Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző


HŐSZIVATTYÚ

 

 

 

2007. február 25.


A jó megoldáshoz szükség van Önökre is!

Hõközpont Hõközpont

Szól a telefon, már megint csöng.

- Jó napot, várjon csak, kit is hívtam? Ja tudom. Thermo vagy GeoSolar ugye? Valami energiacég nem?

- Igen uram, miben segíthetek? - kérdezi az energetikai bemutatóterem ügyeletes mérnöke.

- Nézze, nem igazán értek hozzá, de elegem van abból, hogy ennyit kell fizetni gázért és állandóan csak emelik az árat. Már azt sem tudom, mi mennyibe kerül. Mindentől és mindenkitől független akarok lenni. Most ki a fenét hívtam, Thermót vagy Geosolart?

- Ön a Thermo Kft. és a Geosolar Kft. közös energetikai bemutatótermét hívta.

- Mi ez a kavar, miért van ott két cég?

- A Thermo Kft. importálja Németországból a legkorszerűbb AlphainnoTec hőszivattyúkat és a Németországban piacvezető Roth termékeket. Ezek a Roth termékek a legkorszerűbb és legenergiatakarékosabban működő fűtési, hűtési rendszerek.

- Akkor mit keres ott az a Geosolar?

- A Geosolar Kft. exportálja Magyarországról a kelet-európai országokba ezen termékeket.

- Aha, már értem - hümmög érdeklődőnk a telefonba. - A Thermo Kft. hozza be Magyarországra, a Geosolar exportálja tovább pl. Ukrajnába, Bulgáriába, Szerbiába stb.

- Igen uram, ez pontosan így van - válaszol mérnökünk udvariasan -, miben tudunk még segíteni?

- Miben, miben? Hát abban, hogy ne kelljen nekem annyit fizetnem. Nincs valami olcsó megoldásuk? A feleségem nagyon szereti a meleget. Meg tudják oldani? Mennyi az ára? Mennyi idő alatt térül meg? Mennyi az engedményem? Tudják, nálam elkészíthetik referenciába, persze csak ha ingyen vagy minimum fél áron és azután mutogathatják. Megy a dolog?

És mondja, mondja, mondja, már a Gyurcsánynál és Orbánnál tart. Panasz, felháborodás, rendőrbotrány és minden, ami abból kis telefonkagylónak nevezett szerkezetből kifér.

- Mekkora lakásról vagy épületről van szó? -  próbálja megszakítani mérnökünk a folyamatosan panaszkodó érdeklődőt.

-  Nem tudom, nem mindegy?

- Miből vannak a falak, milyen nyílászárók vannak az épületen?

- Honnan tudjam? Fehér falak és egészen jó világos ablakok vannak a házon. Jöjjenek ki és nézzék meg! Ha dolgozni akarnak, tegyenek valamit érte. Vagy maguknak nem kell a munka?

A telefon jelzi a következő hívást. (A következő telefonálónak a telefon kicsengést jelez, s mindaddig, amíg a telefont nem teszzük le, azt hiszi, hogy a telefon nem vesszük fel.) Udvariasan mérnökünk megkéri a panaszkodó érdeklődő urat, jöjjön be hozzánk, hozza magával épületének terveit, s akkor megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy kevesebb költséggel fűtse ki épületét. Végül is a 15 épületgépész-mérnökünk azért van. De ha nem mindent ingyen kell mérnökeinknek „csinálni”, mint ahogy azt sokan elvárnák, tudnának reggelit, ebédet venni és nem halnának éhen, s még a következő hónapban is tudnának tervezni, segíteni, tanácsot adni.

Következő telefon:

- Mi lenne, ha már végre felvennék azt a … (bizonyos nőket is hívnak így) telefont. Már órák óta csöngetek, maguknak nem kell a munka?

- Tessék parancsolni, miben segíthetünk? - szólal meg egyre fáradtabb mérnökünk.

- Kit is hívtam? Ja tudom. Thermo vagy Geosolar ugye? Valami energiacég nem?

