobafestő mázoló volt, pár hónappal ezelőtt gyógynövény szaküzletben eladó, de ma már hőszivattyúval foglalkozik. Nagyon jó honlapot csinál, sok laikus a csiribiri hókusz-pókusztól elvarázsolódik és megbízza őket munkával. Ekkor ültetik el a lehetőséget, hogy nekem is sok munkám legyen a későbbiekben.

Egyik helyről a másikra kell mennem az elrontott fűtéseket, hűtéseket megnézni, szakérteni, miért is nem működik az egész. Okoznak is fejtörést rendesen, mert gátlás nélkül, a laikus teljes biztonságával dolgoznak. Számomra teljesen érthetetlen módon, de a megrendelők vakon bíznak a hozzá nem értő szélhámosokban.

Utoljára Debrecenbe kellett mennem egy családhoz, akik már második éve szenvednek. Rengeteget fizettek, azt hitték, vizes hőszivattyút vásároltak. Pedig nem. Rájuk sózott a helyi „profi szakember” egy Daikin hűtőgépet. Tény, hogy a berendezés fűt is, hűt is. Csak egészen máskor és máshogy, mint ahogy azt szeretnék. Milliókat fizettek ki és nem működik semmi. Most még közel 4 millió forintotba fog kerülni, hogy tényleg legyen fűtésük, hűtésük. Nem beszélve arról, hogy a sok kárt, amit a már említett illető okozott, nem téríti meg nekik senki. Szegény Krajcsik Sándor, Debrecen egyik legjobb szerelője sokat panaszkodik:

- Ezek a kóklerek rendszeresen alám ígérnek. Elviszik a munkát, borsot törnek az orrom alá, pedig az ár, amit mondok, fedezné a tökéletes munkát. A végén engem mindig javításra hívnak akkor, amikor már javítani nem lehet semmit.

Vigasztaltam Sándort:

- Ne aggódj, ez nálunk is így van. Az emberek ma is csak a külalakra adnak ahelyett, hogy jobban utána néznének, kinek adnak munkát. Öltöny, nyakkendő, szép honlap és máris győznek a csibészek. 

 A napokban, Nagykovácsiban jártam, egy, a tavalyi évben már meseszép kert és családi ház tulajdonosánál. Szerencsétlen négy éve küzd az „olcsóval”, ahelyett, hogy végre lakná a házát (15-ös film a http://www.levegokazan.hu oldalon).


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2008. január 30.


Kedves Alternatív energiák iránt érdeklődő!

Napkollektorok segítenek rá a hõszivattyús rendszerre Napkollektorok segítenek rá a hõszivattyús rendszerre

Elnézését kérem, hogy nem szólítom keresztnevén, ahogy az illendő lenne, de most levelemet mindenkihez írom, akit napenergia, földenergia, rekuperátor, hőszivattyú és egyéb korszerű energiahordozó érdekel.

Nap mint nap az érdeklődő levelek százait kapom:

- Mennyibe kerül, mikor térül meg?-  küldenek a kérdések mellé egy hevenyészett rajzot, amin egyértelműen sem az épület falszerkezete, sem a nyílászárók hőszigetelő értéke nincs feltüntetve. Sok esetben az épületnek még a metszet rajza sincs a kérdező által e-mailen elküldött tervcsomag között.

- Jó napot - hívom fel telefonon- be tudna hozzánk fáradni a budapesti energetikai bemutatótermünkbe, ahol a legkülönbözőbb energiatakarékos berendezéseket működés közben is meg tudja tekinteni?

- Minek? Sok helyre írtam, miért pont magukhoz menjek be, engem csak az ár érdekel, mennyibe kerül tokkal-vonóval, mikor térül meg? - kérdezi sok esetben felháborodva a kedves érdeklődő.

- Itt a bemutatóteremben minden alternatív energiát hasznosító berendezést működés közben is meg tud tekinteni. A berendezéseket be lehet kapcsolni. Működnek! Ha eljön hozzánk, mérnökeink segítenek abban, hogy az ön számára legkedvezőbb megoldást együtt megtalálják.

- Nem igazán érek rá magukkal foglalkozni, de hol vannak?- kérdezi még mindig gyanakodva az érdeklődő, pedig a legnagyobb jóindulattal hívtuk fel, hogy megkérjük, jöjjön el hozzánk kiválasztani a számára legkedvezőbb fűtési-hűtési rendszert. Tekintsen meg mindent, nehogy valami bóvliba beleszaladjon. Az ember ezeket a berendezéseket 50-100 évre veszi. Nagyon nem mindegy, hogy mit vásárol, azzal a következő 50 évben mennyire van biztonságban, mennyit takarít meg neki a berendezés, stb.

