Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


Az olvasóktól érkezett

2011. január 26.


Levelet kaptam az Ügyvéd Úrtól, Egerből

Kedves András!

Merre jársz ? Már régen beszéltünk, a feleségem sokat emleget, mert szerinte túl sok időt töltök a kazánházban, és figyelem a gépet (az AlphainnoTec levegőkazánomat).

Szilveszter éjjel is kimentem pezsgőspohárral a kezemben és leolvastam a geo mérőt: 99.600.- Ft. fogyasztás 7 hónap alatt. A beüzemelés 2010. június 4. napján volt (Trianon 90. évfordulója). Tavaly télen volt olyan hónap, hogy 95.000.- Ft. volt a havi gázszámla. A födémszigetelés pénzhiány miatt persze nem készült el, de nem is bánom, mert így mérhető a különbség a két gépészeti megoldás között. Természetesen meg fogom csinálni.

Láttam, Tamás már fenn van a blogban, remélem engem is felraksz. Keresd meg hozzá Katinka képét, amit a leszerelt gázóra helyén készítettél a kapualjban.

Apropó: Amikor a Tigázos szerelő jött leszerelni a gázórát, kérdezte, hogy mi ez a sértődés, ellenszenv a Tigázzal szemben? Mondtam, hogy nincs sértődés, csak egy sokkal olcsóbb energiát fogok használni, úgy is mondhatnám, hogy szenvedélyem az energia megtakaritás. Ti. a Tigáznak az a szlogenje, hogy "szenvedélyünk az energia" Na, ez lesz a cég egyik szlogenje, mármint az előbbi. A szerelő elég morózus volt leszerelés közben. Gondolom azért, mert megtudta, hogy itt már nem lesz visszakötve soha a gázszolgáltatás.

Na jó, jó, a hőszivattyú energiatakarékosan fűt és készít melegvizet, de azzal nem lehet főzni. Hogyan lehetett megszabadulni a gáztól?

Kerámialapos főzőlappal. Kétségtelen, jobban pörgeti a normál tarifás órát (össz. teljesítmény 6,4 kW), mint a hőszivattyú (ami, ha jól emlékszem 4,5 kW nálam), de főzésben, melegítésben, melegentartásban és még a tűzhely tisztántartásában is más minőség, más konyhai komfortérzet, mint egy gáztűzhely. Ezt én is mondom, nemcsak a feleségem.

Feleségem ötlete alapján a padláson az előremenő-visszatérő napkollektoros ágba, kizárható módon egy csőregiszter került, ami nyáron gyümölcsaszalóként működik.

Üdvözlettel:

Dr. Mossóczy Attila ügyvéd

Eger


Kategóriák: Levegőkazán, HŐSZIVATTYÚ, Az olvasóktól érkezett
2008. szeptember 30.


Újabb hőszivattyú károsult

Egy levél, amit a múlt héten kaptam. Kommentár nélkül...

Tisztelt Cím!

Ahogy a Hőszivattyú blogot olvasgattam, úgy definiálnám magam, hogy „Még egy Balek”, aki ír Önnek, és a segítségét kéri. Konkrétan az augusztus 31-i írásra gondolok.

Elöljáróban a kérésemet terjeszteném elő: meg tudná-e nézni Ön, vagy valaki, aki már látott közelről ilyen rendszert a nálam lévő telepítést, és annak szakszerűségét? Hogy miért?  Négy éve költöztünk be a házba, ahol ha jól rémlik, egy kanadai gyártású hőszivattyút üzemelt be egy cég. Azóta szinte minden alkalommal, amikor fűtésről hűtésre és fordítva állunk át, ki kell hívnom őket, mert nem tudom átállítani a rendszert, és rendszerint nekik sem sikerül elsőre - mivel valami mindig elromlik rajta.

De a legnagyobb gondom nem ez!

Ami a legjobban aggaszt, az az, hogy az elmúlt két évben szinte napi szinten fordul elő, hogy leveri az áram-automatát induláskor (noha 3-fázisra van kötve), hogy ilyenkor az egész házam túláramot kap, a 60-as égő olyan fényt produkál, hogy ragyog minden, majd eldurran persze. A TV-t már 5x kellett javíttatnom, mert szó szerint égett a belseje: mi van akkor, ha éppen nem vagyok otthon? Leég a ház?

Az már csak hab a tortán, hogy egy energia-takarékos rendszer után havi átalányban (!) fizetek 52.000,- forintos energia-számlát (noha viszonylag nagy a ház: 180 m2 a fűtött szint). Nem panaszkodni akarok, csak a tényekhez tartozik, hogy miután a párom lelépett a beköltözés után fél évvel, egyedül lakom ott a lányommal. Lassan félek, hogy leég az egész ház, vagy jobb esetben szépen lassan tönkremennek a háztartási készülékek! No és persze az áramszámla fedezetét sem könnyű előteremteni a ház törlesztése mellett…. 

Egy szó mint száz:

Segítséget keresek, lehetőleg olyat, aki ért is a hőszivattyús rendszerek üzemeléséhez, és nemcsak addig, míg el kell adni. Előre is köszönöm, ha foglalkozik ügyemmel.

Tisztelettel,

Edit


Kategóriák: Az olvasóktól érkezett