Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző2008. február 26.


Irány Skócia!

Hajnali öt óra van. Ki-ki nyugalomban. Nem! Mindenki nyugalomban, csak én nem alszom. Mindjárt jön értem az Airport minibusz.

Irány Skócia!

A múltkori skóciai munkám annak a kéthelikopteres milliárdosnak jól sikerült. A barátja is építkezik. Hál’ Istennek. Megint lesz egy jó kis munkám Glasgow-tól nem messze. A repülőjegyet már postán megküldték. Remélem, várnak is a repülőtéren és nem csak egy jó tréfa. Kiderül. A busz megjött. Irány a reptér.


Bővebben »

2008. február 17.


Árak, megtérülések

(Ne dugja a fejét a homokba, mert a végén azt sem tudja, ki verte el a fenekét!)

Geotermikus hasznosítással kapcsolatosan minden nap százan kérdezik meg a következőket:

  1. Mennyibe kerül?
  2. Hány év alatt térül meg?
  3. Mennyi az engedmény?

Majd a következő ajánlatot kapjuk:

- Ha nálam jó árat mondanak, megcsinálhatják referencia munkaként fél áron vagy ingyen.


Bővebben »

2008. január 31.


Ma nagy megtiszteltetés ért,

Ma nagy megtiszteltetés ért,

gratuláltak a blogomhoz:

„Tisztelt Tanár Úr! Élvezettel lógok Blog-ján, tanulságos és elgondolkodtató. (Nem csak a szakmai része.) Kitartást, és jó egészséget kívánok a további "harcokhoz"!

Tisztelettel ……Imre, reménybeli ügyfele.”

Köszönöm, nagyon sok erőt ad egy pár kedves szó. Hálából hadd mondjak el egy szuper ötletet, dicsérve furmányos egészségügyünket, hogyan kell idő-, de mindenesetre nyugdíj előtt eltenni polgárait láb alól. A manusz megy, nyugdíj marad! Öreg korára látása már úgyis romlik, minek megzavarni kis pénze számlálásával.


Bővebben »

2008. január 30.


Kedves Alternatív energiák iránt érdeklődő!

Kedves Alternatív energiák iránt érdeklődő!

Elnézését kérem, hogy nem szólítom keresztnevén, ahogy az illendő lenne, de most levelemet mindenkihez írom, akit napenergia, földenergia, rekuperátor, hőszivattyú és egyéb korszerű energiahordozó érdekel.

Nap mint nap az érdeklődő levelek százait kapom:

- Mennyibe kerül, mikor térül meg?- küldenek a kérdések mellé egy hevenyészett rajzot, amin egyértelműen sem az épület falszerkezete, sem a nyílászárók hőszigetelő értéke nincs feltüntetve. Sok esetben az épületnek még a metszet rajza sincs a kérdező által e-mailen elküldött tervcsomag között.


Bővebben »

2008. január 27.


Magyarországon a cégvezető nem más, mint egy cirkuszi tányérforgató és egy állami adóbehajtó szerves egésze

Minden normális országban a cégvezetőt azért találtak ki, hogy állandó törvények mellett, szakmájára koncentrálva egyenletes munkával vezesse a cégét, melynek eredményeként a cég alkalmazottai annyit tudnak keresni, hogy legyen pénzük a megélhetésre, netán két hét nyaralásra, ahol regenerálódni tudnak, hogy azután megint hasznot termelhessenek az államnak és maguknak is, biztosítva ezzel nem csak maguk, de gyerekeik, nyugdíjas szüleik megélhetését is.

Mi van ezzel szemben nálunk? Egy cégvezetőnek mindenhez kell értenie, a könyveléshez, a pénzügyekhez, a joghoz, a marketinghez, a szervezéshez, a munkaszerzéshez, a munka szervezéséhez, stb. Jósnak kell lennie, hogy kitalálja, mit hoz a holnap. Figyelnie kell az állandóan, még éjszaka is változó rendeletekre.


Bővebben »

2008. január 26.


Írj már!!

Írj már!!

- Írj már! Mire vársz? Minden nap nézem a blogodat és nem történik semmi! Meghaltál? - írta pár napja egy kedves blog olvasó.

- Nem, nem, nem haltam meg, csak éjjel-nappal dolgozom, hogy mostantól jó sokáig legyen miről írnom.

Az elmúlt hetekben megterveztük és kiviteleztük a budapesti T-Com két nagy irodaépületében a hőszivattyús fűtést (a Távíró utcai épületet Alpha-Innotec folyadékos hőszivattyúval, a Dob utcai irodaépületet Alpha-Innotec levegőkazánnal láttuk el). Mostantól nem a drága gázfűtést és a távfűtést, hanem a telefon automatáknál keletkezett felesleges hőt használják az épület energiaellátására.


Bővebben »

2007. november 22.


On the road again...

On the road again...

Énekelhetném, sőt énekeltem is minden alkalommal, amikor a repülőtér felé mentem.

Három hét alatt három országban jártam, mondanom sem kell, nem szórakozni, hanem mindenhová dolgozni mentem.

Svédország:

Svédországban van egy rendelet, 2011-ig gáztól függetlenné kell tenni az országot. Teljes gőzzel dolgoznak a fúrógépek, állítólag már 80%-nál tartanak (egyik korábbi blog-bejegyzésemben már írtam Svédországról).

Hollandia:


Bővebben »

2007. november 7.


A hétvégét végig dolgoztam, jól kerestem. A hét elején az APEH mind elvitte. De jó!

Ma nagyon fáradt voltam, mert éjjel ½ 2-ig dolgoztam az irodámban. Egy kis falu iskolájának a hőszivattyús tanulmányát írtam. A Polgármester helyettes úr is ott ült mellettem. Úgy érezte, ha a sarkam helyett szorosan mellettem ül, hamarabb elkészülök. Igaza volt, jól tette.

Ma álmosan, kissé fáradtan mentem be az egyetemre órát tartani. Végzős építészeknek tanítok épületgépészetet, energetikát, épületfizikát. Az órán többek között a hőszivattyúkról, napkollektorokról is szó volt. Megmutattam fényképen a diákoknak a BMW gyár saját erőművét, amivel a gyártást tökéletesen függetlenítették a gáztól. Ők már tudják, minél hamarabb függetlenné kell válni. Nem szabad megvárni, míg egyszer csak nincs és kész. Bár a néphagyományt be kell tartanunk. Mi magyarok képesek vagyunk még az utolsó pillanatban is átállni a rosszabbik, mondhatnám vesztes oldalra. Ez megy nekünk, ügyesek vagyunk!


Bővebben »

2007. október 27.


Melyik térül meg hamarabb?

Melyik térül meg hamarabb?

Jött az SMS:

Ha ma idejön, 20%-al olcsóbban vehet a raktáron lévő készletből.

Ja, hogy a raktárból már minden elfogyott? Bocsi. Későn érkeztem, nyitás után két órával.

Az SMS egy neves autómárka kereskedőjétől jött. Épp arra jártam, gondoltam benézek. Pénzem úgy sincs most új autóra. Így nem jöhet a kísértés, hogy vegyek valamit, levegőn kívül.

Szóval, megcsodáltam a mese motorokat és még inkább a mese autókat. A legolcsóbb motort már 4 millióért haza is lehet vinni. Az autó árak kilenc milliónál kezdődnek, s pár méterrel állnak meg a csillagos ég előtt. Ja plusz a regisztrációs adó és az üzembe helyezés. Nem tétel, pár százezer forint. A csúcsmodell ára - nem is merem kimondani. Csak ma. Holnap több. Most van itt az alkalom.


Bővebben »

2007. október 23.


Hőszivattyúk a hideg északon

Hőszivattyúk a hideg északon

2007 október 23.-ika van. Svédországban ülök egy kis szállodai szobában. Az interneten olvasom, mi történik otthon. Mikor lesz már végre rend? Mikor jönnek végre rá az emberek, hogy dolgozni és nem hőbörögni kell?

Nem igazán jó szokás, de lassan nálunk már népszokás. Nagyon sokat gondolkozom azon, miért nem megy nekünk? Talán azért, mert középen vagyunk? Az ukránok és az osztrákok, nyugat és kelet között. Nézzük, hogyan élnek nyugaton, de úgy szeretnénk dolgozni ahogy azt keleten teszik.


Bővebben »következő »

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

« előző