Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző


HŐSZIVATTYÚ

 

 

 

2011. február 2.


Amit mindenki tudni szeretne

Hajnal van, 4 óra. Még minden normális ember alszik. Forgolódom, nem megy az alvás. Inkább felkelek és dolgozom. Kinyitom a számítógépem. Kaptam egy levelet:

Tisztelt Geosolar!

Egy házépítés kellős közepénél tartunk és most jött el az a pillanat, amikor az eddig halogatott fűtési/hűtési problémát rövid időn belül meg kell oldanunk.

Szigetelését és építési módját tekintve, átlagosnak mondható házat építünk, viszont alapterületét nézve a ház elég nagy, mivel megközelíti a 300 m2-t, ami viszont már tartalmazza a garázst, kazánhelyiséget, stb.. Átlagos építési mód alatt azt kell érteni, hogy a 38-as Porotherm téglára 8 cm grafitos szigetelést tettünk. A nyílászárók 3 rétegű üvegezést kaptak, míg a tetőtéri szigetelés 25 cm cellulózszigetelést.

Már hónapok óta kapom Önöktől az érdekesebbnél érdekesebb hírleveleiket, de mostanáig inkább csak olvasgattam, mivel számomra némileg drágának tűntek az abban szereplő árak. Ezért inkább egy olyan fűtési rendszernek a kiépítésére törekedtem, ami olcsónak mondható. Nagyon sok céggel egyeztettem, sok helyről kaptam sokféle információt, viszont kellően össze vagyok már zavarodva és nem tudom, hogy mikor döntök helyesen, ugyanis annyi mindenre próbálok felkészülni (hideg/meleg/friss levegő), hogy a sok kis elem együttesen talán többe kerülne, mint pl. egy hőszivattyús rendszer.

Épülő házunk gépészeti elvárásai nagyon minimálisak. Télen szeretnénk, ha meleg lenne, de a fűtési számla ne haladja meg mondjuk a 25-30e Ft-ot, nyáron legyen elviselhető hűvös idő a lakásban, de ne költsünk tízezer forintokat a villanyszámlára, végezetül pedig a házban valamennyire kezelve legyen a páratartalom, tehát ne penészesedjenek falak és ne kelljen óránként ablakot nyitni friss levegő miatt.

Egyszerű elvárások, de tisztában vagyok vele, hogy ennek teljesítése számtalan munkát igényel az Önök részéről. Viszont ahhoz, hogy meghozzak egy döntést a fűtést/hűtést illetően, tudnom kell, hogy a teljes rendszert illetően, körülbelül mekkora bekerülési költséggel kell számolnom. Főként azért fordultam Önökhöz, mert rendkívül sok referenciával rendelkeznek, és Önök valóban értenek az alternatív fűtési/hűtési rendszerekhez, nem úgy mint sokan mások, akik keresik az első vásárlókat, akin tesztelhetik tudásukat.

A ház, amit építünk, szerkezetkész állapotban van, nyílászárók már beépítésre kerültek. Az említett 300 m2 3 szint között oszlik meg, ebből a legalsó pinceszint aljzatbetonozása már megtörtént, ahova padlófűtés került. Jelenleg a fennmaradó két és egyben legfontosabb szint fűtése/hűtése várat magára. Felületfűtésben gondolkodom (padló/mennyezet), de nehéz elkötelezni magam egy szakember mellett, mert folyamatosan azon aggódom, hogy mi van akkor, ha beköltözés után kiderül, hogy bár meleg van a házban, de pörög a gázóra vagy nem bírja a hőszivattyú. Esetleg nyáron folyik rólunk a víz és a hőszivattyú nem tudja a mennyezethűtésen keresztül kellően lehűteni a szobákat, mert ahhoz egész nap zárva kéne tartani minden ajtót és leengedni minden redőnyt. Számtalan kérdés, de csupán két dolog lebeg a szemem előtt. Az egyik, hogy probléma esetén feltörni az aljzatot vagy a mennyezetet nem tudjuk, a másik, hogy ha találunk is egy jó rendszert, akkor annak mennyi az ára? Mi is, mint sokan mások, későn foglalkoztunk ezzel a kérdéssel és természetesen sok pénzt költöttünk el olyan dolgokra, ami lehet nem volt annyira fontos. De míg engem meg lehet győzni egy hővisszanyerős szellőztető rendszer vagy hőszivattyú fontosságáról, addig a feleségemet már kevésbé, aki viszont szép burkolatokat és parkettát akar, ami nyilván fontos, mert hiába van meleg vagy hűvös a házban, ha mégsem érezzük komfortosnak, mert nem azt a tapétát nézzük, amit szerettünk volna.

Hogy ne fogjam hosszúra a mondandómat, az lenne a kérdésem/kérésem Önök felé, hogy tudnának-e nekem abban segíteni, hogy hozzávetőlegesen +/- 15% eltéréssel, milyen bekerülési költséggel kell egy, az általam említett ház esetében számolnom, ha Önökhöz fordulok?

A fűtendő/hűtendő két szint együttes alapterülete kb. 200 m2. Ezen belül a felső szint 3 hálószobából (22/17/13m2), 2 fürdőszobából áll, a földszint 2 szobából (17/12m2), valamint nappali+étkező+konyhából egy légtérben (kb. 60m2). Mindenhol egységesen 2,7 méter a belmagasság és ahogy említettem, átlagosnak mondható házról van szó, tehát a 38-as téglára 8 cm szigetelést tettünk. A rétegrend az alábbiak szerint alakul: a 20 cm-es monolit födémre, összesen 13 cm aljzat kerül, amiből 5 cm szigetelés. A végső burkolat a hálószobákban max. 12 mm-es parketta (ami padlófűtés felé is mehet), mindenhol máshol kerámia, vastagsága 8-12 mm között.

Ahogy említettem, nincsenek különleges elvárásaim, csak tudjam azt, hogy télen, nyáron, viszonylag elviselhető költségek mellett jól érezzük magunkat a házban. Illetve arra vagyok kíváncsi hozzávetőlegesen, hogy ezt 3 vagy 10 MFt-ból érem-e el?

Mivel nyitott vagyok a megújuló energiaforrású, alternatív fűtésék irányába, azt is sokszor fontolóra vettem, hogy forráshiány esetén, kialakítanám a szobákon belül a megfelelő hőleadó felületeket (pl. mennyezetcsövezés) és kezdésnek veszek egy kondenzáció gázkazánt. Majd egy-két év elteltével kicserélem a gázkazánt egy olyan hőszivattyúra, ami már biztosan elegendő a házunkhoz, tehát körülbelül kitapasztalnám, hogy 9 vagy 12 kw-os hőszivattyúra van szükségem.