- Budapest, 1122 Krisztina krt. 27 (A Déli pu. és a Moszkva tér között a Vérmezővel szemben, bejárat a Krisztina krt. és Hajnóczy utca sarkon).

- Jó meglátom - bár nagyon elfoglalt vagyok- nem lehetne, hogy addig is küldjenek egy árat, mennyibe kerül tokkal-vonóval?

Ez így megy nap mint nap. Miért küzdök a láthatatlan, csak árat kérő érdeklődőkkel? Ha végig olvassák a következő 739 mondatot, ígérem, megértik. Remélem, közben nem alszanak el.

1980 Los Angeles

Az angyalok városa. Miután itthon az országos tanulmányi verseny fizika döntőse voltam, feltettem magamra a nagy mellényt és úgy érkeztem meg Amerikába, Los Angelesbe Teller Edéhez, hogy majd szétcsattant a fejem a sok észtől, no persze meg a szerénységtől. Azt hittem, ha Teller Ede a világhírű atomfizikus megérint, minden tanulás nélkül olyan okos leszek, mint ő. Hát ne sikerült, pedig sokat tanított, oktatott, magyarázott. 

- Ede bácsi - mondtam neki 1980-ban, miután megérkeztem az angyalok városába - szerintem, amivel maga foglalkozik, az atomerő már réges-rég idejétmúlt. Az igazi jövő a „Napenergia, földenergia, geotermikus energia”. Azzal kell foglalkozni!

- Tanuld meg kölyök - vonta össze bajusznak is beillő szemöldökét - minden energetikai probléma egy komplett, komplex feladat, amit csak úgy tudsz megoldani, hogy minden részletet, peremfeltételt megvizsgálsz és megoldasz. Egyik esetben lehet, hogy a feladatot akkor oldod meg legjobban, ha tüzet raksz a szoba közepére és a tulajdonos könyveit elégeted, mert az nála teljesen felesleges. A másik esetben még az is lehet, hogy törpe atomerőművet kell a kertbe telepíteni, mert az a leggazdaságosabb. 

Minden feladat, feladat amit gondosan minden részletében kell megvizsgálni, hogy az hosszú távon számodra a legkedvezőbb megoldást eredményezze. Hosszú távon, ha jó megoldást akarsz, nem biztos, hogy a legolcsóbb variáció mellett kell döntened.

Hát ezt megtanultam, köszönöm Ede bácsi.

Feleségem hazarángatott Amerikából.

- Itthon kell élnünk! Itt kell alkotnunk, ez a mi hazánk- mondta.

Hazajöttem. Tanársegédként dolgoztam egy ma is ismert felsőoktatási intézményben. Kidolgoztam a padlófűtés tervezési segédletét. Kidolgoztam a korszerű napkollektorok tervezési segédletét. 1980-ban kezdtem el foglalkozni Magyarországon alternatív energiák hasznosításával.

Megkaptam jutalmam! Fegyelmit kaptam! 

- Miért nem a tananyaggal, radiátoros fűtési rendszerekkel, gázkazánnal foglalkozik? Ki kérte meg magát arra, hogy a diákok fejét mindenféle hülyeséggel, alternatív energiával, hőszivattyúval tömje?

Szerencsére nem hagytam magam megfélemlíteni. Továbbra is azzal foglalkoztam, amiben hiszek. Meggyőződésem volt és ma is az, hogy ez a jövő. Csak áramot tudunk atomerőművekkel hosszú távon előállítani, s ekkor a hőszivattyú kerül előtérbe, mert ők tudják leggazdaságosabban az épületek fűtését, hűtését biztosítani.

Elkezdtem hát a 80-as években kutatni a hőszivattyúk iránt

Bejártam az egész világot Japántól, Amerikáig. Szinte mindenhol voltam, ahol hőszivattyút, napkollektort gyártanak. Egyre több, egyre szebb megbízást kaptam. Közben az egyetemen adjunktus lettem, mégis szinten minden munkámat titokban kellett csinálnom. Nem igazán lehetett akkoriban újítgatnom. Hogyan is mondta a feleségem?

- Itthon kell élnünk! Itt kell alkotunk, ez a mi hazánk!

Az első hőszivattyú berendezést Fótra az Öreghegy oldalára telepítettük. Nem igazán értettem akkor még a földkollektor méretezéséhez. Számoltam, számoltam, majd jó nagyot a hasamra ütöttem és megrajzoltam, hogyan kell a talajt becsövezni. Nem sikerült! 