- Igen uram, miben segíthetek? - és ez így megy egész nap.

Ha végre valaki megkérdezné: - Uram, mikor hozhatom be önökhöz az épületem terveit, hogy átnézzék, hol tudnánk spórolni. Milyen gazdaságosabb fűtést vagy hűtés javasolnak? S ha még azt is megkérdeznék, mivel tartoznak munkánkért, már örömünkben díjmentesen is elkészítenénk a terveket. De hát ebben a fránya világban nekünk is, mérnököknek enni, inni, lakni kell, benzint venni és akkor még ott van a súlyadó a tb és még a sok adomány, amit betehetünk mi is a lyukas fazékba. Ja és nekünk is vannak gyerekeink, akik iskolába járnak, oda is sok pénz kell ám. Ugyanis ingyenes az oktatás. Vagy nem?

Interneten is százával jönnek a felkérések:  

Tisztelt Uram!

…küldöm az épületem terveit, készítsenek árajánlatot. Ha jó árat mond, kivitelezheti nálam fél áron és akkor referenciamunkaként mutogathatja.

Ha valaki megbíz a kiviteli tervekkel, azonnal előjön a bűvös szóval: kötbér. Ha nem készül el időben, napi 50.000 Ft  levonás. Végül is a mérleg tökéletes, mindennap 10-30 db ingyenes árajánlat-készítés és a megbízott munkák késése miatt napi 50.000 Ft levonás. Igazán akkor keresünk a legjobban, ha nem megyünk be dolgozni.

A jó és pontos munkához nagyon precíz tervekre és a körülmények maximális ismeretére van szükség, ezért az érdeklődőknek meg kellene értenie: nem tudunk napi több száz tanulmányt, ajánlatot  elkészíteni, főleg díjmentesen, mert közben a már megbízott munkáinkat sem tudjuk maradéktalanul és tökéletesen megoldani. A tervekkel késni sem szeretünk, kötbért sem igazán szeretnénk fizetni. Az elmúlt években több mint 3000 épület energiaellátását, fűtését, hűtését, szellőzését többek között alternatív energiák használatával oldottuk meg. Minden rendszerünk tökéletesen működik. Ehhez azonban a helyszín és az adottságok tökéletes ismeretére, s megbízóink aktív segítségére is szükség van. Nincs két egyforma feladat. Lehet, hogy a házak egyformák, de a bennük lakó emberek nagyon is különböznek egymástól, s akár hiszik, akár nem, mindenki mást akar és mások a szokásai. Ezek az alternatív rendszerek maximálisan szolgálják ki a bentlakókat. (Lásd a referenciamunkák között az orosházi mezőgazdasági projektet.)

Kérem ezért önöket, gyűjtsék össze igényeiket, kérdéseiket, a helyszíni adottságokat és előre bejelentett időben személyesen keressék fel kollégáinkat. Energetikai bemutatótermünkben minden alternatív energiát hasznosító berendezést megtekinthetnek működés közben is. Mérnökeink várják önöket, hogy elmagyarázzanak mindent, ami szükséges ahhoz, hogy önök is értsék, amit szeretnének.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. február 14.


Napenergia, földenergia, levegőkazán

Föld-víz hõszivattyú Föld-víz hõszivattyú

Naplopók, szélhámosok, hőszivattyú kuruzslók

 

1980 nyarán Los Angelesben találkoztam először Teller Edével a világhírű atomfizikussal. Szent István napja volt, már mindenki várta. Észre sem vettük, amikor megérkezett, olyan szerényen vegyült el a várokozó tömeg között. A sűrű szemöldöke alatt élénk szemek, aki egyszer találkozott és beszélt vele, egész életében emlékezik rá.

Mielőtt felvettek az egyetemre, Varga Zoltán fizika tanáromnak köszönhetően nagyon jól szerepeltem az országos matematika és fizika versenyen. A nyertesek között voltam. Majd szétpukkadtam büszkeségemtől, s amikor az igazi nagy fizikus előtt álltam, azt hittem én is értek a fizikához. Nagyon gyorsan döbbentem rá, hogy még van mit tanulnom, nem is kevés.

Szerencsém volt, Ede bácsi az atombomba felfedezője kinézett magának. Sokat voltunk együtt, sokat tanított, a vele töltött együttlét meghatározta egész életem. Már akkor papoltam neki:

- Ede bácsi, miért nem használjuk a napenergiát, a geotermikus energiát? - üldöztem kérdéseimmel.

- Tanuld meg gyerek - mondta miközben bajusznak is használható sűrű szemöldökét összevonta, s fantasztikusan tiszta tekintetét rám fordította -  nincs napenergia, nincs földenergia, nincs atomenergia, MINDIG CSAK FELADAT VAN, s azt hogyan oldod meg, az képességeidtől, leleményességedtől függ. Minden történet más, lehet, hogy a legjobb megoldás egy atomreaktort építeni, de az is lehet, akkor cselekszel a legjobban, ha tüzet raksz a szoba közepébe.

Ede bácsi kristálytisztán beszélt magyarul. Egyszer megkérdeztem tőle:

- Ede bácsi, már évek óta nem volt Magyarországon, hogy lehet, hogy semmi akcentusa nincs?

- Tanuld meg fiam- válaszolta - akinek van elég polc a fejében a tiszta magyarnak és a tiszta angolnak, az soha nem keveri, csak akinek nincs elég hely ott fönn, az keveri a dolgokat.

Milyen igaza volt. Ezt sok külföldre szakadt hazánkfiának elmeséltem, mikor tört angolsággal játszották az eszüket, s már egy hónap külföldi tartózkodás után  „én törni magyar………….” kifejezéssel álltak meg a szoba közepén.

Mondatait nem felejtettem el. Azóta is mindíg keresem, mi a feladat, hogyan lehet azt legjobban megoldani. Hogyan csinálnám, ha magamnak csinálnám? Hol van Ede bácsi a mai szélhámosokhoz, kuruzslókhoz? Mennyivel jobb volt vele lenni, mint ma a sok csibész, csaló között élni. Hozzá nem értők tömege, szöveg a köbön, tudás nulla, sok-sok hókuszpók.

Semmi értelme ma már egyetemre járni, tanulni, éjszakázni, nélkülözni. Bárki bármit csinálhat, kinevezheti magát bankárnak, kulcsárnak, egyetemi tanárnak. Senki nem kérdezi meg, igaz-e. Senkinek nem tűnik fel a csalás. Lehet ma már mindenki tanulás nélkül akárki, jogász, közgazdász, politikus, egyetemi tanár, űrhajós és miniszter. Egy a lényeg, jó autóból szállj ki, jól nézzen ki az öltönyöd, legyen fényes a cipőd, s legyen nagy a dumád.

Volt egy aranyos titkárnőm. Szép nagy darab lány volt, de minden alkatrésze gyönyörű volt, a keze, a lába, a foga, az alakja, szóval minden. Teljesen természetes, hogy egyszer csak elkezdett nőni a pocakja, jött a gyerek. Örültem is a dolognak, de rossz volt, hogy nemsokára elmegy és nem lesz mellettem, talán több mint három évig. A gyerek megjött, Ő ment, gyesre.

Hirdetés, titkárnők, nem is egy, közel 60 jelentkezett. Két napig válogatás, nem kívánom senkinek. Kiválasztottam egy középkorú hölgyet, mondván ő már nem nyüzsög annyit, talán nem lesz vele annyi baj, végzi majd rendesen a munkáját. Megnyerő külseje volt, dolgozni ugyan nem nagyon szeretett, soha nem volt a helyén, de mosolyával kedvesen fogadta a megrendelőket, ha véletlenül előkerült. Vezetni viszont, azt tudott, engem is sokáig az oromnál fogva...

folyt. köv.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ


oldalak: 1 2 3 4 5

« előző