Ezennel levelem végére értem. Remélem sikerült úgy összefoglalnom, hogy a fentiek alapján tudnak nekem segíteni, de ha még szükségük valamilyen információra, akkor természetesen állok rendelkezésükre. Csatoltam levelemhez házunk két szintjének alaprajzát, valamint egy korábbi hőveszteség számítást, ami még két évvel ezelőtt, az építkezés elején készült, amikor is radiátorral és padlófűtéssel számoltunk csak.

Előre is köszönöm segítségüket és válaszukat.

Tisztelettel, ….. György

A válasz nagyon egyszerű (mivel a svájci-német AlphainnoTec közel 600-féle hőszivattyúja közül két berendezés jöhet szóba. Mindkettő ára, felszereltségtől függően 10-13 ezer euró nettó között van.

Az egyik hőforrása a külső levegő. A nagyméretű hűtőszekrényszerű dobozt be kell állítani lakáson belül valamelyik sarokba. Kell fúrni a falon két lyukat. A hőszivattyú az egyik lyukon szívja be a hőforrásként használt levegőt. Kicsavarja belőle az energiát, amivel a lakásunkat, fűti, szellőzteti, készíti a melegvizet. Igen, jól olvassák, még a lakás szellőzését is biztosítja. Majd az elhasznált levegőt is felhasználja fűtésre és melegvíz készítésre. A végképp kicsavart és használt levegőt azután a másik lyukon kifújja a lakásból. Erre a gépre lehet mondani, hogy „jöhet hozzánk a szomszéd nagyot szellenteni, abból is nekem lesz melegem és melegvizem”. Amennyiben a berendezés Önt is érdekli, bővebb információt talál róla a következő oldalon »

A másik, házilag is nagyon könnyen szerelhető berendezésről lát riportfilmet a www.levegokazan.hu oldalon.

Tekerjen le a kertben, 4-5 kör műanyag csövet 70 cm széles és 1,5 m mély árokban. A csöveket gyűjtse össze egy kicsit nagyobb méretű padlófűtés osztóba. A gerincvezetéket vezesse be a WZS típusjelöléssel jelölt AlphainnoTec hőszivattyúba a filmen látható módon» , s máris készen van minden. Nem kell idegeskednie, hogy valamit rosszul csinált, ha elég ügyes még Ön is be tudja szerelni, a németek annyira mindenre gondolva, kompletten építették meg profi hőszivattyújukat.  Erről a hőszivattyúról bővebb információt talál a következő oldalon»

A földkörös, kompakt, házilag is beszerelhető rendszerről lát a www.levegokazan.hu oldalon egy riportfilmet. A négylakásos házban csak egy lakó telepített hőszivattyút a felső lakásba, ami 130 m². A többiek nem bíztak benne és Vaillant gázkazánt tettek lakásaikba. Az épület 5 éve működik, a hőszivattyús lakás havi átlagban 7-10 ezer forintért hűt, fűt, szellőztet, készíti a melegvizet és az öt év alatt még nem romlott el soha. Míg a gázfűtéses lakásokban csak a gázszámla havi átlagban 40-50 ezer forint és szinte minden évben valamiért kell hívni a gázszerelőt. Nézze meg a riportfilmet, ami a hőszivattyús lakóval készült »

Semmi nem bonyolult csak egyszerűen kell elmondani. Remélem, sikerült.

András


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2011. január 26.


Levelet kaptam az Ügyvéd Úrtól, Egerből

Kedves András!

Merre jársz ? Már régen beszéltünk, a feleségem sokat emleget, mert szerinte túl sok időt töltök a kazánházban, és figyelem a gépet (az AlphainnoTec levegőkazánomat).

Szilveszter éjjel is kimentem pezsgőspohárral a kezemben és leolvastam a geo mérőt: 99.600.- Ft. fogyasztás 7 hónap alatt. A beüzemelés 2010. június 4. napján volt (Trianon 90. évfordulója). Tavaly télen volt olyan hónap, hogy 95.000.- Ft. volt a havi gázszámla. A födémszigetelés pénzhiány miatt persze nem készült el, de nem is bánom, mert így mérhető a különbség a két gépészeti megoldás között. Természetesen meg fogom csinálni.

Láttam, Tamás már fenn van a blogban, remélem engem is felraksz. Keresd meg hozzá Katinka képét, amit a leszerelt gázóra helyén készítettél a kapualjban.

Apropó: Amikor a Tigázos szerelő jött leszerelni a gázórát, kérdezte, hogy mi ez a sértődés, ellenszenv a Tigázzal szemben? Mondtam, hogy nincs sértődés, csak egy sokkal olcsóbb energiát fogok használni, úgy is mondhatnám, hogy szenvedélyem az energia megtakaritás. Ti. a Tigáznak az a szlogenje, hogy "szenvedélyünk az energia" Na, ez lesz a cég egyik szlogenje, mármint az előbbi. A szerelő elég morózus volt leszerelés közben. Gondolom azért, mert megtudta, hogy itt már nem lesz visszakötve soha a gázszolgáltatás.

Na jó, jó, a hőszivattyú energiatakarékosan fűt és készít melegvizet, de azzal nem lehet főzni. Hogyan lehetett megszabadulni a gáztól?

Kerámialapos főzőlappal. Kétségtelen, jobban pörgeti a normál tarifás órát (össz. teljesítmény 6,4 kW), mint a hőszivattyú (ami, ha jól emlékszem 4,5 kW nálam), de főzésben, melegítésben, melegentartásban és még a tűzhely tisztántartásában is más minőség, más konyhai komfortérzet, mint egy gáztűzhely. Ezt én is mondom, nemcsak a feleségem.

Feleségem ötlete alapján a padláson az előremenő-visszatérő napkollektoros ágba, kizárható módon egy csőregiszter került, ami nyáron gyümölcsaszalóként működik.

Üdvözlettel:

Dr. Mossóczy Attila ügyvéd

Eger


Kategóriák: Levegőkazán, HŐSZIVATTYÚ, Az olvasóktól érkezett
2011. január 13.


AlphainnoTec levegőkazán

Levegõkazán a kertben Levegõkazán a kertben

Ez a világ egyik legcsodálatosabb berendezése. Halkan duruzsol, nem kell hozzá gáz, kémény, nem robban, s még csak helyet sem foglal el az épületben. Negyed-, sőt Áginál Budaörsön ötödannyiért fűt, készíti a melegvizet, mint előtte 20 évig a gázkazánja. Kinn duruzsol a kertben, szép, gazdaságos, környezetkímélő. Jövő kézközelben.

Már 100-nál tartunk. Ennyi svájci-német AlphainnoTec hőszivattyút üzemeltünk be az elmúlt 7 évben.  Ma már teljesen megértem a svájci, német és svéd lakosokat, hogy miért cserélik le ezrével a gázkazánjaikat ezekre a berendezésekre. Mi hét év alatt tartunk száznál, Csehországban és Ausztriában évi tízezernél tartanak. Lehet, hogy sokkal inkább gondolnak a jövőjükre?

