Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2010. január 21.


Beüzemeltük Európa egyik legnagyobb levegőkazánnal működő épületét Budapesten


(a rendszerről készült riportfilmet Ön is megnézheti pár nap múlva a www.levegokazan.hu oldalon)

A Budapest XI. Aga utcai, a Ciszterci rend tulajdonában lévő, közel 2500 m² -es épület 2009 december végéig távfűtésről működött. A tulajdonosok, üzemeltetők, hasonlóan sok távfűtött háztulajdonoshoz, nem voltak megelégedve a szolgáltatással. Magas árak, rendkívül drága készenléti díj, kiszolgáltatottság, függőség, a lakások, épületek elértéktelenedése, stb.

A Ciszterci rend főapátja megelégelte, hogy a távfűtés összes hátrányát, veszteségét vele akarják megfizettetni. Mint rendkívül tanult ember (37 évig Rómában hű barátja, II. János Pál pápa mellett élt), megvizsgálta a jelen és jövő lehetőségeit és úgy döntött, leválik az Aga utcai épületnél a távfűtésről.

A levélre, amit a távhőszolgáltatónak küldött, kapott egy nyomdafestéket nem tűrő választ.  Szó sem lehet róla, több milliós kártérítést kell fizetnie a távhőszolgáltató ott lévő, rendkívül értékes berendezéseiért. Különben sincs joga leválni. Egyáltalán, hogyan képzeli? Különben is ők előre tudják, hogy bármi másra is akar áttérni, mint a távfűtés, az csak rosszabb lehet, stb. Volt minden.

Amikor az Alkotmánybíróság megvétózta a távhőszolgáltatás lobbyját, akkor kaptunk egy levelet, hogy ha alternatív energiára akarjuk kiváltani a rendszerüket, akkor azt csak a következő módon tehetjük:

  1. Az épület alatt, mellett a talajhoz nem nyúlhatunk.
  2. Olyan tüzelő berendezést nem építhetünk be, ami füstöl. (Tehát egyedi gázkazán kizárva.)
  3. A helyszínen nincs elég elektromos energia, tehát azt használni nem lehet.

(Csak azt tudnám, mi köze van a távhőszolgáltatónak ahhoz, hogy ha már őket elhagyja valaki, mivel fűt, mivel boldogul. Jól néznénk ki, ha a régi barátnőnk előírná nekünk, hogy utána kivel teremthetünk kapcsolatot. Pl. valahogy így szólna az utasítás:

Édes fiam, csak 1,63 cm magas, kékeszöld szemű, lila hajú nővel állhatsz szóba, akinek 35-ös lába van. Csak ő felé közeledhetsz.)

Gázkéményt mi sem akartunk, mert a gáz pár év múlva elérhetetlen áron lesz, ha egyáltalán lesz. Pellet kazánnal sem akartunk fűteni, mert az lassan ugyanolyan drága, mint a gáz. Ugyanakkor mindenre kényes. Pernyés füstöt ereszt, elszaporodnak a rágcsálók a pellet tárolóban, ha pedig nedves lesz a tüzelőanyag, leáll a berendezés, stb. A pelletet előre kell kifizetni egész fűtési szezonra, viszonylag nagy tárolót kell biztosítani, ami sehová nem fért volna el az épületben.

Apát úr erős volt és nem hagyta magát sem ijesztgetni, sem megfélemlíteni. Kiadta az utasítást:

- Tessék a korszerű AlphainnoTec levegőkazános fűtési rendszerre átállni, tessék a szerelést elkezdeni. - Mondta ezt két gerincműtét között, miközben a betegágyán feküdt. (Nagyon régen találkoztam ennyire szerény, nagy tudású, kedves emberrel.)

Külföldi rendkívül jó mutatók alapján az AlpainnoTec kültéri levegőkazánokat rendeltük meg a svájci-német gyárból. A gyár a megrendelést követő 30 napon belül szállította a csúcsminőségű levegőkazánokat.

Közben folyamatosan ment a küzdelem a hatóságokkal. Apát úr és jobb keze, Dr. Kocsis Anna jogász győzött. A beszerelést megkezdhettük. (Köszönjük Apát úrnak és Dr. Kocsis Annának, hogy végig keményen ellenállt a nagy okos hatalmasságoknak.)

Mindenkit kérek arra, nézze meg a Google-on, hogy a következő címszavak mögött milyen tartalom van: Orosz Türkmenisztán gázvezeték, Orosz-Kínai gázvezeték, Putyin Kína, Német Orosz gázvezeték, stb.- ha beleolvasnak a magyarul írt anyagokba, hirtelen mindent átértékelnek.

Apát úr kemény és tájékozott volt, nem hagyta magát eltántorítani. Nem az az ember, akit akár a távhőszolgáltató, akár a helyi hatalmasságok meg tudnak félemlíteni. Pedig a távhőszolgáltató kitett magáért. Mindent kitalált, hogy ne lehessen leválni elavult, gazdaságtalan rendszerükről. Több tízmillióra becsülte a rozsdás vastömeget, ami a Ciszterci apátság budapesti épületét rendkívül gazdaságtalanul fűtötte. Közölte, ha leválnak a távfűtésről, az „értékes” szerelvényeik leszerelésért is több millió forintot kérnek.

A korábbi hőközpont 50 m2- kazánházban fért el. Ugyanakkor az új korszerű levegőkazánok hőközpontja mindössze 10 m2 helyet foglal el az épület pincéjében.

Kérdések:

  1. Miért célja a távhőszolgáltatónak a régi, idejemúlt, gazdaságtalan berendezések fenntartása?
  2. Ha már minden áron be akarják betonozni a gazdaságtalan, nem igazán jövőbe mutató rendszerüket, miért nem térnek ők is át korszerű hőtermelő berendezésekre?

Mikor térül meg? Költségek

A 2500 m2-es épülethez szükséges beruházás 24 millió forint anyagköltségbe és 3.9 millió forint munkadíjba került. Tehát ahogy a magyar mondja, tokkal vonóval, betonozással, festéssel, burkolással, helyreállítással 27.9 millió forintot kellett a Ciszterci apátságnak fizetni. Ez a költség négyzetméterre vetítve 11 160.-Ft/m2.

Eddig a távfűtés ára havonta 800 000.- Ft volt, most a berendezések működéséhez szükséges áram  200 000.-Ft/hónapba kerül. Tehát, havonta átalányban megtakarítanak 600 000.- Ft-ot. Ez egy évben 7,2 millió forint. Ezek szerint a berendezés 3,8 év alatt térül meg.

A fenti megtérülési idő csak akkor lenne igaz, ha befagyasztanák a gáz árát. Ezt azonban nem teszik, mert az elmúlt években annyira meredeken semmi nem nőtt, mint a gáz ára. Még jó, ha van egyáltalán, s Putyin az ukrán gázvita miatt nem zárja el a csapokat.

Nézzék meg ugyanakkor az elektromos áram árának változását. A gáz ára exponenciálisan, a villanyáram ára lineárisan nő. Áramot az emberiség mindig, mindenből elő tud állítani, a gáz egyszer csak elfogy. Akkor kezdünk majd kapkodni.

A levegőkazánokat akkor indítják el, amikor akarják, akkor fűtenek be, amikor akarnak, olyan hőmérsékletet csinálnak vele, amilyent akarnak. Ha a távhőszolgáltató csak egy kicsit is akarná, tudna olcsóbban szolgáltatni. Nem kellene hozzá más, mint több hőszigetelés a vezetékekre, racionálisabb szabályozás a rendszerekre. Mikor? Mikor? Mikor gondolkozunk már végre azon, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy unokáink ne egy kifosztott, lepusztult országban éljenek?

Miért gondolkoznak úgy az emberek, hogy ha valami 3 év alatt nem térül meg, akkor már nem éri meg? Három év után már nem akarunk élni? Nem az lenne a fontos, hogy hosszú távon végre révbe jussunk?

Gondolják végig, a lakás, amiben most laknak, hány éves? Nem lenne jobb, ha az biztonsággal, hosszú távon energiatakarékos lenne? Nem csak a 3, de a 30 év is nagyon gyorsan elszáll, majd meglátják.


Kategóriák: Energia megtakarítás

« Vissza