Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző


HŐSZIVATTYÚ

 

 

 

2007. november 7.


A hétvégét végig dolgoztam, jól kerestem. A hét elején az APEH mind elvitte. De jó!

Ma nagyon fáradt voltam, mert éjjel ½ 2-ig dolgoztam az irodámban. Egy kis falu iskolájának a hőszivattyús tanulmányát írtam. A Polgármester helyettes úr is ott ült mellettem. Úgy érezte, ha a sarkam helyett szorosan mellettem ül, hamarabb elkészülök. Igaza volt, jól tette.  

Ma álmosan, kissé fáradtan mentem be az egyetemre órát tartani. Végzős építészeknek tanítok épületgépészetet, energetikát, épületfizikát. Az órán többek között a hőszivattyúkról, napkollektorokról is szó volt. Megmutattam fényképen a diákoknak a BMW gyár saját erőművét, amivel a gyártást tökéletesen függetlenítették a gáztól. Ők már tudják, minél hamarabb függetlenné kell válni. Nem szabad megvárni, míg egyszer csak nincs és kész. Bár a néphagyományt be kell tartanunk. Mi magyarok képesek vagyunk még az utolsó pillanatban is átállni a rosszabbik, mondhatnám vesztes oldalra. Ez megy nekünk, ügyesek vagyunk!

Zsipsz - zsupsz kender zsupsz, s máris a rosszabbik oldalon vagyunk? Ön is? Ha még nem, kövessen gyorsan, jöjjön Ön is. Mi okos magyarok, büszkén vállaljuk a vereséget is. Na de mindig?

Ha rohamosan fogy az olajkészlet, nő a benzin és a gázolaj ára, akciókat csinálunk, hogy még több autó fogyjon. Hagy legyen a gyereknek is még egy pótautója. A gyerek még csak 15 éves? Nem baj. Korengedmény! Ezek a fiatalok már nem olyan fából, ezek a fiatalok puhafából vannak. Kopik a lábuk, autó kell nekik! Sőt még abban is segít nekünk a bank, nehogy sokáig hozzászokjunk egy-egy modellhez. A recept egyszerű. Olyan hitel- vagy lízingszerződést kell kitalálni, hogy az áldozat, mint hal a csalit bekapja, majd a részleteket..., ja hogy fizetni nem tudja? A kis butuska, csúnya bank, az alig használt autót elkobozza. 50 000 autó egy évben. Hová fér el? Hol adják el? Bezúzzák? Újra hasznosítják? Netán megint nyerészkednek rajta, új áldozatokat felfalva? Ön tudja? Ki tudja?

A bank ilyen ügyes, vagy mi vagyunk ennyire hülyék? Nem lehet, hogy jól kiszámolt csapda és mi a turbó okos magyarok rendre esünk bele?

Szóval előadás után, ami azt hiszem jól sikerült, hazafelé menet gondoltam, feldobom valamivel magam és felhívok a kocsiból két olyan megrendelőt, akinél már több éve működik a hőszivattyús rendszer (amikor csináltuk a rendszerüket, nagyon jóban voltunk) és megkérdezem, mennyibe kerül hőszivattyúval, a fűtési, hűtési költségük.

Az egyik Szentendrén lévő 160 m2-es házban lévő levegőkazánt használó Eszter és Gábor kedvesen válaszolt:

- Nagyon meg vagyunk elégedve a rendszerrel, a legnagyobb hidegben sem volt 40 000.-Ft-nál több a villanyszámlánk. Ebbe nem csak a hőszivattyúval történő fűtés, melegvíz ellátás tartozik bele, de a főzés és a világítás komplett költsége is.

A másik tulajdonos Szombathelyen lakik, lakása közel  320 m2-es.

- Szia István, ne haragudj, hogy zavarlak. De ma az egyetemen több diák is megkérdezte, mennyibe kerül egy szezonban a fűtés, ha hőszivattyúval fűtünk egy nagyobb családi házban? Tudom, hogy te nagyon precíz vagy és már több éve működik nálad az Alpha Innotec vizes hőszivattyú, biztosan tudsz naprakész adatot mondani.

- Szia András - válaszolta megszokott kedvességével - hogyne tudnám. Átlagosan 8 000Kw-ot fogyaszt a rendszer egy évben, s biztosan arra is emlékszel, hogy nem csak fűtjük, de hűtjük is a házat vele.

- Egy egész évben? - válaszoltam, magam is megdöbbenve- az nagyon kevés. Egy egész évben csak 250 000.- Ft? Az havonta csak 20 000.-Ft! Jól számoltál?

- Igen, jól számoltam és többször is ellenőriztem. Havi átlagban ennek a hatalmas háznak a fűtése, hűtése csak 20 000.-Ft/hó költségbe kerül.  ( A világítás és a főzés külön óráról megy.) Ha százszor építkeznék, akkor is Alpha Innotec hőszivattyút választanék, s megint csak veletek csináltatnám a tervezést, kivitelezést.

A büszkeségtől majd szétdurrantam. Úgy meghízok, hogy a kocsiból kis sem tudok szállni. Szívem szerint feltenném a címét az internetre, hogy mindenki menjen el és nézze meg. Sajnos azonban nem tehetem, mert ő is szereti a nyugalmat.  

Tudják, a pokol kapuja is jóindulattal van kikövezve. Jó tett helyébe jót ..., de jó lenne várni.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. október 23.


Hőszivattyúk a hideg északon

Fúrógép, aminek a gránit sem akadály Fúrógép, aminek a gránit sem akadály

2007 október 23.-ika van. Svédországban ülök egy kis szállodai szobában. Az interneten olvasom, mi történik otthon. Mikor lesz már végre rend? Mikor jönnek végre rá az emberek, hogy dolgozni és nem hőbörögni kell?

Nem igazán jó szokás, de lassan nálunk már népszokás. Nagyon sokat gondolkozom azon, miért nem megy nekünk? Talán azért, mert középen vagyunk? Az ukránok és az osztrákok, nyugat és kelet között. Nézzük, hogyan élnek nyugaton, de úgy szeretnénk dolgozni ahogy azt keleten teszik.

Munka nyema, luxus maximum. No persze, hát ez biza nem megy! Vagy csak jobbra nézzünk - nincs munka, nincs jólét - vagy csak balra, de akkor dolgozzunk is!  Itt Svédországban az elmúlt napokban tanulmányoztam, mi történik az energia terén, hogyan használják az alternatív energiát. Kerestem a kolbászkerítéseket. Nem találtam. Az emberek nagyon szorgalmasan dolgoznak, s nem igazán keresnek többet, mint mi otthon. Akár hiszik, akár nem, itt sincs kolbászból a kerítés.

Kapaszkodjanak uraim, Svédországban előirányozták, hogy 2011-ig gáztól függetlenné kell tenni az országot. Az országban annyian élnek, mint  Magyarországon, mégis több ezerszer annyi épületben alternatív energiát, hőszivattyút használnak, mint nálunk. Vajon miért? Mert elment az eszük?

Nem! Egész egyszerűen előrelátók. Nekünk is a sok pórhintés helyett arra kellene törekedni, hogy előre gondolkozzunk. Vizsgáljuk meg, mint csinálnak a nyugati országok és miért?

 

Volt egy fizika tanárom, Zoli bácsi.

Kossuth díjas fizikus volt, mégis nagyon szerényen élt és csak véletlenül tudtuk meg, hogy ilyen magas kitüntetése is van. Szerintem ő tolt ki velem, de rendesen. Mindig azt mondta:

- Tanulj sokat, vizsgáld meg mindennek az értelmét és nézz mindig a dolgok mögé. Mindennek van előzménye és következménye.

Zoli bácsi már legalább harminc éve nem él, de az ő utasítására vagyok itt most Göteborgban is.  Miért döntöttek így a svédek és hogyan csinálják?

 

Évente több tízezer hőszivattyú - a svédeknél

Az elmúlt évben közel száz hőszivattyúval és napenergiával működő rendszert terveztünk és kiviteleztünk kollegáimmal. Ebbe a sok házba is majdnem belehaltunk, olyan sokat, szinte éjjel nappal dolgoztunk. Nem értettem, hogy csinálják a svédek, hogy hasonló országban, hasonló lélekszámmal több tízezer hőszivattyús rendszert telepítettek ugyanazon idő alatt. Már értem. Minden teljesen automatikusan és logikusan történik, s egyértelműen látják, mi a jövő. Minden holtvágány helyett törekednek arra, hogy elektromos áramot állítsanak elő és az épületek fűtését hőszivattyúkkal oldják meg. (Sokkal hidegebb van Svédországban, mint Magyarországon mégis a rendszer tökéletesen működik!)

Még a gránit sziklába is úgy hatolnak bele a svéd, norvég fúrógépek, mint kés a puha vajba. Fúrnak a sziklákba egy max. két 160 m-es furatot, beleteszik a szondát és máris kiaknázzák a földben rejlő végtelenül sok energiát. Másnap már negyedáron fűtik a házukat és állítják elő a meleg vizet. Másodpercre érkeznek a gépek, a munkások és nem 60 napot várnak egy nyavalyás engedélyre.  Ja és a végén nem kell tízszer annyi munkát fordítani arra a vállalkozónak, hogy az elvégzett munka után a megrendelő kifizesse a munkadíjat.

A recept egyszerű:

- Nem ügyeskedni, hanem dolgozni kell, s ne felejtsük el Zoli bácsi szavait „Tanulj sokat, vizsgáld meg mindennek az értelmét és nézz mindig a dolgok mögé. Mindennek van előzménye és következménye.”

Ja, hogy már megint ismétlem önmagam? Nem baj!

Egyik este, hullafáradtan az egész napos svéd oktatás után, a szobámban - megint csak az interneten - olvastam az egyik szuper okos „otthoni szakértő” írását. Egy szerencsétlen megrendelővel a fél hegyet elhordatta, hogy lefektessék a geotermikus csöveket a kertjébe. Miért nem természetes, hogy ezek az amatőrök előbb tanulnak, s csak utána nevezik ki magukat turbó okos szenteknek, akik tanulás nélkül egyszer csak mindenhez értenek és osztják az igét.

Két kivitelezés között sokszor egyik szigetről a másikra kellett mennünk. Hajónk nagyon ügyesen kerülte ki a lapos kőzátonyokat. Minden kis kőkupac ki van világítva, hogy éjszaka a hajósok messze elkerüljék ezeket a kis tengeri csapdákat, zátonyokat.

Legjobb lenne talán, ha ezeket a már előbb említett turbó okos, minden tanulás nélkül magukat egyik percről a másikra a tudás pápájának kinevező urakat Szent Jánosnak hívnánk. Már csak reménykednünk kellene, hogy a Szentjánosbogarakhoz hasonlóan előbb-utóbb ők is világítanak majd. Milyen jó lenne. Messzire el lehetne őket kerülni.

Sajnos, nem világítanak, szedik is áldozataikat!


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. szeptember 19.


Tokkal, vonóval mikor térül meg?


Itt ülök már 10. napja a BBNV (Bóvlik Budapesti Nemzetközi Vására) „A” épületének 304-es standján, ahol cégünk kiállította Nyugat-Európa jelen- és Kelet-Európa jövő-kazánját, a levegőkazánt.

Valahogy az az érzésem, mint a méhkasban, először a látogatókat összegyűjtik, kiképzik őket fullánkok lövöldözésére, szekírozásra, cikizésre, s rajt. Irány a kiállítók.

- Tokkal, vonóval, mikor térül meg?- jön hozzánk szinte mindenki.

Standunktól nem messze állítanak ki egy 2.000.000.- Ft-os masszírozó fotelt, másik irányban 500.000.- Ft-ért egy konyhai turmixgépet, harmadik irányban 2.500.000.- Ft-os biliárd asztalt. Önök szerint az mikor térül meg, természetesen tokkal, vonóval, dákóval?

Soha a büdös életben! Érdekel ez bárkit?

- A levegőkazán három év alatt térül meg! - válaszolom századszor az érdeklődők kérdésére.

- Bizonyítsa be - leül, otthon érzi magát, lopkodja a tollakat, eszi a kirakott kekszet, cukorkát. Kérdez, kérdez, okoskodik, s nagyon jól érzi magát.

Minél többet kételkedik, annál több toll tűnik el a zsebébe, s keksz a bendőjébe. Már unom - de nem mondhatom meg neki, megpróbálok türelmesen válaszolni, miközben látom, hogy már amikor kérdez, sem érdekli a válasz, csak az, hogy mit tehetne még zsebre beszélgetés közben.

- Drága uram - próbálok megszólalni türelmesen - Mikor látja be, hogy már régen nem arról van szó, hogy mikor térül meg. Már réges-régen a biztonságunkról van szó. Egészen biztos, hogy már csak 50-60 évig van a földön gáz. Az is biztos, hogy egy F16-os vadászgép semmit nem ér, ha nincs benne üzemanyag. Maximum a földön lehet tologatni és közben brummogni. Tehát törvényszerű, hogy a nagyhatalmak, fegyvereik és saját biztonságuk érdekében a Föld utolsó 20-30 évnyi olajkészletét elteszik maguknak, hogy a brummogójukat minél később kelljen elővenni. Egyszerű ember számára a földgáz és az olaj maximum 20-30 évig elérhető, ha tudunk mivel fizetni. Tud Ön egyetlen terméket, amivel a kínaiak mellett mi a gázszámlánkat pár év múlva ki tudjuk még fizetni?

Igen! A magyar okos, mindig feltalálja magát. - Zsupsz egy toll és egy cukorka most a táskájába.

- Na és akkor mi van? Majd vízzel hajtunk mindent - szól a kedves érdeklődő, miközben papírját eldobva, ötödik cukorkát gyömöszöli magába.

- Vízzel, hát persze, te sem voltál még fizika órán - de hát ezt sem mondhatom meg neki - tűrök, tűrök, ha már egy zsák pénzt kifizettem a kiállítási standért, el kell viselnem mindent. Még azt is, hogy a lángos a büfében ötször annyi, mint a Balaton legdrágább büféjében, azt is, hogy egy pohár szóda többe kerül, mint a Gundel étteremben.

Tegnap mutatták a TV-ben és amit ott mutatnak, az ám a Tuti. Szóval, azt mutatták, hogy az Északi-sarkon már annyira elolvadtak a jéghegyek, hogy hajózható. Hurrá! Rövidebb úton tudnak jönni a kínaiak. Lesz mindenünk, csak kérdés, fogunk-e még élni?

Tudom, hogy a magyar leleményes és mindent megold, minden tanulás nélkül. De hogyan fog levegőhöz jutni, ha nincs? A friss levegőt számunkra is a Golf áramlat biztosítja. Tudják, hogyan?

Az Északi-sarkon hideg, az Egyenlítőnél meleg van. Ez a hőmérséklet különbség biztosítja, hogy nem csak a tenger vize, de a levegő is állandóan cirkulál, áramlik.

Akár hiszik, akár nem, akármilyen okosak is vagyunk, szükségünk van friss levegőre, még akkor is, ha három éven belül nem térül meg.

Volt már szmogriadó Budapesten is. Emlékszünk talán arra, milyen a levegő egy szobában, ahol soha nem nyitják ki az ablakot? Valahogy ilyen lesz az is, amikor leáll a Golf áramlat. Nem kapunk friss levegőt, szép lassan megfulladunk. Az is igaz, nincs jobb, mint egy kétmillió forintos masszírozós fotelban átutaznunk a túlvilágra.

Viszont lesz időnk számolgatni, tokkal-vonóval, mikor térül meg.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. augusztus 21.


Hőszivattyú, levegőkazán, nyesedékkazán Horvátországban a pókok és skorpiók között

Krk-híd Krk-híd

Alighogy megjöttem Skóciából, várt az üzenet: azonnal menjek Horvátországba, ahol egy vállalkozó vett egy szigetet, ahol semmilyen energia nincs, mégis panziót akar építeni.

Mivel éjjel, nappal dolgozom vagy utazom, a családom alig látom, a pizsamám és a fehérnemű váltással egy időben családtagot is váltottam. Most a feleségem jött velem. A fiam itthon maradt, ki kellett pihennie a skót és angol hőszivattyúkat.

Pontos cím helyett most GPS koordinátákat és egy telefonszámot kaptam, hogy hová kell mennem. Felhívtam az urat:

- Rendben megyek, de remélem, a költségeimet állja?

- Természetesen minden költségét vállalom - válaszolt szívélyesen a szigettulajdonos.

Újból úton, most Horvátország felé. Krk híd, Krk sziget, komp. Átértünk a tengeren egy új szigetre, a megadott koordinátákat követve végeláthatatlan kacskaringós utakon kellett hol jobbra, hol balra kanyarognunk a sziget végéig. Már este volt, amikor a GPS koordináták szerint most, mint egy hidroplán, a tengeren átkelve kellett volna a megadott címet elérni. Feleségem hasonlóan a fiamhoz, fogadkozott, hogy az életben nem jön velem többet munkaútra.

- Hova a fenébe kell mennünk, a tengerbe autóval?- fordult felém.

- Honnan tudjam, lehet, hogy a GPS-em megbolondult.- válaszoltam.

- Nem csodálom, hogy még a GPS-ed is megbolondult, túl sokat volt veled.

- Jól van na, ez a munkám. Még mindig jobb, hogy engem hívnak minden lehetetlen feladat megoldásához, mintha nem lenne mit csinálnom. - válaszoltam most már én is egy kicsit türelmetlenül.

- Hívd fel azt az embert, ha nem egy vicc az egész, csak felveszi a telefont.

Hová is tettem a telefonszámát? Megvan. Hívom.

 

- Jó estét itt állok a tengerparton. A kocsim a megadott koordináták alapján szeretne beúszni a tengerbe. Biztosan jól adta meg a koordinátákat?

 

- Igen. Parkoljon le, rögtön ott vagyok önért.

Leparkoltunk, vártunk. Megjött az illető úriember egy lélekvesztő horgászcsónakban a tenger felől. Már éjszaka volt, nem láttunk semmit. A tengeren, ha a hold nincs fenn, nagyon sötét tud lenni.

- Parkoljanak le az autóval, itt hagyjuk a parton. Ezzel a kis csónakkal kell átkelnünk a tengeren, s akkor érünk a szigetre, ahol majd mindent ki kellene találnia.

- András - fordult felém a feleségem - forduljunk vissza, ez egy rossz vicc.

- Ha már itt vagyunk, lesz ami lesz, menjünk.

- Te itt mered hagyni az autódat? Mi lesz, ha reggelre nem lesz meg?

Summa, summárum, kivettem a számítógépem és a pizsamám a csomagtartóból, ezek ugyanis a legfontosabb kellékek a világ megváltásához.

- Mehetünk- mondtam, miközben a hátizsákomba begyömöszöltem a már fenn említett tartozékok mellé a fogkefém és a fogkrémem is. Ha éjszaka elvesznénk a tengerben, legalább a fogam még meg tudjam mosni utoljára.

- Nem vagyok normális - duzzogott a feleségem - hogy veled jöttem. Komolyan gondolod, hogy beleülök ebbe a lélekvesztő kis csónakba és elindulok az éjszakába, a sötét tengerbe?

- Gyere már, ne morogj. - beszálltunk a csónakba, ami rögtön a vízvonal alá került.

- Kicsit sokan vagyunk a csónakban, azért van ilyen közel a víz. Ne mocorogjanak sokat és akkor nem lesz gond.

 

Éjszaka a tengeren


Feleségem, mint akik éppen öngyilkosságra készülnek, számolt háromig és „ez a vég” jelszóra beült a csónakba, s valahogy tízszer úgy szorongatta a táskáját, mint bármikor előtte. Beültem én is a kis csónakba, nagyon nem féltem, tudok úszni., s én hiszek a nagy könyvben: mindenkinek megvan írva a sorsa, amit nem kerülhet el.

Soha nem szerettem pecázni, de most végképp elhatároztam, nem szállok többet éjszaka kis csónakba a tengerre. Hullámok, végeláthatatlan sötétség, a kocsim a parton, fogalmam sincs, kivel és hová megyek. Feleségem szerint én vagyok a legnagyobb őrült, akit valaha látott. Nálam már csak ő az őrültebb, hogy hozzám jött feleségül. Szóval voltam én ott minden abban a csónakban csak rendes ember nem. Az idegen úr némán viselte, ahogy mi ott a csónakban veszekszünk. Minden más gondja volt, mint velünk foglalkozni, mert nem volt könnyű a hatalmas hullámokban az éjszakába kormányozni azt a kis lélekvesztő csónakot.

Nem hiszik el, egyszer csak megérkeztünk. Kikötöttünk. Vaksötét sziget, botorkálás egy ösvényen. Megérkeztünk.

- Az emeleten van a szobájuk, feküdjenek le. Reggel korán kell felkelnünk, hogy bejárjuk a szigetet. Szeretnék mindent megmutatni, sok mindent kell kitalálni.

A szobában az ágy fölött szúnyogháló, talán abba kell belebújni. De mi van ha éjszaka én gabalyodok bele. Akkor én bent, szúnyog kint. Vagy a skorpiók ellen kell hálóban aludni? Nem tudom, végül úgy döntöttem nem alszom a hálóba, talán ma éjszaka nem csíp meg semmi. A feleségem úgyis olyan mérges volt rám, hogy nem volt pók vagy állat, aki a közelünkbe mert volna jönni. Hullafáradtak voltunk, itt a vég, egy megszállott karmában vagyunk. Lesz, ami lesz, csak túléljük ezt is.

 

Másnap reggel minden szebb lett


Reggel korán keltünk. Csodálatos szigeten voltunk. Épületek, tengerpart, mint a mesében. Körbejártuk a szigetet, megbeszéltünk mindent. Napkollektor, napelem, levegőkazán, hőszivattyú, nyesedék kazán. Több épületben a legkülönbözőbb megoldások variációja valóban energiatakarékosan fog üzemelni. Az ilyen feladatokat szeretem, ahol a semmiből kell csinálni valamit. Szerencsémre a szigeten van áram, így a nyesedék kazán mellett a hőszivattyút és a levegőkazánt is tudjuk majd üzemeltetni. Összeírtuk a feladatokat, megoldásokat.

Nagyon szép munka lesz, s talán még a horvátok is csodájára fognak járni a semmiből tökéletesen működő napkollektorokkal, nyesedék kazánnal, hőszivattyúval és levegőkazánnal működő, lakatlan szigeten épülő panziónak és lakóháznak.

Most már nem volt hátra más, mint megint beülni a kis csónakba és áttérni a tengeren a szárazföldre. Remélem még az autóm is megvan. Megvan! A tenger kicsit viharos volt, feleségem egészen hazáig fogadkozott, nem jön velem többet. A fiamat kiütötte Skócia, a feléségemet Horvátország. Már csak a lányom van, aki talán a következő útra még eljön velem.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. augusztus 3.


Skócia

Az autók lehetnek a szabadban, de a helikopternek fûtött helyen kell lennie Az autók lehetnek a szabadban, de a helikopternek fûtött helyen kell lennie

" Amikor megkérdeztem a tulajdonostól, miért csak a helikopternek kell fűtött helyen lennie, az autók miért nem számítanak, a következőket válaszolta:

- Egész napos golfozás után csak nem képzeli, hogy hideg helikopterrel fogom a labdákat megkeresni? Rögtön megfáznék."

Bejártam Angliát, Skóciát a fiammal. Nem nyaraltunk, dolgoztunk.

Megalakult az Építés Tudományi Intézetben a hőszivattyú szakosztály. Az alakuló ülésen nagyon sok olyan ember is ott volt, szavazott, akinek annyi köze van az épületgépész szakmához, mint nekem az űrkutatáshoz. Szavazhattak, beleszólhattak, dönthettek. Mondanom sem kell, az igazán profi hőszivattyú technológiához értő szakemberek nem voltak ott az alakuló ülésen.

Vajon miért?

Ez történik más országokban is. Először azt hittem, ilyen csak nálunk van. Nem! Még a számunkra nagyra becsült Angliában és Skóciában is győznek a szélhámosok. Tudják, nem kell hozzá semmi, csak egy jó weblap, öltöny nyakkendő és gátlástalanul kell hazudni. Az emberek ott is elhiszik, amit egy jó weblapban írnak és kész a baj. Pénz elúszik, hőszivattyús rendszer nem működik.

Az Alpha Innotec hőszivattyú gyár angliai képviselője hívott meg, hogy segítsek egy pár mások által készített és nem működő hőszivattyús rendszernél megtalálni a hibát, mert az ő cégét bízták meg, hogy a rendszereket rakják rendbe.

 

Mások a léptékek, mások a mértékek, nagyon nagy pénzekről van szó.

Sok címen jártunk, sok elrontott alternatív energiával működő rendszert néztünk meg. Glasgow-tól délkeletre (Skócia fővárosa) is egy olyan úrhoz tartottunk, aki 1 millárd forintnak megfelelő angol fontot költött hőszivattyús fűtésre, ami nem működött. Érthető módon már nagyon nyűgös volt.

A fiam 18 éves, minden más jobban érdekli, mint az én hőszivattyúim. Durrogott, pufogott…….. Elegem van már a rohadt hőszivattyúkból, miért nem inkább csavargunk ezekben a gyönyörű városokban? Megállás nélkül megyünk át ezeken a városokon és hajkurásszuk a hülye hőszivattyúidat.

- Nyugi, ezért hívtak, ezért etetnek, itatnak, dolgoznom kell - mondtam, miközben bérelt autónk GPS navigációs készüléke letérített egy széles sugárútról, egy, a szántóföldek között haladó, keskeny, kacskaringós aszfalt útra. Jobbra tehenek, balra birkák. Szántóföld, svájci tehénillattal felturbózott terület.

Valahogy soha nem akartunk oda érni. Jobbra kanyar, balra kanyar.

- Vigyázz, ott áll egy tehén az úton! Észrevetted a táblát?- kérdezte fiam aki már jobban beszél angolul mint én. Még a tájszólásban beszélő skótokkal is folyamatosan tud beszélgetni.

- Mi volt a táblán? Lassíts! Kacsák mehetnek keresztbe - mondta a fiam, miközben egyfolytában morgott: miért pont az én fateromnak kell ilyen hőszivattyú bolondnak lenni? Miért nem lehet nekem egy normális apám? Mennénk kirándulni, szép városokba csavarogni ahelyett, hogy itt a kacsák, tehenek, birkák között Skócia legszebb részén ótvaros falukba elcseszett hőszivattyús rendszerekre vadásznánk.

 

Végre odaértünk

Egyszer csak mint a mesében, a szántóföldek közepén egy vadonatúj, luxus kastély előtt állunk. Fiamban elállt az ütő. Épp ő vezetett, rálépett a fékre, s majdnem kiesett a száján. Sokáig nem kaptam levegőt én sem. Egyszer csak, nem tudom honnan, előtermett egy skót paraszt bácsi, kérdezte, hogy mit bámulunk.

Kamerák, riasztó rendszerek, hatalmas kovácsoltvas kapu, az udvarban szinte minden típusú luxusautóból legalább egy, helikopter, vízesés, pagodák, amíg a szem ellát golfpálya. Tényleg már semmi más nem hiányzott, mint a sugármeghajtásos magánrepülőgép leszálló pálya és a kert végébe egy luxus jacht.

A tulajdonos, saját bevallása szerint, amikor a saját golf pályája végébe akar menni, helikopterbe ül, mert úgy a leggyorsabb. A luxus kastély előtt még a szántóföldön volt egy digitális kommunikátor. Az azon lévő nyomógombok megnyomása után lehetett beszólni a ház gazdáinak. Ekkor rengeteg kamera fordul a bejáratra, hirtelen úgy éreztük magunkat, mintha levetkőztettek volna. A skót paraszt bácsi odaugrott a kommunikátorhoz és valami borzasztó angol nyelven mondta:

- Itt vannak a német mérnökök, jöttek megoldani a fűtést. Végre meleg lesz Önöknél is.

- Nem németek vagyunk, magyarok.- szerénykedtünk.

- Nem baj, már nagyon várja magukat a gazda.

Kerítésen belül jöttek ám a csodák. Japánkert, vízesés, pagodák, helikopter leszállópálya, hatalmas végelláthatatlan golf pálya, luxus Jaguár, luxus Mercedes,………még ma sem kapok levegőt, ha rá gondolok. Fiam nagyon sok képet csinált. Ha megnézik pár nap múlva a www.geosolar.hu honlapot, ott a referencia helyek között lesz a „Skót birtok", önök is láthatják, hol jártunk. Egy nagyon szerény külsejű ember, lejárt sarkú klaffogó cipőben jött elénk. Ő volt a tulajdonos. Nagyon bánatosan mutogatta a luxus termeket:

- Nézze meg, az egész golfpálya alatt be van csövezve a talaj. Azt mondták, a hőszivattyús fűtési rendszer onnan szedi majd a meleget és én nagyon olcsón tudok majd fűteni, hűteni. Elköltöttem több mint 4 millió Eurót fűtésre (1 milliárd forint), hűtésre és nem működik semmi. Szegény embernek nem megy a fűtése, hűtése - morgott fiam az orra alatt, miközben hol a japán pihenő szobában, hol a biliárd teremben akadt ki, mint a kakukkos óra.

- Meg tudja oldani? Fizetek mindent, ha kell, Önökért küldök repülőt, fizetem amit kér, csak találja meg a hibát és oldja meg, hogy végre ez a rendszer működjön. Azt hittem a hőszivattyús rendszer a világ teteje, de amióta beszerelték, csak fázunk.

- Igen rájöttem a hibákra - válaszoltam örömmel, mert azért nagyon cikis lett volna, ha odamegyek, nagy felhajtás, német mérnökök, stb. és nem találom meg a hibát. Szükségem van legalább egy napra, hogy mindent lerajzoljak. Nálam van a számítógépem, de utána valahol a tervet, javítási vázlatot ki kell nyomtatni.

- Uram itt a bankkártyám, menjen luxus szállodába, egyen igyon, kérjen amennyit akar, csak oldja meg már végre.

Elmentünk egy nem messzi szállodába. Élveztük a luxust, a fiam még mindig nem tért észhez. Azóta nem épületgépész mérnök, hanem milliomos akar lenni.

 

A szerelő

Másnap reggel 6-kor felkeltem, a javítási, megoldási tervekkel délre készen lettem. Mire a kastélyhoz értünk a kész tervekkel, várt a szerelő, aki a hibák tömegét a szereléskor elkövette. Örömmel várt.

- Uram ne haragudjon, hogy ennyi hibát elkövettem, nagyon nagy lelkiismeretfurdalásom van. De a mérnök, aki az egészet tervezte, mint kiderült, nem is mérnök, hanem egy szélhámos volt. Soha semmit nem segített, soha semmire nem válaszolt. Eladta nekünk ezeket a méregdrága hőszivattyúkat, majd kifarolt a munkából. Magunkra lettünk hagyva.

- Miért mentek épp ehhez a mérnökhöz?

- Mert nagyon szép honlapja volt, azt mondta magáról: „Munkatársaink megfelelő tudással, több évtizedes épületgépészeti tervezői tapasztalattal rendelkeznek."

Hát nem ismerős? Szélhámos van nálunk is, nem kell érte Skóciáig menni.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. augusztus 2.


Tanulás helyett öltöny, nyakkendő

Már nagyon régen nem írtam bejegyzést a hőszivattyú blogomba. Úgy éreztem, a legfontosabbat leírtam. A lényeg ott van az elektronok történetében.

Még a feleségem és az ismerőseim is állandóan azt kérdezik:

- Mi ez a hülyeség, amit azokról az elektronokról írsz? Nem érti senki.

Pedig még ma is úgy érzem, ennél fontosabb mondanivalóm nincs.

Az elmúlt hetekben bejártam Angliát, Skóciát a fiammal. Holnap már Horvátországba, hétfőn Németországba utazom. Nem nyaralni, mint sokan mások, dolgozni.

Visszatérve az elektronokhoz:

mi a lényeg az előző bejegyzésemben? Még az egyszerű vasmag részecskék is ha összefognak, s jó a főnök, aki erejüket egy irányba állítja, borzasztóan nagy erőt fejthetnek ki kifelé. Egyik pillanatban értéktelen vasdarab, másik pillanatban a rendezés, egy irányba állás után, nagyon erőssé válhatnak. Miért feszegetem folyton ezt a vasdarabot? Mert borzasztóan hasonlít a magyarokra. Értéktelen vasdarabok vagyunk mindaddig, amíg rendezetlen részecskékként egymás erejét oltjuk ki. Semmi mással nem törődünk, csak azzal, hogyan lehetne a másikat tönkretenni, lejáratni. Azt a pici erőt is, amink van, arra fordítjuk, hogy a másikat tönkre tegyük. Mi lesz kifelé, milyen erőt tudunk kifejteni kifelé. Semmit! Értéktelen vasdarabokká válunk és előbb utóbb valamelyik szemétdombon találjuk magunkat. Vége!

Számít ma itthon, hogy ki milyen iskolát végez? Számít az, hogy ki mihez ért? Meg tudja értetni Ön a gyerekével, hogy miért van értelme ma még tanulni? Ma Magyarországon bárki kitalálhatja, hogy ő egyetemi tanár, vezérigazgató, hőszivattyú szakértő, stb. Ha megfelelően drága öltönyben, jól fésülten hirdeti magáról azt, amit az előző hétvégén kitalál magáról, csalhat, lophat, hazudhat és nagyon sok fiatalt tehet tönkre, akik bizakodva indulnak az életnek, s akkor már az elején egy szélhámos megfosztja őket a nehezen összespórolt pénzüktől. Nagyon sok van ma is közöttünk ilyen. Sem az internet, sem az érdekképviseletek nem állítják meg a szélhámosokat.

Most mindenki a hőszivattyú terén látja a meggazdagodás leggyorsabb formáját. Ezért azután az épületgépész szakma hőszivattyúval foglalkozó területén ma lehet szobafestőt, autószerelőt, gyógynövény szaküzletben volt eladót, porszívó kereskedőt és még a csuda tudja kicsodát találni, akinek az előző területén nem ment az üzlet. Nem kell hozzá más, mint egy jó honlap, sok-sok gátlástalan hazugság, öltöny, nyakkendő és kész.

Senkinek nem jut eszébe megkérdezni, amikor egy-egy ilyen szélhámostól árat kér, hogy járt maga iskolába, tanulta ezt valahol, van ilyen irányú végzettsége, fel tud mutatni címeket, ahol az Ön által tervezett rendszer már működik? Nem, nem kérdezzük meg. Árat kérünk és kapunk. Általában a legolcsóbbat. Mire rájövünk, hogy belenyaltunk a mézes csuporba, észre sem vesszük, benne vagyunk a csapdában.

Az alternatív fűtésünk annyira alternatív lesz, hogy még a Pomádé király új ruhája is jobban látszik, mint az „olcsón” kapott fűtési rendszerünk. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, ha biztonságban akarnak lenni, nem akarnak nagyon sok pénzt veszteni: Referencia, referencia, referencia. Menjenek el, nézzék meg, ne higgyenek senkinek, csak a saját szemüknek. Ne árakat kérjenek, hanem referencia címeket! Ne legyenek restek, menjenek el a magukat hirdető cégekhez, győződjenek meg róla, hová teszik le voksukat, hol hagyják nehezen összespórolt pénzüket.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. április 22.


Tapasztalatok a Construmáról

A GeoSolar stand a 2007-es Construmán A GeoSolar stand a 2007-es Construmán

A német, svéd, dán tudósok, matematikusok, fizikusok által kifejlesztett 33 KW-os levegőkazánok 2007-től már nálunk is kaphatók. Véleményem szerint a következő években ezek a berendezések leváltják a gázkazánokat.

A Construma kiállításra megérkezett az első nagy teljesítményű AlphaInnotec levegős hőszivattyú, más néven levegőkazán (ha helyesen akarjuk írni: levegő kazán). Mondanom sem kell, a standunkon a nyitás pillanatától, a zárás után fél óráig egy gombostűt sem lehetett leejteni. Több mint 15 ezer prospektust vittek el az érdeklődők és természetesen a papírgyűjtők. Mindenki megcsodálta, de fel nem foghatta, a berendezés hogyan is működik. A levegőkazán részletes leírását Ön is olvashatja, a www.geosolar.hu oldalon, és letöltheti a részletes prospektust is.

Szinte mindenki két kérdést tett fel:

 1. Mennyibe kerül?
 2. Mikor térül meg?

Sok esetben az emberek azt sem tudják, mit akarnak, de annak az árát pontosan mondjuk meg. Mit tagadjam, elég nehéz feladat: fogalmam sincs, hogy micsoda az, ami mennyi, mennyibe kerül és mennyi idő alatt térül meg.

 

Mennyibe kerül? 

Sok beszélgetés, információ kérés valahogy így zajlik:

 • Mennyibe kerül? - áll meg a standnál, gyanúval feltöltve, sandán a fejéből kinéző, a begyűjtött prospektusok, papírok terhe alatt nehezen vánszorgó érdeklődő.
 • Micsoda? - kérdezzük tőle, mivel a standunkon van pellet kazán, napkollektor, geotermikus hőt hasznosító hőszivattyú, napelem, energiatartály, Roth dupla vákuumcsöves kollektor és a pillanatnyilag a világ legolcsóbb, uszodákat ellátó napkollektoros rendszere is. - Melyik termékre vagy rendszerre gondol?
 • Hát erre az egészre. Mennyibe kerül ez az egész? - a válaszra nem is nagyon várva, jár a keze, gyűjti, mint a hangya a standon kirakott prospektusokat. Majd miután begyűjtött mindent, gondosan begyömöszölte a kiállításon összeszedett reklámszatyrokba, aminek a füle majd leszakad, távozás közben közli: marhaság ez az egész.  

Szívem szerint ilyenkor, hogy segítsem távozását, jó nagyot billentenék a hátsó felébe, hogy minél hamarabb jó messzire kerüljön. Fogalma sincs, mit akar, fogalma sincs mi ez az egész, de cikizni, flegmáskodni, azt tud. Nem is csak a nyomdaköltség - bár az is, ami egy sorozat prospektus esetében többezer forint - , hanem amikor az ember szívét-lelkét kiteszi, hogy tanítsa, magyarázzon a tanulatlan papírgyűjtőnek, még a lenéző felsőbbségi gúnyos mosolyát is ki kell bírni. Egy-egy ilyen kiállítás után napokra van szükségem, míg regenerálódom. (Itt jut eszembe, a következő hét szerdától, 2007. április 25-28-ig a Hungarotherm kiállításon, a BNV területén az A épület 313/B standján megtalálnak minket megint. A standunk neve: Geosolar Kft, közösen állítunk ki a Thermo Kft.-vel.)

Most nem beszélek a sok szélhámosról, akik ilyenkor sündörögnek, sunyiskodnak a standunk körül, lesik, fényképezik az új információkat, majd csinálnak internetes oldalt, ahol bebizonyítják, hogy ők fedezték fel a spanyolviaszt. Hülyítik az embereket, hazudják, hogy több tíz éves épületgépész gyakorlattal rendelkeznek. A múlt hét hétfőig porszívó árus volt, ezen a héten avanzsált át hőszivattyú árussá. Idáig szívta, mostantól hinti a port.

Vigyázzon, nem győzöm hangsúlyozni, minden esetben kérjen referenciahelyet, ahol az illető vállalkozó 5 éve, 3 éve és most dolgozott ill. dolgozik! Menjen el személyesen, ott kérdezze meg, mi mennyibe került. Munkával a vállalkozót, legyen az ács, bádogos, kőműves vagy fűtésszerelő, csak azután bízza meg, ha meggyőződött, nem szélhámos a magát turbó okosnak megjátszó vállalkozó.

 

Mikor térül meg? 

Visszatérve a kiállításra, a másik visszatérő kérdés:

 • Mikor térül meg?

Soha senkinek nem jut eszébe megkérdezni, hogy az autó, amit vesz, mikor térül meg, a ruha, ami rajta van, mikor térül meg, a nyaralása, szórakozása és még sorolhatnám a sort, mikor térül meg. Csak a hőszivattyús rendszernél érdekes, mikor térül meg. Hölgyeim és uraim, fogják végre fel, hogy nincs kiutunk. A jövőben nincs más választásunk. Minden energiahasznosító berendezést, autót, fűtést, hűtést, világítást, épületek üzemelését elektromos bázisra kell helyezni. Csak az elektromos áramot lehet újra termelni, szélből, napból, atomenergiából, biomasszából és még sorolhatnám a sort napestig. Sem olajat, sem gázt nem lehet előállítani. Évezredek kellenek ahhoz, hogy a természet megint létrehozza azokat az olaj- és gázkészleteket, amit pár nap alatt el tudunk használni. Ne felejtsük el, a létünket, a fűtés, a mosakodás feltételeit, a gyengén muzsikáló iparunk feltételeit, az energiát az oroszok biztosítják nekünk még ma is. Ha elzárják a gázcsapot, mit csinálunk? Mikor térül meg? Előbb, utóbb elzárják a volt Barátság kőolaj vezetéket, mert egészen egyszerűen nem lesz ránk szükségük. A németekkel, a kínaiakkal megkötötték a gázszállítási szerződést. Önök is így tettek volna. Ha a vezeték két végén nincs barátság, s ráadásul pénzük sincs a vevőknek, miért folyjon a csőben olaj? Nem lesz szükségük Európa középső országainak amúgy nem létező pénzére. Netán Önök tudják, pár év múlva miből fizetünk a gázért? Nekem nincs ötletem, pedig hónapok óta ezen gondolkozom.

 1. Mikor térül meg?
 2. Mikor térül meg?
 3. Mennyi a támogatás?
 4. Nem értem, miért nem támogat a kormány?

- ezekeket a kérdéseket nap mint nap felteszik nekünk. Kérdések, kérdések, felháborodások. Bezzeg amikor elmegyünk méregdrága autót venni, senki nem kérdezi, mikor térül meg. Amikor sokan milliós utazásokra fizetnek be, akkor sem kérdezik, mikor térül meg. Már ma, emberek ezrei halnak meg a globális felmelegedésből adódó viharoktól, áradásoktól, természeti katasztrófáktól. Ezeket elkerülhetnénk, de nem, minket ilyenkor is csak az érdekel, mikor térül meg. A mi és a gyerekeink élete mikor térül meg? Természetesen nem kell önöknek áldozatot hozni. Vegyen majd a szomszéd korszerű alternatív energiával működő fűtési rendszert, s önök akkor szennyezhetik tovább a környezetet. Jól gondolom?

Hallottam tegnap egy viccet:

 • Mi a különbség, az önző és az irigy között?
 • Az önző csak magára gondol, az irigy csak másra.

 

Megtérülés, megtérülés, megtérülés.

Azért még egyszer elmondom, bár az előző írásomban is már leírtam, hogy a megtérülés kérdésükre azért kapjanak választ.

 1. Meglévő épületnél, meglévő fűtési rendszernél, amennyiben korszerű alternatív energiát használok, legyen az hőszivattyú, levegőkazán, napkollektor, stb. a megtérülési idő 7-10 év között van, hiszen ha a világ végezetéig lenne gáz és annak árát nem emelnék, nem lenne szükségünk arra, hogy bármit is csináljunk. A széndioxid kibocsátással és hogy megmérgezzük magunkat, környezetünket, gyerekeinket, azzal meg miért is törődnénk? Nem igaz?
 2. Amennyiben egy új épületről van szó és a lakást, nem akarom hűteni, csak fűteni, a megtérülési mutató, mai gázárak mellett 3-5 év között van. 150 m2-es lakásig, viszonylag magas (2-3 millió) plusz beruházási költséget jelent az alternatív energiákat hasznosító berendezés. 150 m2 fölött azonban már csak fűtés esetén is a megtérülési mutatók inkább a 3 évhez közelítenek.
 3. Olyan épületnél azonban, ahol fűteni és hűteni is kell, mellesleg egyre inkább ez a jellemző, nincs értelme megtérülésről beszélni, mivel a beruházási költség ugyanannyiba kerül. Vagyis a korszerű, nap- és földenergiát hasznosító fűtési berendezés beruházási költsége éppen annyiba kerül, mint a hagyományos rendszerek beruházási összköltsége. Az üzemelési költség ugyanakkor már elérheti az 50-60%-os megtakarítást is.

(Sokan dugják a fejüket a homokba, amikor gázfűtést készíttetnek maguknak. Azt mondják egy jó gázkazán háromszázezer forint. Igen, de a következő költségeket ki fizeti:

 • Gázbekötési díj, árokásás, gázcső ára, gázóra ára, kémény, kémény engedélyek, kéményseprő költségek, gázszolgáltató járulékos költségei, stb.?

Ha ezeket összeszámolják, közel két millió forint jön ki. Amikor a hőszivattyús rendszerekkel az árakat összehasonlítjuk, bizony gáz esetén minimum két millió forint beruházási költséggel kell számolnunk. Ekkor még nincs benne a melegvíz készítéshez szükséges használati melegvíztároló, más néven bojler.)