Elmúlt egy év és a talajban lévő kollektor kör már január, február hónapban lefagyott. Jött a tulajdonos, hogy nem megy, most mi lesz?

Napokig bujdokoltam, majd megint eszembe jutott Teller Ede mondása:

- Minden feladat, feladat! Vizsgáld meg alaposan az adott szituációban mi a legkedvezőbb, akár extrém megoldás.

- Ági - mondtam a tulajdonosnak több napi töprengés után - tegyünk le a földre négy napkollektort, ahogy süt a nap, az majd visszafűti a kollektorokat és nem fagy le idő előtt a rendszer.

A berendezés azóta is működik. A napkollektorok szorgalmasan töltik energiával azóta is a földkört, méghozzá nagyon gazdaságosan. A komplett napkollektor rásegítéses hőszivattyús rendszer már többször visszahozta az árát Ágnesnek.

Tavalyelőtt 3 hőszivattyús cég volt Magyarországon

Ma a nagy üzlet reményében már legalább 60 magát szakértő cégnek valló hőszivattyús céget találunk kis hazánkban. Irigylem őket, mert egy év alatt tanultak meg mindent, amit nekem közel 30 év alatt sem sikerült, pedig éjjel-nappal tanulok, járom a világot, hogy minden információt, tapasztalatot első kézből átadhassunk megrendelőinknek.

A feladatok egyre nagyobbak lettek. Terveztem már kanadai, svéd, osztrák hőszivattyút, de minden esetben korlátokba ütköztem. A hőszivattyú gyárak nagy része kínjában kezdett el hőszivattyút gyártani. Nem tudta eladni a kazánokat, átállítottak egy gépsort hőszivattyú gyártásra kazángyártás helyett, majd ontották a lebutított kis teljesítményű berendezéseket.

A baj ott kezdődött, amikor kaptam egy 40 000 m2-es épületet, amit alternatív energiával akart tulajdonosa fűteni-hűteni.

Most tényleg nyakamba vettem a világot

A földgömbön mindenhol voltam, ahol hőszivattyút gyártanak. Megtaláltam a világ legjobb hőszivattyúit gyártó gyárat Japánban. Igen ám, de a használati leírás a hieroglifákkal teli japán nyelven íródott. A berendezés 110 V-os volt. Ha meghibásodik benne egy alkatrész, míg elmagyarázom a kis japánnak, mi baja van a berendezésnek, eltelik egy pár hét, s közben szétfagy a házam.

Rájöttem, az egyik legfontosabb szempont, ha azt akarom, hogy a következő 50 évben nagy biztonságban legyek, a gyárnak autóval egy napi távolságra, azaz 1000 km-en belül kell lennie.  Ha baj van, akár az egész hőszivattyúval ki tudok menni a gyárba, ahol azt egy nap alatt megjavítják és a harmadik nap már megint fűt a berendezés a lakásomban.

Ezen nagyon is fontos szempontok figyelembevételével találtam rá Kassendorfban a világhírű svájci tulajdonban lévő, német Alpha-Innotec hőszivattyú gyárra.

Nem kínjukban, mint sok kazángyár, a hőszivattyúk legszélesebb palettáját gyártják. 6Kw-tól 600 Kw-ig mindent igényt ki tudnak elégíteni. Levegős, vizes, szondás hőszivattyúik svájci minőségben, német alapossággal készülnek. A világon ma már szinte minden díjat elvittek.

Családi háztól a több 10 000 m2-es épületig mindent meg lehet oldani Alpha-Innotec hőszivattyúkkal.

Ami a legfontosabb!

Hosszú távú biztonság, mert a gyár közel van, nem kell félni még 50 év múlva sem egy meghibásodástól. Azt se felejtsük el, ha egy hőszivattyú -15°C-ban meghibásodik, szétfagyhat a házunk, ha két, maximum három napon belül a berendezést nem tudjuk újra elindítani.  

Óvakodj a kínai vagy 1000 km-en túli gyárak termékeitől!

A kínai gépek lehet, hogy olcsóbbak. De mint Önök is tudják, semmi biztosíték nincs arra, hogy 5-10 év múlva, amikor netán a kínai hőszivattyú elromlik, egyáltalán megvan-e még a gyár vagy ha igen, van-e nekik olyan alkatrészük, amire nekünk szükségünk van.

Az autókból kiindulva, hosszú távon a német autókkal érezhetjük magunkat igazán biztonságban.

- Nem igaz, a Toyota is nagyon jó - mondják sokan. Igazuk van. De ha a Toyota autójuk áll egy hetet alkatrészre várva, nem fagy szét semmi. Ha az épületük áll a téli nagy hidegben egy hetet, szétfagyhat az egész lakásuk.  


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. november 22.


On the road again...


Énekelhetném, sőt énekeltem is minden alkalommal, amikor a repülőtér felé mentem.

Három hét alatt három országban jártam, mondanom sem kell,  nem szórakozni, hanem mindenhová dolgozni mentem.

Svédország:

Svédországban van egy rendelet, 2011-ig gáztól függetlenné kell tenni az országot. Teljes gőzzel dolgoznak a fúrógépek, állítólag már 80%-nál tartanak (egyik korábbi blog-bejegyzésemben már írtam Svédországról).

Hollandia:

Alpha-Innotec nemzetközi konferencia. 16 országból 16 szakember. Kivétel nélkül szinte valamennyien az alternatív energiahasznosítás úttörői. Nagyon jó volt közöttük lenni. A kongresszus legfontosabb témái a következők voltak:

 1. Energiatakarékos, korszerű, olcsó fűtési rendszerek. 
 2. Földenergia-,  napenergia hasznosítás, korszerű napkollektorok, napelemek.
 3. Padlófűtés, falfűtés, thermo-aktivált rendszerek.  
 4. Energia egyensúly létrehozása a talaj és az épület között.

Hihetetlenül jó dolog, amikor  - még ha pár napig is - olyan emberek között ülhetek, tárgyalhatok, akik egy irányban haladnak, segítik a másikat, a saját tapasztalataikat megosztva mindent elkövetnek, hogy a másik ne károsuljon, hanem az információkat összeszedve egyre jobb rendszereket tervezhessen. Arról beszélhetünk, hogy milyen módszerekkel lehet még olcsóbbá tenni a fűtési rendszereket, hogyan lehet szinte minimális energiával elérni, hogy az épületben a közérzetünk ugyanolyan jó legyen, mint amikor ömlik a házba az energia, zsebünkből meg ki a pénz.

A legjobb előadást egy nagyon magas és borzasztóan okos holland mérnök tartotta. A földenergiát hasznosító thermo-aktivált épületek hőegyensúlyáról beszélt. Mint kiderült, Hollandiában már több tíz éve használják a földenergiát az épületek fűtésére, hűtésére. Veszélyes tehát, ha csak egy irányban vesszük ki az energiát a talajból. Minden esetben ki kell alakítani az energia egyensúlyt az épület és a talaj között. Elmesélte ugyanakkor azt is, hogy nagyobb épületeket Hollandiában, Svájcban, Németországban már csak geotermikus hő hasznosítású, thermo-aktivált épületszerkezettel  ellátva építenek. Ez a jövő!  

Németország, Karlsruhe atomfizikai kutató intézet:

Németországban 18 atomreaktor működik. Több nagy, 1300-1600 megawattos és egy pár kisebb, melyek csak 600-800 megawattosok. Nálunk egy kicsi működik.

Nemrég Finnországban építettek egy 1600 megawattos reaktort, 5 milliárd euróba került. Nagyon nagy összeg, de mégis rendkívül gyorsan megtérül. Nem véletlen, hogy az elmúlt években Kína 40, India 20 atomerőművet rendelt meg.

Ha elfogyna a gáz, a meglévő hasadó anyagokkal működő reaktorok 500 évig biztosítanák az emberiség energiaigényét. Ha a plutóniumot is vissza tudnák vezetni a reaktorba, amin most a fizikusok tucatjai dolgoznak, több mint 1000 évig megoldanák a szükséges energia igényeinket.

Tehát a három ország három kongresszusának logikus következtetései következők:

Hosszú távon, tetszik, nem tetszik a környezetvédőknek, csak az atomenergiával, mint főenergiával kell előállítanunk az elektromos áramot. Az így előállított árammal hőszivattyúkat, alternatív energiahasznosító berendezéseket kell optimálisan működtetnünk. Természetesen nem hagyható számításon kívül sem a napenergia, sem a szélenergia mint elektromos áramot létrehozó tényező.

A recept tehát egyszerű:

Végy egy épületet, szerkezetét rakd össze thermo-aktivált elemekből, majd kapcsold rá a napkollektorokkal is ellátott geotermikus energiára. Hőszigeteld le annyira, hogy kevés segédenergiára legyen szükséged, s használj fel minden hulladék hőt, még a szellőző levegőből is vedd ki az energiát. Csak a büdöset engedd ki az ablakon, az energiát nem, s máris készen van a jövő háza.  

Számunkra a „jövő háza”, a nyugati országokban már a mindennapok természetes velejárója. Természetes, hogy azt rendelik, azt terveztetik, s ma már azt is lakják.

Mikor zárkózunk már fel végre mi is?


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ


következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző