Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


Rekuperátor

2007. január 28.


A rekuperátor

Rekuperátor Rekuperátor

Ma készült el a hőszivattyú blog. Már ebből az első bejegyzésből is látszik: nem csak a hőszivattyúkról fog szólni, hanem minden olyan korszerű épületgépészeti berendezésről, ami lassan nélkülözhetetlen egy energiatakarékos épületben.

Németországba, Brémába tervezek egy gerincsebésznek egy házat. Ő adta át nekem a német előírásokat: mit kell betartani ahhoz, hogy építési illetve lakhatási engedélyt kapjon.

Azt tudtam, hogy a rekupátor beépítése szükségszerű. Közel 30%-kal kevesebb energia fogy, és a német tudósok bebizonyították: a rekuperátor közel egy évvel hosszabbítja meg az emberek életét.

Hogy miért? Gondoljunk csak bele, az építési előírások egyre légtömörebb, egyre jobban hőszigetelt falakat, nyílászárókat írnak elő. Egészen egyszerűen ezeknek a rendelkezéseknek a hatására, ellentétben az eddigi jó kis rossz nyílászárókkal, nem engednek át szinte semmi levegőt. Vagyis ha lefekszünk egy szobába a feleségünkkel, már tíz perc múlva ő az én elhasznált levegőmet szívja be és fordítva. Gondoljunk bele, reggelre marad-e még friss levegő a szobában vagy csak többször be- és kilélegzett levegő. Egyre rosszabb, egyre használtabb levegő egyre többször kerül hol egyikünk, hol másikunk tüdejébe. Nem véletlen, hogy sokszor ébredünk fejfájásra, nem beszélve arról, hogy ez hosszú távon milyen káros.


Kategóriák: Rekuperátor