Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2010. április 2.


Mi történt azóta?

A képen látható szállodát tervezzük át, alternatív energiára, hogy a tengervízrõl hûtsön illetve fûtsön. (Beépített fûtött, hûtött alapterület 160.000 m2) Tervezõ: Thermo Kft., Budapest A képen látható szállodát tervezzük át, alternatív energiára, hogy a tengervízrõl hûtsön illetve fûtsön. (Beépített fûtött, hûtött alapterület 160.000 m2) Tervezõ: Thermo Kft., Budapest

Kedves blog olvasóim!

Elnézésüket kérem, hogy régen nem írtam, de valamikor dolgoznom is kell.

Egyik volt osztálytársam, Zsuzsa kérdezte tőlem levélben:

- Mi van, lazsálsz? Nem írod a blogot.

- Zsuzsa, amikor nem írom a blogot, akkor dolgozom a legtöbbet.

Mi történt, amióta a szárnyas cső helyett egy Daciaval mentem haza Marosvásárhelyről?

Először is jól megfáztam, majd egy hétig vergődtem a takonykórban. Túléltem, azt is túléltem.

1./ Beüzemeltük a Ciszterci apátság 4 nagyteljesítményű levegőkazánját, a 2500 m2-es épület már nem a távfűtésről működik, hanem levegőkazánok biztosítják az energiát lényegesen olcsóbban, mint előtte a távfűtés.

2./ Leadtuk Marosvásárhelyre az 5 szintes irodaépület komplett terveit. Van itt is minden, ami szem-szájnak ingere. Szondák, kollektorok, napelemek, thermo-aktivált födémek, vertikális szélkerék. Szóval minden. Küzdünk az energiaszolgáltatók ellen. Fontos, hogy az épület minél kevesebb energiát fogyasszon. Ha az épületet megépítik, építészek, épületgépészek dolgoznak majd benne. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a román kollégák minket bíztak meg a házuk tervezésével. Talán az építkezést júniusban el is kezdik.

3./ II. ker. Pusztaszeri út 31/b-be terveztünk - sőt, a kivitelezéssel is mindjárt készen vagyunk - egy három lakásos, luxus társasházat, ami szinte nulla energiát fogyaszt majd. Napkollektorok, napelemek, vertikális szélkerék, horizontális és vertikális talajkollektorok biztosítják az energiaellátását. Sőt, most először telepítettünk a lakásokba olyan rekuperátort, ami nem csak a levegő frissességéről, a lakások hűtéséről fog gondoskodni, hanem minden használt meleg levegőből, mielőtt azt kiengedné a szabadba, használati melegvizet készít. Így a lakók szinte teljesen ingyen jutnak melegvízhez.

Tréfásan mondhatnám azt is:

- Jöhet bárki és szellenthet a lakásban, abból a lakóknak készül használati melegvíz.

Ön is megnézheti ezeket a szuper energiatakarékos lakásokat. Messziről látni az épületen lévő különböző napkollektorokat. Ha minden igaz, a napokban jön meg Taiwanról, egyenesen a gyárból az áramot termelő, szuper hatékony napelem és vertikális szélkerék is.

4./ Dunaújvárosban egy fantasztikusan tehetséges építész tervezi az új Alternatív Egyetemet. Minket kértek fel a komplett alternatív energiákkal ellátott egyetem gépészeti tervezésére. Ezeket a terveket is leszállítottuk már. "Mindenből egy kicsit" jeligére terveztük meg az oktatótermeket és a laborokat. Különböző napelemek, napkollektorok, szélkerekek, horizontális és vertikális geothermikus kollektorok, hőszivattyúk, levegőkazánok működnek majd az új közel 6000 m2-es Alternatív Energia Egyetemen.

5./ Tatára a tópartra terveztünk Imrének (ez is pár héten belül készen van), egy közel nullaenergiás, nagyon szép házat. Nem is neki, hanem a Mamájának. Imre, nagyon tiszteletre méltóan, nem annyira magára, mint az édesanyjára gondolt, amikor tőlünk egy olyan házat rendelt, ami a későbbiekben nem fogyaszt szinte semmi energiát.

6./ Jó pár levegőkazánt telepítettünk. …………….No hát ezért néha nem marad időm blogot írni.

Múlt héten Milánóban voltam a Mostra Convegno kiállításon. A repülőn, amivel mentem, ott volt mindenki, aki az épületgépész szakmában számít. Sokan örültek volna, ha az a repülő lezuhan, mert volt rajta egy pár olyan nagykereskedő, aki abban leli örömét, hogy a kicsiket tönkreteszi.

Udvarias kézfogás, mosolygás, majd nagy fintorral elfordulás. Mikor érjük azt meg, hogy összefogunk, egy irányba megyünk, dolgozunk, s az vezérel minket, hogy a másiknak is menjen?

Leszállt a gép Milánóban. Szól a telefonom. Mindig szívom a fogam, ha külföldön csöng a telefonom, mert sokba kerül, ha felveszem.

Teddy volt, az ukrán barátom. Ő vitt ki Ukrajnába a Krim félszigetre, ahol a barátjának kellett egy szállodát terveznem. A szálloda a Fekete tenger partján volt, s a feladat csupán annyi, hogy ne gázzal, hanem a tengervízről menjen a szálloda energiaellátása. (Régebben írtam róla.)

- Szia András, hol vagy? Azonnal kell jönnöd Törökországba -  mondta Teddy a szokásos határozottságával.

- Csak nem megint a tengervízről kell valamit terveznem?

- De igen. Eltaláltad. Egy barátomnak van egy szállodalánca Törökországban és Egyiptomban. Először Törökországban öt szállodába kell kitalálnod, hogyan. Abból csak az egyik 160 000 m2. A többi kisebb. De átlagosan 70-80 000m2-esek. Ha az is olyan jól működik, mint ahogy azt megszoktam tőled, rögtön utána kell jönnöd Egyiptomba is. Szóval, mikor tudsz jönni? Nem csak neked, de egész családodnak biztosítom a repülőjegyet, szállást, mindent. Olyan luxusban, teljes ellátásban lesz részed, amiben nem voltál még soha.

Tud valaki ilyen utasításnak ellenállni?

- Teddy, Milánóból pénteken repülök haza, délután. Legkorábban szombaton tudok menni.

- Ok. Küldöm a repülőjegyeket. Írd meg, hányan akartok menni, majd a hét közepén én is oda repülök mindent megbeszélni.

Hát itt ülök most a tutiban, Törökországban, egy 7 csillagos luxusszállodában. Körben luxus, meseszép munka, meseszép szállodák, tenger, pálmafák.  Eleinte megijedtem a feladattól, de rájöttem, ez sem bonyolultabb, mint amiket otthon csinálunk. Kicsit veszélyes, mert ha elköltetek az orosz tulajdonossal pár millió eurót, s az nem térül meg két éven belül, mint ahogy azt ígértem, félek, szép temetőm lesz itt a szálloda mellett valamelyik homokdombon.

Fontos! Fontos! A török vendéglátóknál kedvesebb, aranyosabb embereket elég nehéz találni. Ha olvassák a blogom, gyorsan keressenek egy utazási irodát és próbálják meg a nyári szabadságukat itt eltölteni.


Kategóriák: Energia megtakarítás

« Vissza