 


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. április 11.


Napenergia! Földenergia! Levegőkazán! Hőszivattyú! Rekuperátor!

Alternatív energiahasznosítás

Az első hőszivattyús rendszer 1896-ban készült Salzburgban, én az elsőt 25 éve terveztem be egy fóti családi házba, egy szuper okos mérnök hölgynek és az egyetemi tanár papának. Akkor azonban ez még senkit sem érdekelt. Az események pár éve gyorsultak fel, s az egész világ kezd áttérni az alternatív energiahasznosításra. Mi magyarok persze még most is kétkedünk. Van-e értelme? Kapok-e támogatást? Mikor térül meg? Érdekes módon amikor 3-20 millióért autókat vásárolunk, eszünkbe sem jut támogatást kérni az államtól, pedig az autó pár év alatt amortizálódik, elértéktelenedik. A hőszivattyús rendszerek, a nap- és földenergiát hasznosító berendezések 3-4 milliós plusz költséget jelentenek, de min. 50 évre vesszük őket, ráadásul 3-4 évente kitermelik saját beruházási költségüket. Ez az egyetlen olyan műszaki berendezés, aminek nem csökken, hanem az évek során nő az értéke. Minél magasabb az energia ára, annál többet ér a gazdaságosan működő energiatakarékos berendezésünk.

1./ Miért ad a nyugat támogatást az alternatív energiahasznosításhoz?

A támogatást a fejlett európai országokban kezdték el kifejezetten önös érdekből.  Németország, Olaszország, Franciaország, Svédország, stb. az autógyártásból él. Gondoljunk csak bele, hány ezer embert foglalkoztat az autógyártás és az autók üzemeltetése? Mennyit keres az állam az eladott autókon? Az eladási ár után jön a szerviz, az alkatrész eladás, a javítási költség, üzemanyag, súlyadó, biztosító, stb. Napestig sorolhatnám, hány bőrt húznak le az autósokról.

Az autógyártás az ipart is generálja, katalizálja a fejlesztéseket. Kényszeríti a beszállítókat a folyamatos fejlesztésre. Ha az autógyártás és az üzemeltetés hasznából egy kicsit csöpögtetnek az embereknek támogatás címén, az emberek nem használják el az autógyártásban nagyon is jövedelmező üzemanyagot lakásuk fűtésére. Itt kívánom megjegyezni, hogy a fejlett nyugati országokban minden benzinkútnál már az olajszármazékokon túl földgázt is lehet tankolni.

2./ Miért nem támogatja a Magyar Állam ugyanannyira az alternatív energia hasznosítást, mint Nyugat-Európa?

Mert a nálunk készült autók extra profitja nem nálunk csapódik le.

3./ Mennyi idő alatt térül meg az alternatív nap-, földenergiát hasznosító hőszivattyús berendezés?

 • Ha valakinek már működő gázkészüléke van, a megtérülési idő: kb. 10-12 év, mai 110.-  Ft/m3 gáz árral számolva. 
 • Ha új rendszert építenek, csak fűtés esetén a megtérülési idő: 3-4 év, fűtés-hűtés esetén nincs értelme megtérülésről beszélni, mert a beruházási költség azonos a hagyományos  rendszerek bekerülési összegével.

Megjegyzések és kérdések

 1. A magyar gázművek már német tulajdonban van.
 2. Németországban a gáz ára már 210.-Ft/m3 (0,76.-€).
 3. Meddig tudja a Magyar Állam támogatni a gáz árát?
 4. Meddig kapunk Oroszországból és milyen áron gázt?
 5. Miért építi Németország lázas sebességgel a Balti tenger alatti,  Európát megkerülő gázvezetéket?
 6. Oroszország idén elkezdi a gáz szállítását Kínába, marad-e nekünk?
 7. Pár év múlva mivel fizetünk a gázért? Önök ismernek fizetőképes magyar terméket?
 8. Meddig bírjuk a versenyt, az árharcot Kínával, Németországgal és a fejlett nyugati országokkal?
 9. Svédországban miért hoztak rendeletet arra, hogy 2010-ig Svédországot  gáztól függetlenné kell tenni?
 10. Az IKEA miért hozott rendeletet, hogy 2011-ig a világ összes IKEA áruházát 100%-ban alternatív energiával kell fűteni ill. hűteni?

Ezek a kérdések és jelek engem arra engednek következtetni, hogy 4-5 éven belül nem lesz elérhető áron gáz. Európa erre készül, csak mi dugjuk - mint mindig - fejünket a homokba. Abban a pillanatban, amikor akár csak néha, egy-két napra már nem biztosított a gázellátás, nem a megtérülésről, hanem a biztonságról kell beszélnünk. Elég, ha csak egy-két napra leáll a gáz, a hőszolgáltatás, már veszélyessé válhatnak az épületek. Nincs melegvíz, nincs fűtés, szétfagynak a csövek a falakban, stb. Biztonság, biztonság, biztonság!

Mindennél fontosabb, hogy épületeinket biztonságra törekedve építsük, energiaszolgáltatásunkat olyan energiaforrással lássuk el, ami hosszú évekig megoldást jelent nem csak nekünk, de gyerekeinknek is. Véleményem szerint az egyedüli hosszú távú biztonságos megoldás az atomenergiával előállított elektromos árammal működő,  napenergiát, földenergiát, alternatív energiát hasznosító hőszivattyús rendszerek alkalmazása.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. március 25.


2007. évi Hőszivattyú Roadshow - Tapasztalatok

A pécsi Dzsámi elõtt A pécsi Dzsámi elõtt

A magyarországi Road Show-nak vége. A korszerű alternatív energiákkal működő berendezéseket bemutató kamion már a holland utakat járja. Hozzánk Norvégiából jött, hólánccal, lapáttal felszerelve, mondván, ha nálunk is ki kell ásni a hóból, legyen mivel.

Gyönyörű, bár egy kicsit hideg idő volt a 10 nap alatt, de sem a hóláncra, sem a lapátra nem volt szükség. Az emberi hülyeség elleni védőháló néha azért jól jött volna.

Minden városban a főtérre, a polgármesteri hivatalok elé álltunk. Már ahol engedték, mert volt olyan város, ahol csak a város szélén kaptunk volna helyet. Hosszas küzdelmek árán sikerült Zalaegerszegen legalább egy aránylag forgalmas helyen, az MKB bank előtt állnunk. Mondanom sem kell, ha a helyi közterület felügyelet vezetője nem segít, kockáztatva ezzel állását, valahol a város szélén sem állhattunk volna meg.

Pedig az EU és az AlphaInnotec ezt a közel 60 milliós bemutató autót azért találta ki és finanszírozza, hogy az európai emberek időben felkészüljenek arra, hogyan kell olcsóbban fűteni, hogyan kell az alternatív energiákat hasznosító berendezéseket használni. A kamionban működő hőszivattyút, levegőkazánt láthattak az arra véletlenül sétáló emberek. A kiválasztott városokba előre elküldtük, hogy melyik nap áll a város rendelkezésére a napenergia, földenergia, alternatív energia hasznosítását bemutató kamion. Sajnos, nem mindenütt vették komolyan a dolgot. Volt olyan is, amelyik szükséges rosszként kezelte az EU bemutató autót. Miért? Nem a mi érdekünk, hogy időben felkészüljünk valamire, ami átalakítja a gazdaságunkat, létünket és minden napunkat? Energia mindenhez kell és nagyon nem mindegy, hogy a már egyre kevesebb energiát hogyan használjuk fel. Tudom, a magyar szeret bekötött szemmel, fejjel a homokban lenni, de mi lenne, ha egyszer felkészülnénk arra, ami várható és nem az utolsó percben állnánk át a vesztes oldalára. Ha egyszer nyernénk előrelátásunkkal, olyan nagy katasztrófa lenne?

Előre meg voltak hirdetve az előadások is, ahol az emberek megismerkedhettek (volna) a várható jövővel. Mivel fogunk fűteni, mi történik, ha elfogy az olaj és a gáz? Akár hiszik, akár nem, volt olyan város, ahol egy szem ember jött el az előadásra. Egy hölgy, aki csak azért jött, mert külön felhívták telefonon. A polgármesteri hivatalban volt az előadás meghirdetve. Azt hiszik, hogy legalább a több mint száz alkalmazottból, akik a hivatalban dolgoznak, akár egy ember is eljött? Gondolom, kitalálták. A város vezetői közül senkit nem érdekelt az előadás. Nem nekik kellene legjobban odafigyelni a megyére, az emberek sorsára, nem nekik kellene ott lenni az ilyen bemutatón leginkább? Ők vezetik a megyét, ők felelősek azért, hogy ne váratlanul érjen minket egy esetleges energiaválság.

Persze nem csak negatív, de pozitív tapasztalataink is voltak. Hévíz, Pécs, Szeged, Békéscsaba polgármesterei mindent elkövettek, hogy a város lakói megismerjék a hőszivattyúkat, levegőkazánokat, amik már egész Európában leváltják a gázkazánokat.

Napokig jártunk a kamionnal, napközben az utcán, este iskolákban, éttermekben, közösségi helyeken magyaráztunk az embereknek. Sokszor átfagyva, de álltuk a sarat, a kérdéseket, a lenéző mosolyokat. Mert volt, aki miután a drága prospektusokat begyűjtötte, azt hóna alá csapta és távozott. Lefelé a lépcsőn sandán visszanézve ránk, közölte, mekkora marhaság ez az egész. A kondenzációs gázkazáné és a gázmotoré a jövő. Arra persze nem gondol az illető úriember, hogy a gázmotorhoz is gáz kell. Ha nem lesz gáz, mivel működik majd?

Utólag köszönök mindent Pilisszentiván polgármesterének. Ő volt az egyetlen, aki saját pénzéből meghívott minket ebédre és egyszerű emberként leereszkedett hozzánk. Köszönöm az IKEA vezetőjének, aki vasárnap ellenére mindent elkövetett, hogy a budaörsi IKEA parkolójában helyet és áramot kapjunk (tudják-e, hogy az IKEA utasításba adta, 2011-ig a világ összes IKEA áruházának 100%-ig át kell térni alternatív energia hasznosításra?). Köszönöm Békéscsaba polgárainak érdeklődését és a műszaki iskola igazgatójának segítségét. Köszönöm a Budapest XV. Kerület polgármesterének a rendkívül szervezett és összefogott bemutatóját, előadását. Itt a polgármester úr és a helyi iparkamara szervezői egész napos konferenciát szerveztek, ahová mindenkit a kerületből, aki számít, meghívtak. Az energiatakarékos hőszivattyúk, levegőkazánok, napelemek, napkollektorok bemutatásán túl előadást tartott az MFB osztályvezetője a hitelfeltételekről.

Szeretnék Pilisszentivánon és Budapest XV. Kerületében lakni, ahol a polgármesterek tényleg az emberekért dolgoznak.

(folyt.köv.)


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ
2007. március 12.


Hőszivattyú Roadshow 2007. március 12.-22.


Ma egy több napos, országos programsorozatot kezdtünk el. Azoknak szól, akiket érdekel az alternatív energia hasznosítása, konkrétan a hőszivattyús rendszerek. Az AlphaInnotec hőszivattyú gyár bemutató kamionjával 10 napon keresztül járjuk az országot, így nem kell Budapestre jönnie annak, aki működés közben szeretne látni egy ilyen berendezést 

ROADSHOW - Időpontok és helyszínek

Március 12. Győr

Győr, Városháza előtti parkoló, 10.00-18.00 - Bemutató kamion megtekintése

Győr, Városháza (Városház tér 1.) 13.00-15.00 - Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása, azt követően kötetlen beszélgetés

Március 13. Szombathely

Szombathely, Honvéd téri parkoló, 9.00-18.00 - Bemutató kamion megtekintése.

Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara tanácsterme (Honvéd tér 2.)  14.00-16.00 -Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása, azt követően kötetlen beszélgetés

Március 14. Zalaegerszeg

Zalaegerszeg, Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ előtti parkoló 9.00-18.00 - Bemutató kamion megtekintése

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Kisfaludy u. 7-11.) 9.00-11.00 - Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása, azt követően kötetlen beszélgetés

Március 15. Hévíz

Hévíz, Deák téri parkoló 9.00-18.00 - Bemutató kamion megtekintése

Gróf I. Festetics György Művelődési Központ (Deák tér 1.) 16.00-18.00 - Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása, azt követően kötetlen beszélgetés

Március 16. Balatonfüred

Balatonfüred (terv szerint) 9.00-18.00 a Főtér és a Kikötő közelében a bemutató kamion megtekintése, valamint tájékoztatás a hőszivattyús rendszerekről

Március 17. Budaörs

Budaörs, 10.00-18.00 - Az IKEA áruház parkolójában a bemutató kamion megtekintése, valamint tájékoztatás a hőszivattyús rendszerekről

Március 18. Pécs

Pécs, Széchenyi tér, 9.00-18.00 - A Dzsámi előtti parkolóban lévő bemutató kamion megtekintése

Trendó Étterem (Széchenyi tér 18. ) 16.00-18.00 - Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása, azt követően kötetlen beszélgetés

Március 19. Szeged

Szeged, Polgármesteri Hivatal, Széchenyi tér 10. Tisza Lajos terem (102. terem) - Bemutató előadás:

 • 9.00- 9.10 A rendezvény megnyitása
 • 9.10-10.00 Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása I. rész
 • 10.00-10.15 Szünet
 • 10.15-11.00 Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása II. rész

11.00-17.00 A Polgármesteri Hivatal előtti parkolóban lévő bemutató kamion megtekintése

Március 20. Békéscsaba

Békéscsaba, Gyulai út 32. Közép-Békési TISZK (Trefort Ágoston Szakközépiskola) - Bemutató előadás:

 • 9.00- 9.10 A rendezvény megnyitása
 • 9.10-10.00 Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása I. rész
 • 10.00-10.15 Szünet
 • 10.15-11.00 Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása II. rész

11.00-17.00 Az iskola udvarán lévő bemutató kamion megtekintése

Március 21. Pilisszentiván

Pilisszentiván, Fő tér, parkoló, 8.00- 15.00 - Bemutató kamion megtekintése

Pilisszentiván, Gyémánt Étterem - Bemutató előadás

 • 15.00-15.05 Pilisszentiván polgármesterének rövid megnyitó beszéde
 • 15.05-16.00 Hőszivattyús rendszerek bemutató előadása a Gyémánt Étteremben (Általános áttekintés, a rendszer működési elve, referenciák, tapasztalatok, pályázati és hitellehetőségek)

16.00-18.00 A bemutató kamion megtekintése, valamint kötetlen beszélgetés a hőszivattyús rendszerekről

Március 22. Budapest

Budapest, XV. Kerület Polgármesteri Hivatal Díszterme Bocskai u. 1-3. - Bemutató előadás a hőszivattyús rendszerekről.

9.00-17.00 az álló bemutató kamion megtekintése.

 


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ


következő »

oldalak: 1 2 3 4 5

« előző