Az elsőt Sukorón üzemeltük be közel 7 éve» 

Budaörsön Ági azt mondja:

Életemben a második legjobb döntés, a férjem után, a levegőkazán kiválasztása volt. Végre nem kell csillagászati gázszámlát fizetni, nem robban, költségtakarékos, halk. Csak jót tudok róla mondani»

Tamás Szarvaskőn, a hegyoldalban fűti meseszép házát egy AlphainnoTec levegőkazánnal.

- Képzeld el, András - újságolta nekem - Egerből jött hozzám egy fűtésszerelő. Körözött, körözött a levegőkazán körül. Látszott rajta, hogy valamit nagyon keres rajta.

- Mit keresel? - kérdeztem tőle.

- Hát, hogy hol van ezen az ajtó, ahol berakják a tüzelőanyagot. Mi a fenétől fűt ez?

Zoli Érden azt mondja nekem:

- Imádom a levegőkazánom. Életem egyik legszebb pillanata volt, amikor láttam a gázóra leolvasó fancsali képét:

- Nincs fogyasztás?

- Nincs bátyám, mert végeztem a gázzal, többet nem sanyargattok engem»

A legaranyosabb azonban Józsi volt, a meseszép hatalmas fekete lovak tulajdonosa:

- Tudod András, rengeteg szép díjnyertes lovam van, de ezek leeszik a húst is rólam. Egyedül csak a levegőkazánom ad pénzt, meleget és melegvizet nekem. Borzasztóan szeretem, életem egyik legjobb döntése volt, amikor megvettem»

Miért van az, hogy egyes - hál’ Istennek, nem AlphainnoTec - levegőkazánokra olyan sokan panaszkodnak?

„Fűtési szezonban több mint 60 ezer forintot fizetek havonta az áramért, amióta az „energiatakarékos” levegőkazánnal fűtök. Hol itt a spórolás? Összesen több mint 2 millió forintot adtam egy készülékért, ami lassan kiforgat a vagyonomból.”

A válasz nagyon egyszerű. Nagyon sok olyan klímaberendezés van, ami nemcsak hűt, de télen -5°C-ig fűteni is tud. Ezek a hibrid fűtő-hűtő klímaberendezések nem igazán jó hatásfokkal üzemelnek. Ezért azután nehéz volt őket eladni. Kitalálták a nagyokos, ravasz kereskedők, hogy bele kell tenni egy elektromos fűtőpatront, ami -5°C-nál bekapcsol, s akkor már fűtőkészüléknek, fűtő-hűtő hőszivattyúnak is el lehet adni.

- Ha már egyszer eladtam a készüléket, rásóztam valakire, kit érdekel, mennyit fogyaszt? Nem véletlen tehát, hogy sok olcsó, energiatakarékosnak mondott levegőkazán többszörösét fogyasztja, mint előtte a gázkazán - mondja a kis aranyos, nyerészkedő kereskedő.

Mitől energiatakarékos a svájci-német AlphainnoTec levegőkazán?

  1. Nem használ elektromos fűtőpatront csak „pót-pótkötélnek”. Akkor engedi csak bekapcsolni, ha valami meghibásodik, s csak addig használja ezt a drága energiaformát fűtésre, amíg a szerelő a helyszínre ér. Tehát soha nem működik direkt elektromos üzemmódban!
  2. A hőelvonó felülete többszöröse a már említett klímakészülékekből átalakított berendezéseknél. Ebből kifolyólag ezeknek a svájci-német berendezéseknek a súlya közel 500 kg. Ellentétben az olcsó levegőkazánokkal, amelyek súlya sok esetben még 50 kg-ot sem éri el.
  3. Nagyon profi, az internetről is vezérelhető számítógép vezérli a készüléket.
  4. Többszáz svájci és német mérnök folyamatosan törekszik arra, hogy az AlphainnoTec hőszivattyúk messze a legjobb minőséget képviseljék az egész világon. Nem véletlen, hogy szinte minden fejlett nyugati országban ők a piacvezetők.

 Svájci pontosság - német precizitás

Ha érdekli, és van ideje, jelentkezzen a „levegőkazán délután” előadásaira, ahol egy délután megismerheti a berendezés működését, kiválasztásának szempontjait, árát, megtérülési mutatóit. Sőt, még referencia helyekre is elviszik, ahol személyesen találkozhat az AlphainnoTec hőszivattyúk használóival.

Jelentkezni lehet: 1122 Budapest, Krisztina krt. 27., a Thermo energetikai bemutatótermében, e-mailen (thermo@thermo.hu) vagy telefonon: 356-2046, 355-4841, 212-1955


Kategóriák: Levegőkazán, HŐSZIVATTYÚ
2010. szeptember 28.


Az araboknak is több eszük van

Péter még egyszer átnézi a pár nap múlva már alternatív energiával mûködõ török luxusszálloda hõközpontját Péter még egyszer átnézi a pár nap múlva már alternatív energiával mûködõ török luxusszálloda hõközpontját

Reggel van, megint régen írtam. Nem volt mit. Éjjel-nappal dolgoztunk a külföldi munkákon.

Befejeztük a 160 000 m2-es törökországi szállodát. Meseszép szálloda, meseszép munka. Végre megérett a két éve épült szálloda tulajdonosánál, mit hogyan kell csinálnia. Át kell térnie alternatív energiára.

Végre betehetjük a csodaszámba menő, svájci -német AlphainnoTec professzionális hőszivattyúkat. A 7 darab csodagép a tulajdonosnak havonta 50 000 dollárt fog megtakarítani. Ez ma, testvérek között is, 10 millió forint minden hónapban. A beruházás két év alatt térül meg.

(A meseszép szállodáról lát egy kisfilmet a www.levegokazan.hu oldalon)

Majd Románia, két munka. Most ezt csináljuk. Ezek is szállodák, Tusnádra és Kolozsvárra.

A híres Daubner cukrászdában a tulajdonos - akinek nem csak a süteményei híresek, de ha ismernék, ő maga is az lenne (szerény, okos, szorgalmas) -, megrendelte a második nagy AlphainnoTec professzionális hőszivattyút is. A cukrászda eddig kidobott hőjéből készül majd a lekvárokhoz és a fagylalthoz szükséges melegvíz.

Régen volt egy fogorvos megrendelőm. Gyönyörű hatállásos fogorvosi rendelő. Futurisztikus székek, ahol nem csak kifúrják és betömik a fogakat, de olyan, mint egy űrállomás, még a végén ki is lövik az embereket a székből, ha sokat jajgatnak. Szóval Lacinak beszereltük a klímát. Fűtése már évek óta volt. Felhív a beüzemelés után egy hónappal:

- Te András, valami itt nincs rendben. Amióta ez a klíma megy, megugrott a villanyszámla és a gázszámla is.

- Laci, talán kapcsold ki az egyiket. - Ugyanis teljes gőzzel ment a fűtés és a hűtés is. Versenyeztek egymással, a kazán fűtött, a klímaberendezés hűtött. Laci két kézzel dobta ki a pénzt az ablakon.

Ezen ugyan ma már nevetünk, de minden klímatizált épület ezt teszi. A legnagyobb pocsékolók a szállodák, számítógép központok, stb. Milliókért mennek a hűtőgépek, hatalmas ventilátorok dobják ki az energiát, miközben a gázkazánok még a nyári kánikulában is dübörögnek, hogy elkészítsék a szükséges melegvizet. Nem is olyan régen megkaptuk a T-comtól az „Európa legjobb beruházásáért” járó díját. Pedig nem csináltunk mást, mint a telefonok hőjével fűtjük az épületet és nem a drága távfűtéssel.

Magyarországon szuper munkák vannak manapság.

- Ha megcsinálja nekem is az energiatakarékos rendszert a lakásomba, újságíró vagyok, írok Önökről egy cikket. Szuper. Az Apehnek meg hó végén befizetem a lábjegyzetet.

A sok internet professzor már kezd nagyon veszélyes lenni. Vigyázzanak, csak mértékkel dőljenek be a szondás hőszivattyúknak. Ha a tervezés rossz, úgy járhatnak, mint sokan a skandináv országokban. Pár év alatt lehűtik a szondák a talajt és nincs miről fűteni az épületet. Most sok per van ebből Svédországban. Lesz itt is, mert sok a hozzá nem, csak a fúráshoz értő szakember kis hazánkban. Mert fúrni, ha mást nem is, de azt tudunk. (A szondás megoldás csak egy lehetőség a sok közül.  Ez a rendszer is, hasonlóan a többihez, nagyon gondos tervezést igényel. Tervezés előtt meg kell vizsgálni a talaj szinte minden tulajdonságát, s gondoskodni kell a nyári energia visszatáplálásról).

Lát egy riportfilmet a www.levegokazan.hu oldalon a Pusztaszeri úti közel nullaenergiás házról, ott hogyan oldottuk meg.

Híre ment a török szállodáknak, amiket átalakítottunk alternatív energiára. Végre jött az üzenet:

- Küldjétek a névsort, hozd az összes mérnököd.  Küldjük a repülőjegyet. Egyiptomban egy 1515 szobás szállodát kell terveznetek.

Megyünk mind a tízen a hétvégén, majd onnan is írok, ha marad egy kis időm.

Milyen kár, hogy itthon nincs szükség a munkánkra. Milyen kár, hogy tudásunkkal majd a külföldiek takarítanak meg dollármilliókat. Az araboknak is több eszük van. Már régen rájöttek, hogy az épületek több száz évig is állhatnak és nem csak az a jó beruházás, ami tíz perc alatt megtérül.

Majd elfelejtettem:

Voltam az őszi BNV-n. Borzasztó volt, a kiállítók és rajtam kívül talán nem volt senki. Ekkora az érdektelenség? Kemény munkával sikerült elérnie a sok politikusunknak, hogy már csak őket hallgatjuk éjjel-nappal, áhítattal?


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2010. május 25.


Kedves megrendelőm Józsi és Joker!


Egyenes, egyszerű ember, aki betartja a szavát. Elég kevés van már belőle.

- Jó napot- szólal meg a telefon - képes maga rendesen dolgozni? Vagy maga is csak szemfényt veszt?

- Jó napot - nem igazán értettem, miről beszél. Egyáltalán ki beszél, mit szeretne?

- Hát azt, hogy képes-e maga rendesen dolgozni, vagy ugyanolyan szélhámos, mint akiből volt itt már nálam néhány.

- Nézze, már sok mindennek hívtak. Szélhámosnak még soha. Elmondaná részletesen, mit szeretne?

- Igen! Jöjjön ide. Nézze meg, mekkora bajban vagyok. Találja ki, mit kell csinálni, mert elegem van a maguk fajtájából.

Lediktálta, hová menjek. Ellentmondást nem tűrő hangon közölte velem, melyik napon, hány órakor, hol legyek. Annyi időt sem hagyott, hogy kimakogjam a fejemből:

Nem megyek ingyen sehova. Elegem van azokból a megrendelőkből, akik magukhoz hívnak. Elvesznek egy napot az életemből. Fizetem a benzint, az autópálya matricát, aznap nem tudok dolgozni, s a végén, egy „köszönöm szépen”- nel fizetnek ki.  Milyen szép is lenne, ha hónap végén az APEH-nek én is fizethetnék pl. 9 darab „köszönöm szépen”- nel.  Nagylelkű vagyok! Adnék nekik 12 darab „köszönöm szépen”-t is.

Amennyit cserébe adnak érte, meg is érdemlik. Vagy nem?

Visszatérve a szigorú telefonálóra, kijött belőlem:

- Igen, időben ott leszek. Normális vagyok én? Megint egy napom oda - gondoltam magamban.  -  A fenébe!  Nálam viszont az adott szó szent. Ha megígértem, hát ott leszek időben.

Nem is azért, mert megijedtem, mi lesz, ha nem vagyok ott? Vagy egyáltalán, miért álltam rá arra, hogy közel 100 km-re elmenjek kitalálni, mi lenne neki a jó. Egyszerűen csak belülről hajtott valami. Mitől szélhámosozik le valaki, aki még nem is találkozott velem soha?

Megérkeztem. Lovarda. Rengeteg meseszép fekete paripa.

- Jó napot, megjött?- köszöntött a mérges telefonáló.

Nem! Csak a szellememet látod - gondoltam magamban.

- Igen, feleltem udvariasan.

- Na, hozza, mutassa, maga mivel kábít el engem - mondta változatlanul ellentmondást nem tűrő hangon.

Mi baja lehet ennek? Mitől ilyen gőzös? Ki bántotta? Majd kiderül, gondoltam, és elindultam az autóm felé. Kinyitottam a csomagtartót, ahonnan a számítógépemet akartam kivenni. Jó mélyen kellett behajolnom a csomagtartóba. (Mindig jó mélyre teszem a számítógépem. Ha valaki belém jön, a számítógépemnek legalább ne legyen baja. Vele tudom ugyanis megkeresni a karosszériajavítás költségét is. )

Egyszer csak mennydörgés:

- Nyihaaa, brrrrrrr, nyihaha, brrrrrrrrr, nyihaha…Brrrrrrrrrr

Nem sok kellett, hogy belepiszkítsak ijedtemben a csomagtartóba. Még derékig a kocsimban, óvatosan megfordítottam a fejem. Mi lehetett ez?

Hát egy koromfekete óriás ló állt a fejem fölött. Élvezte a büdös dög, hogy megijesztett. Utána meg szabályosan kiröhögött. Hatalmas sárgás fogaival vigyorgott, élvezte, hogy én majdnem hatalmas barnás foltokat hagytam, nyakig a kocsimban, benne a gatyámban.

- Na, még te kellesz nekem! Nem elég a gazdád?

Remegő lábbal kipecáztam a notebookom és mentem a lónál kisebb, de kőkemény gazdájához.

- Utállak, fekete dög - gondoltam magamban - hátranézve láttam, hogy még mindig röhög rajtam.

Körülnéztem a telepen. Volt ott már egy pár hőszivattyú.

- Na, idefigyeljen - kezdte a kisember. Miközben ő is élvezte, hogy majdnem összecsináltatott a lova. - Volt már itt egy pár szélhámos hőszivattyús szakember. Fáztam is miattuk egész télen. Leszereltettem már a hulladékaikat, amik egy hétig sem működtek. Itt vannak a rozsdás vasak kupacban, a garázsban.

- Most akkor én mit csináljak?

- Találja ki, mivel fűtsek! De olyant találjon ki, ami működik, ne csak eladjon nekem valamit. Világos?

- Mitől ilyen mérges?

- Mitől? Attól, hogy kifizettem ezekért a rozsdás vasakért egy zsák pénzt. A cucc alig működött. Egész télen itt fagyoskodtunk. Amikor elromlott, hívtam őket, azóta sem értek ide. Hívtam egy másik, magát szakembernek mondott valakit. Az is csak itt hókusz-pókuszozott.

- Honnan találta a másik „hőszivattyús szakembert”?

- Az internetről. Azt állította magáról, hogy ő ért legjobban a hőszivattyúkhoz.  Nem véletlen, hogy nem egy, hanem több hőszivattyús céget is ő képvisel. Ő a vevők érdekeit képviseli, mondta nekem, nem a gyártókét.

- Legalább a nevét tudja?

- Nem emlékszem a nevére.

- De hogyan nézett ki, hogy legalább be tudjam azonosítani?

- Mondom, a nevére nem emlékszem! Nagy dagadt szőke ember, nagy dumával. Nagyon meggyőző volt a szövege. Tehát idehívtam. Itt előadta magát, jött ment, fontoskodott.

- Csak nem egy internet professzor járt itt?

- Mi az, hogy internet professzor?

- Internet professzor az, aki a szakirányú iskolák helyett az internetről szedi össze, amit csak lehet. Alapokra nincs szüksége, hiszen ő egy zseni!? Nem tököl matematikával, fizikával, egyből fentről, a tudományos fokozatoknál kezdi. Ha nem figyelünk oda, pillanatok alatt lesz az akadémia díszdoktora, sőt az egyetem rektora. Azt hiszi, már mindent tud, hiszen fogalma sincs, mennyi mindent nem tud. Tanítja az országot, tanítja és teszi tönkre a világot. Fontos, hogy a zsebe teljen és közben sok áldozatot szedjen. Megnyerő külső, üres belső.

- Uhhh! Valami ilyesmi lehetett. Nagy duma, semmi tartalom.

- Mi történt vele? Hova lett?

- Épp akkor értem el végre telefonon a trógert, aki nekem ezeket a vacak hőszivattyúnak nevezett hulladékokat szállította.

- És?

- Mit és? A dagadt végighallgatta a beszélgetést. Végighallgatta, mit csinálok az előző hőszivattyússal, ha nem viszi el a vasakat és nem adja vissza azonnal a pénzem.

- Mi lett utána?

- Mi lett? Semmi. Rájött, hogy vele is azt csinálom majd, amit az elődjével, ha az ő vasai sem működnek. Gyorsan elköszönt, azóta sem láttam. Most maga jön.

Itt vagyok ingyen - mértem fel magamban a helyzetet - először a ló, azután meg az előjáték. Részletesen megtudtam, milyen eszközzel készítenek belőlem is fasírtot, ha valami nincs rendben. Szuper hely, szuper munka. Kell ez nekem? A ló ijesztget és kiröhög, a tulaj fasírtot akar belőlem gyártani. Nem kéne még nekem is időben menekülni?

- Nyögje már ki! Vállalja, vagy maga is csak eladni akart nekem valamit, ami azután nem működik? Van megoldás? Meg tudja oldani?

- Hát persze, hogy meg tudom oldani. Itt is a legjobb megoldás egy AlphainnoTec levegőkazán lenne, néhány Roth napkollektorral. Ennél a rendszernél ugyanis a napkollektorok a fűtésbe is besegítenek. Az éves fűtési költséget feléből vagy még kevesebből tudná megúszni, mintha gázzal fűtene. Ennyibe fog kerülni, ennyi előleget kell fizetni.

- Ok. Itt a pénz, küldje a számlát.

Hoppá! Tényleg nem tréfál! Biztos a dolgában. A fasírtgyártó gépe bizonyára jól működik.  Az ilyen megrendelőket szeretem. Nagy a szája, de tudja, mit akar, s ha az a végén működik, nem köszönömmel fizet ki. Semmi mást nem akar, csak profi munkát.

A rendszert megcsináltuk. Józsival azóta is nagyon jó barátságban vagyunk. Sőt, már a fekete óriás lóval is szeretjük egymást. Már nem ijesztget, még csak ki sem röhög. Ha találkozunk, Joker (a fekete paripa) hozzám bújik. Hát igen! A ló okos állat.

Ön is megnézheti a velük készült riportfilmet:

http://www.levegokazan.hu/levegkazan-a-nagyszentjanosi-lovardaban.html


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2010. május 13.


Aranyoskám! Nekem a legjobb és a legbiztonságosabb kell!

- Aranyoskám, értse meg, nekem a legjobb, legbiztonságosabb kell. Nem érdekel, mennyibe kerül, nem érdekel, mikor térül meg!

Imola a világ legaranyosabb titkárnője a világon. Már 1983-ban, amikor a céget megalakítottam, ő volt mellettem. Mindig mosolyog, mindig kedves, mindig jókedvű. Egyik főnyeremény az életemben.

- András - szólt le hozzám kedvesen, ugyanis legalább 20 centivel magasabb a „kis kedvencem”- el kellene menned helyszínelni, Pécstől még odébb 30 km-re egy kis faluba.

- Ne! Arra rámegy az egész napom.

- Mondtam, hogy nem mész már helyszínelni díjmentesen. Kifizetik a kiszállási költséget, csak menj. - Kis cédula, cím, telefonszám.

Valami nincs rendben. Svájci telefonszám. Felhívom.

- Tessék mondani, jó helyen járok? Pécstől 30 km-re már svájci telefonszám van?

- Nem - válaszolt egy kedves hang, - svájci telefonszám Svájcban van. Az anyukámhoz kell, hogy menjen. Minél hamarabb. Nézze meg, mondja meg. Küldje, hogy mennyi, mi a bankszámla száma, és én utalom az összeget.

- Ez már igen. Miért nem mindenki így gondolkozik?

Elindultam. Irány az M6-os. Nem könnyű megtalálni a bejáratot. Még a GPS-em sem ismeri. Túlmentem, nem baj. Tárnokon át, vágtattam a gödrökön át, de végre megvan. Megvan az M6-os.

Szép út. Sokáig csak 100-al lehet menni. Vajon miért? Talán azért, hogy egy pár radaros autót el lehessen helyezni, pénzt lehessen szedni, s a feneketlen kasszába azt is bele lehessen tenni. 

Amikor már nem radarosokat kellett figyelnem, eszembe jutott, amit az autópálya megnyitásakor a TV híradóban mondott a riporter:

- Az M6-os autópályán, kérjük, az alagutaknál senki ne álljon meg. Igaz, hogy szép, de ne gyönyörködjenek benne, ne tolassanak, ne forduljanak meg benne, mert balesetveszélyt okoznak. 

Mi lehet az, ami ennyire gyönyörű? Egyfolytában ezen töprengtem, s vártam a csodát.

Egyszer csak megjelent a csoda. Egy alagút, ami valójában nem is alagút, hanem egyszerűen csak fedett autópálya. Nagy nehezen tudtak csak a környékről összekaparni annyi földet, hogy ráhordják a tetejére. Minek ez ide? Lehet, hogy jó ürügy arra, hogy egyesek sok pénzt nyúljanak le? Ha a fedett autópálya helyett csak egyszerűen tovább építették volna az utat, napközben még világítani sem kellene benne. Szerintem azért tolatgattak ebbe az emberek, mert keresték a hegyet. Az alagút általában minden normális helyen hegyek alatt megy át. Nálunk nem. Nálunk ahhoz, hogy alagutat építsünk, még hegy sem kell.  Igaz, könnyebb megépíteni, mert nem kell fúrni. Az érte járó pénzt viszont meg lehet fújni.

Pécs gyönyörű város. Európa Kulturális Fővárosa. Csak azt tudnám, miért van még most is feltúrva a városban minden? Lehet, hogy elfogyott a pénz az álalagút építésénél?

Még 30 km, és megjöttem. Kis falu, kicsi házakkal. A házak talán egyenként érnek három millió forintot.

- Na, itt sem lesz munka, mert a kért hőszivattyús rendszer többe kerül, mint a ház, ahová hívtak - gondoltam. 

Megjöttem, becsöngettem, már vártak. Mindenféle kutya méretből volt legalább egy. Először engem ugattak, majd egymást. Volt hangzavar.

Senki nem jött ki. Bementem, a kutyáktól soha nem féltem. A nappaliban ült a háziasszony, a kertben dolgozott a férj.

- Jó napot, ide hívtak, hogy megnézzem, milyen lehetőség van hőszivattyú telepítésre?

- Igen, már vártuk. - majd elkezdett tárcsázni a rádió telefonján a helyes háziasszony - Megjött, itt van. (Mármint én).

Elmondták, mit szeretnének. Megnéztem a terepet, és mivel a ház mögött nagy földterület van, javasoltam a horizontális kollektorokkal ellátott hőszivattyús rendszert, mert azt aránylag olcsón lehet kivitelezni. 3 millió forintból kijönne tokkal, vonóval. Fűtene, hűtene, melegvizet is készítene.

- Milyen van még?- kérdezte a háziasszony, s közben a telefont nem vette le füléről egy percre sem.

- Hát van, amikor vertikális kollektorokat fúrunk egy fúrógéppel, vagy van a levegőkazán. Ez utóbbiból van kültéri és beltéri.

- Melyik a legjobb?

- Hát a legjobb, amikor vertikális kollektorokat telepítünk a kertbe és AlphainnoTec hőszivattyút telepítünk a lakásba. A rendszer, fűt, hűt, és 65°C-os melegvizet készít. 

- 65°C-os? Biztos? Tudomásom szerint a hőszivattyúk csak 55 °C-os vizet tudnak készíteni - súgtak neki a telefonból.

- Nem! Az AlphainnoTec hőszivattyúk az egyedüliek, melyek már 65 °C-os melegvizet készítenek.

Legalább másfél órát elemeztük a különböző rendszereket. A háziasszony egy percre sem tette le a telefont. Az idegen a távolból velünk volt végig.

- Nem kerül sokba ez a telefon?- kérdeztem, bár sok közöm nem volt hozzá.

- Nem! Fontos, hogy a lányom is velem legyen, miközben megbeszélünk mindent.

Árak, módszerek, mit miért, mikor térül meg? A szokásos kérdések. Már úgy válaszolok ezekre a kérdésekre, hogy meg sem kérdeznek. Kívülről tudom a kérdéseket, még a sorrendjét is.

- A lányom szeretne Önnel beszélni- nyújtotta felém telefonját.

- Aranyoskám- csilingelt a távoli Svájcból lányának hangja - értse meg, én itt élek Svájcban. Látom, itt mi történik. 2011-re egész Svájc le akar válni a gázról. Már nem biztonságos! Ha 2014-re Kína be lesz hálózva gázcsővel, Európa már nem tudja kifizetni az árat, amit a kínaiak diktálnak. Itt, ahol én élek, már senki nem fűt gázzal. Szeretném, hogy az édesanyám is ugyanolyan biztonságban legyen, mint én. Szóval ne gatyázzon. Számítsa ki, melyik a legbiztonságosabb rendszer, küldje a számlát, s minél hamarabb csinálják meg.  Aranyoskám, értse meg, nekem a legjobb, legbiztonságosabb kell. Nem érdekel, mennyibe kerül, nem érdekel, mikor térül meg.

Hát, volt mind gondolkoznom hazafelé a szép, és fene tudja miért, néha 30-40 cm földdel fedett méregdrága autópályán.

Gondolták volna, ha valakit megsajnálnak, mert látják, hogy nincs lakása, éhezik, már kikapcsolták nála a villanyt és a gyereke beteg, s adnának neki 20 000.- Ft-ot, mennyibe kerül ez Önöknek?  51 600.-Ft-ba, mert különböző ürügyekkel a feneketlen kasszába 31 600.- Ft-ot kell adó formájában befizetni. Ez nem tartozik a hőszivattyú témakörébe. Tudom. De felháborító!

Így kell leszoktatni arról mindenkit, hogy megsajnáljon és segítsen bárkit. Ha a pillanatnyi harácsoláson kívül semmire nem gondolunk, hova jutunk?


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2010. január 14.


Hőszivattyú tervezés Aberystwyth-ben és London mellett egy tehén farmon

Attilával Aberystwythben (Anglia nyugati partjánál) Attilával Aberystwythben (Anglia nyugati partjánál)

Ennyire biztos még soha nem voltam abban, hogy vihar előtti csöndben ülök. Mert a változatosság kedvéért már megint egy repülőben vagyok nagy csöndben, miközben a hangszórón egyfolytában minden nyelven mondják be, hogy Frankfurtban vihar van. Mondanom sem kell, oda mennék, hova máshova, mint ahol vihar van.

Még mindig nem indulhatunk. Másfél órája a ferihegyi kifutópályán várunk. Most legalább az ablak mellett ülök. Jól látom, ha netán majd zuhanunk.

Régen nem írtam már. Az ember vagy írogat vagy dolgozik. Emlékeznek talán, mit üzentem blogomban Gyurcsány Feri bácsinak:

- Nagyon jó, hogy annyi blogbejegyzést írsz, de mikor dolgozol? Írj inkább blogot.

Megfogadta tanácsom, abba hagyta a miniszterelnökséget. Nekem viszont dolgoznom kell, s ezért a mérnökséget nem igazán tudom abbahagyni, inkább néha a blogírást mellőzöm.

Az elmúlt időszakban nagyon sok érdekes munkám volt, ezáltal mind a közel 20 mérnököm is el volt látva rendesen tennivalóval. Nem sok idejük volt nekik sem karácsonyozni, sem szilveszterezni.

A két ünnep között egy 7 szintes irodaépületet terveztünk Marosvásárhelyre. Termo aktivált födémekkel, szondás hőszivattyúval, napkollektorral, szélkerékkel. Minden van benne, ami ahhoz kell, hogy később a működése ne kerüljön szinte semmibe. (Erről a munkáról majd később írok.)

Lássuk csak. Az előző blogbejegyzésemben, amiben írtam egy angol, vagyis inkább walesi munkáról. A rendszer már működik. A terveket megcsináltuk, egy profi csapat kivitelezte, s a lakó már nagyon élvezi, hogy olcsóbban, közel harmadáron fűt, mint a szomszéd. Majd igazán nagy öröme nyáron lesz, amikor rájön, hogy a rendszer szinte ingyen hűt.

A walesi 800 m2-es ház működése nagyon egyszerű:

Az épület körül loopok vannak lefektetve. (A loopok valójában 1,5 m mélységben egymástól 70 cm-re elhelyezett műanyag csövek.) A hőszivattyú az energiáját innen szippantja fel. A szó majdnem szoros értelmében szippantja, mivel a hőszivattyú szívókörére vannak a földben lévő csövek áttételesen kapcsolva.

Próbálok egyszerűen, ezért nem mindig szakszerűen magyarázni. Szeretném, hogy mindenki megértse. (Egy egyetemi tanár kollega írt nekem egy levelet nem is olyan régen:

- Fogd vissza magad, írj szakszerűen, szaknyelven! Ne hozz szégyent a szakmára.

- Rendben, de akkor nem érti meg senki. - válaszoltam neki levélben.

Szóval mindenkitől elnézést kérek, ha nem nagyon bonyolultan fogalmazok, de számomra fontos, hogy értsék, amit írok.)

Visszatérve a walesi házra. A tetőn nem csak napkollektorok, de napelemek és egy vertikális szélkerék is el lett helyezve. (A vertikális szélkeréknek nincs propellere. Olyan, mint egy húsdaráló.  Ezáltal ingyen árammal működtetjük az úgynevezett töltő rendszert, ami egész nyáron a felesleges energiát tölti a loopokba (a földben lévő csövekbe). Ezzel érjük el azt, hogy lényegesen melegebb talajról táplálkozhat a rendszer télen. Ugyanilyen rendszert építünk most itthon a Budapest II. kerület Pusztaszeri úti háromlakásos társasházba. A három lakás együtt nem fogyaszt majd annyi energiát, mint máshol egy normális lakás. Gyönyörű lakások, gyönyörű panoráma, közel nulla energia. Nem véletlen, hogy sokan akarják megvenni. Ha lenne pénzem én is csak ilyen lakásba költöznék.

Walesből hazafelé jövet azokon az istenverte keskeny utakon London felé egyszer csak megszólal a telefonom.

- András merre vagy?- kérdezte Dani- aki az angol munkáinkat kivitelezi, felügyeli, sőt sok esetben szerzi.

- Még 100 mérföld és Londonban vagyok, miért?

- Meg kellene állnod London előtt kb. 60 mérfölddel egy tehenésznél.

- Mit kell csinálni? A tehén hasába hőszivattyút kell szerelni vagy napkollektort kell a fejére tenni?

- Majdnem -válaszolta Dani nevetve- Ez a tehenész egy nagyon okos ember. Van kétszáz tehene, akik naponta 5000 liter tejet adnak neki. Mint tudjuk a tej, amikor kijön a tehénből 38°C-os, de azonnal le kell hűteni 4°C-ra, ami neki nagyon sokba kerül. Úgy érzi, rengeteg energiát dob ki az ablakon. Ugyanakkor a hobbyja, hogy épített egy koncerttermet, amit fűteni kellene. Nem tudja megoldani. Olvasott rólad, megkeresett engem, s kéri, menj be hozzá, hátha te kitalálod, hogyan lehetne a tejben lévő energiát fűtésre használni.

- Mit nekem pár száz tehén és a feladat. Van még pár órám a repülő indulásig, azt sem tudom, hol vagyok, sőt még azt sem tudom, merre kell mennem a repülőtérre, hogy időben leadjam a kocsit. Tehát teljesen minden mindegy.

- Szóval mész? - kérdezte Dani sürgetően.

- Megyek hát, a feladat ér annyit, hogy legfeljebb az utcán alszom valahol, ha a repülőt lekésem.

Megkaptam a koordinátákat. A bér Mercédesszel, amit idáig csoda folytán még nem sikerült a balra hajtsban összetörnöm, "Turn left" GPS utasításra bekanyarítottam egy sáros földútra.

Fogalmam sem volt merre megyek. Követtem a szélvédőre csíptetett GPS-nek nevezett asszonyság utasításait. Gödör, sár, s minden, amit szegény autó ki nem állhat, vágtatok a gödrös, sáros kátyúkon át. Munka van, feladat van. Rohanok, ha kell a sárba, ha kell a pocsolyába, mint egy megszállott. Sokszor gondolkozom ilyenkor azon, vajon egyáltalán normális vagyok?

Egyre több tehén, tehéntrotty az úton. Jó helyen járok. Egy biztos, jó lenne, ha a repülőtéren az autóátvevő szaglása rossz lenne. A kocsi feje búbjáig már sáros és szaros. Megérkeztem. A sártenger közepén, gyönyörű épület előtt álltam meg. A tehenek az autómmal rögtön jóba lettek. Már egyforma szaguk volt.

Két nagy pocsolyát, keverve egy kis trágyakupaccal átugorva a kocsiból kiszálltam.

Te ugye magyar vagy? - kérdezte gyönyörű angolsággal a tehenész. ( Hát igen, itt még a tehenészek is mese szépen beszélnek angolul.)

- Igen.

- Mert itt a koncerttermemben már játszott Shift András, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós és még sok más magyar zenész is.

Gyönyörű volt a koncertterem, gyönyörű volt a gazdaság. Gyönyörű a feladat. Mindent felmértem, lefényképeztem, s megígértem egy hónapon belül elküldöm neki az elképzelésemet. Azóta már ezt is megtettem, talán már a kivitelezést is elkezdte.

Hazajöttem. Hab a tortán, egyszer csak megszólal a telefon:

- …..Imre vagyok. Van egy nagy tehenészetem Budapesttől nem messze. 900 tehén naponta 20.000 l tejet ad. Amikor a tej kijön a tehénből 38°C-os, de azt le kell hűteni 4°C-ra, nem lehetne ezt az energiát fűtésre használni?

- Csak azt ne mondja, hogy magának is van egy koncertterme - jött ki belőlem, miközben majd kiejtettem a telefont a kezemből.

- De igen honnan tudja? Megnézheti Ön is, még honlapunk is van róla.

Ilyenek a véletlenek és a vicc az egészben, nem ismerik egymást. De én összehozom őket. Két „őrült” tehenész, aki többet tesz az emberiségért, mint sok állami vezető.

El kell tennem a mini számítógépem, leszállunk. Itt fenn, mint mindig, a felhők fölött kék az ég, lenn vihar van. Remélem, zökkenőmentesen huppanunk le Frankfurtba. Ha túléltem, írok megint.

Leszállás előtt még egy hőszivattyús jó tanács:

Vizes hőszivattyút csak akkor válasszon, ha biztos benne, hogy a vizet a talaj el is nyeli. Egy átlagos családi háznál télen, amikor a fűtés, vagyis a hőszivattyú megy, óránkét kb. 2-3 m3 vizet kell a talajnak elnyelnie. Mert ha azt a talaj nem teszi, szép kis korcsolyapályája lesz a kertben, mire hazaér a munkahelyéről.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2009. október 2.


Levegőkazán, ami hűt, fűt és meleg vizet készít


Nem kell gáz, nem robban, biztonságos, üzembiztos, olcsóbban működik, mint a gázkazán vagy a hagyományos klíma berendezés!

November közepétől lehet rendelni a tényleg világújdonságnak nevezhető német gyártmányú AlphainnoTec reverzibilis levegőkazánt. (Ennek már utána néztem, tényleg profi berendezés.)

A levegőkazán minden eddigi berendezésnél jobb hatásfokkal működik. Fűt, hűt, meleg vizet készít, geotarifával olcsóbban működik, mint a hagyományos fűtési, hűtési (klíma) berendezések.

Jól olvassák:

Levegőkazán, ami  FŰT, HŰT, MELEGVIZET KÉSZÍT geotarifával 50 %-al olcsóbban, mint bármi más hagyományos fűtő-hűtő berendezés. Nem kell hozzá gáz, kémény, nem robban, biztonságos, nem kell a kertet széttúrni, hatalmas lyukakat fúrni, nem szennyezzük a környezetünket (ennek is utána jártam, az elmúlt két évben több tesztberendezést is meglátogattam, a tulajdonosok mindenhol az egekig magasztalták a berendezést).

A német AlphainnoTec gyár több mint két évig tesztelte a fűtő, hűtő levegőkazánokat. Több tíz tesztberendezés kiállta a próbát szélsőséges viszonyok között is. Ezért döntött úgy a gyár, hogy 2009 november elejétől, megkezdi a Szuper energiatakarékos reverzibilis levegőkazánok sorozatgyártását.

November közepétől lehet rendelni az új generációs fűtő-hűtő, reverzibilis fűtő-hűtő levegőkazánt.


Kategóriák: Levegőkazán, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 23.


Mi az a COP?

A COP egy mérőszám (Coefficient of Performance), amely a hűtő és a fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán, „fűtési jósági fok”-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a mértékegysége (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú, tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

A Nyugat-Európában piacvezető AlphainnoTec hőszivattyúk esetében ez az érték:

  • Levegős hőszivattyú COP-je: 3,2-4,1
  • Szondás hőszivattyú COP-je: 4,7
  • Vizes hőszivattyú COP-je: 5,7

Ez mit jelent?

Ha a hőszivattyú 1.-Ft-ért áramot fogyaszt, pl. a levegős hőszivattyúnál 3.-Ft-nyi energiát von el a környezet levegőjéből.

Mivel elektromos berendezésről van szó, közel 100 % hatásfokkal dolgozik. Tehát visszakapom a működéséhez szükséges áramot is a hőszivattyú kimeneténél, s azt is fel tudom használni fűtésre.

Vagyis a befektetett 1.- Ft-ot és a környezetből elvont 3.- Ft energiát is nekem adja. (Ekkor az AlphainnoTec levegőkazán COP-je (4/1=4)

Ha ez 4, akkor a rendszer COP-je: 4 (vagyis befektetett 1+környezetből elvont 3 = 4)


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ
2009. szeptember 23.


Jó tanácsok hőszivattyú vásárlás előtt - 3. tanács

Sok esetben a forgalmazó fele akkora hőszivattyút ajánl, mint amire szükség van, csak azért, hogy az eladási ár alacsonyabb legyen. Természetesen az ilyen módszerekhez folyamodó eladó nyugodt, mert a vevő nem vesz észre semmit, az épületben meleg lesz és a melegvíz sem fogy ki szinte soha.

Hol a csapda?

Minden hőszivattyúban be van építve egy úgynevezett biztonsági tartalék fűtőpatron, aminek lehetőleg csak akkor szabad bekapcsolnia, ha elromlik a hőszivattyú. Éppen ezért hívják tartalék fűtőpatronnak. Ez ugyanis teljes áron (COP= 1.0) fűti az épületet nem negyed-, ill. ötödáron, mint a hőszivattyúk. (COP nem más, mint a jósági fok, ami azt jelenti, hogy a hőszivattyúk vagy levegőkazánok 1.- Ft áram felhasználásából hány forint fűtési energiát állítanak elő. A jó hőszivattyúk általában 1.- Ft elektromos árammal a környezetből min. 4.- Ft-ot „lopnak el”, s nekem így 5.- Ft-nyi fűtési energiát biztosítanak. Az elektromos fűtőpatron viszont 1.-Ft áramból csak 1.- Ft fűtési energiát állít elő, ezért lesz a villanyszámla ezeknél a félteljesítményű hőszivattyúknál hihetetlenül magas.

Az eladó nyer, mivel tőle veszik meg a hőszivattyús berendezést. (Sajnos, sokszor a vevő nem tud mást, csak az árat látja és megveszi az „olcsót”, ami hosszú távon a legdrágább.) Mire kiderül, hogy a hőszivattyú nem igazán hőszivattyú üzemmódban üzemel, hiszen fele akkora a teljesítménye, mint ami kéne, az eladó hetedhét határon is túl van. Ott marad nekünk a gazdaságtalanul, méregdrágán működő, hőszivattyú helyett elektromos fűtőpatronnak nevezhető készülék.

Vigyázat! Sok esetben folyadékhűtőt adnak el hőszivattyú helyett. (Lásd a következő jó tanácsot.)


Kategóriák: Tanácsok építkezőknek, HŐSZIVATTYÚ


következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző