Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek

oldalak: 1 2

« előző


Energia megtakarítás

2009. szeptember 25.


A jövő faluja épül Miskolc és Kazincbarcika között

Kazincbarcikától nem messze van egy kis falu. Neve nincs világ vége. Egy holland család költözött ide. Két pici gyerekük már Magyarországon fog iskolába járni.

Michel, a holland házaspár férfi tagja, írt nekem egy levelet e-mailen:

- Hello András, akarok egy geotermikus falut építeni, ahol csak gyógynövényt ültetünk, jógázni tanulunk, gyógynövényekből gyógyszereket készítünk, s tanítjuk az embereket, hogyan kell túlélni a jelent - írta Michel tört angolsággal.

Ez már döfi, ez kell nekem. Elég flúgos a pali, ilyennel lehet építeni a jövőt - gondoltam magamban, s nagy szerényen válaszoltam: - yes, yes.

Két nap múlva már ott voltam a helyszínen. Meseszép hegyek, egyszerű emberek, ültetvények, gyógynövények, aranyos holland család. Virágzó falucska, ahol senkit nem érdekel a politika. (Építeni akarnak nem rombolni.) Egyszerűen csak élnek és építenek. Boldogok!

Michel büszkén vezetett körbe a kis falun, ahol építi a jövőt. Közben elmondta, hogy bejárta az egész világot, Mexikót, Amerikát, Ausztráliát, Skóciát. Sehol olyan szép érintetlen tájat nem látott, mint Magyarországon. Itt akar letelepedni, itt akarja megépíteni a jövő falucskáját.

- Hát igen, ehhez értünk. Érintetlen. Nem nyúlunk semmihez. Lehet, hogy így a legjobb, mert legalább amihez nem nyúlunk, azt nem rontjuk el.

- Ott lesz egy kis tó, ott lesznek a gyógynövények. Itt a jóga ház, itt van az oktatóterem, ahol tanítjuk az embereket: melyik gyógynövény mire jó, mit kell vele csinálni ahhoz, hogy az gyógyítson - mondta, mondta és szép lassan én is repültem, álmodoztam már én is.

- András nekem tudod mi a fontos? - kérdezte a kékszemű szőke Michel, miközben felém fordult.

- Áruld el.

- Nem akarok mást, csak alternatív energiát a faluban. Napkollektor, napelem, alternatív energia és semmi más. „Szuper energiatakarékos házat akarok, szuper energiatakarékos épületgépész berendezésekkel”. Meg tudod csinálni?

- Húúúúúúú, ez a nekem való feladat! Hát persze, mikor kezdjük?

Michel megbízott, már lassan fél éve tart a munka. Lépésről lépésre oldjuk meg a feladatokat, sok beszélgetés, sok egyeztetés, de a falucska épül, ahol nem sok gázt fogunk elégetni. A sok jó tanács között írok majd mindig arról is, hol tartunk a jövő falujával.


Kategóriák: Energia megtakarítás
2009. július 21.


Végre kiírták a pályázatot, támogatást kaphat Ön is, ha ………

Mivel ebben az országban minden jó három napig sem tart, haladéktalanul jelentkezzen Ön is támogatásért, ha olcsón akar korszerű hőszivattyús fűtési rendszert. Most írták ki a pályázatokat nyílászáró cserére, hőszivattyú telepítésre. Jelentkezzen Ön is, mert a pályázati pénz, ha egyáltalán van, s nemcsak hülyítenek minket, hamar elfogy. Ahogy azonban észreveszik, hogy jelentkezik rá valaki, netán valakinek örömet és hasznot hajt, gyorsan visszavonják, tehát ne késlekedjen, jelentkezzen!  Itt az idő, próbáljon meg Ön is pályázni annak érdekében, hogy megszabaduljon a huroktól, amit egyre szorosabbra húznak.

A Hír TV szerint az állam megvonja 2010 januártól a gázár támogatást, ami rögtön 100 % áremelést jelent. Tudja majd akkor is fizetni a gáz árát?

Már nem vagyunk biztonságban. Készül az orosz-kínai és az orosz-német gázvezeték. Ki tudja, meddig kapunk még egyáltalán gázt az oroszoktól?

Írja be a szót a Google-ba: Nabucco. Ön szerint - ha végignézi a tervezett gázvezeték nyomvonalát - elképzelhető, hogy ha abban elindul a gáz (ami eleve kétséges), elér hozzánk?

Nabucco nyomvonal »

Most, ha nem érkezik meg hozzánk a gáz, legalább tudjuk, hogy az ukránokat melegíti a hozzánk elindított energia. A Nabucco vezetéknél azt sem fogjuk tudni, hogy a három ország közül ki orozta el előlünk a földgázt. Biztos, hogy jó ötlet most milliárdokat költeni az európai adófizetők lassan vákuumszívott zsebéből?

Próbáljon megmenekülni Ön is az egyre emelkedő gázáraktól, távfűtési költségektől, és váltson korszerű hőszivattyús rendszerre, levegőkazánra vagy netán levegőboyleres melegvíz készítésre.

Nézze meg a riportfilmet a www.levegokazan.hu oldalon a törökbálinti Cora áruház műszaki vezetőjével. Két év alatt térült meg nekik az AlphainnoTec levegőboyler. Fűt, hűt, melegvizet készít a hulladék energiából.  Tovább a riportfilmre » 

Az AlphainnoTec svájci-német hőszivattyúval már több lakás, szálloda, irodaépület működik nagyságrendekkel olcsóbban, mint gázkazánnal és klíma berendezéssel. A vecsési sarokház panzió - Riportfilm a szállodáról a tulajdonossal » - igazoltan, két év mérés után negyed áron működik, mint a mellette lévő ugyanakkora, de hagyományos fűtés-hűtési rendszerrel működő szálloda épülete. Ezt a tulajdonos két éven keresztül maga mérte. A gáz- és villanyórát mindennap leolvasta, az adatokat rögzítette és hamar kijött neki, hogy ez volt élete egyik legjobb beruházása. A berendezés kevesebb, mint három év alatt térült meg.

Idézet az augusztus 1-től igényelhető támogatásokból:

Augusztus elején indul a lakossági megújuló energia és energiatakarékossági pályázat

Megjelent a Nemzeti Energiatakarékossági Program idei kiírása. A pályázatokat augusztus 1-től lehet benyújtani négy témakörben:

  1. Nyílászárók cseréje vagy utólagos hőszigetelése,
  2. Fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítése,
  3. Lakóépületek utólagos hőszigetelése,
  4. Megújuló energia felhasználása.

Amennyiben Ön a 2-es, 3-as vagy 4-es pont mellett dönt, az épületét hőszigetelni akarja és korszerű fűtési-, hűtési rendszert akar telepíteni állam által támogatott összegből, mérnökeink segítenek a pályázati anyagot összeállítani.

A már 27 éve meglévő cégünk, közel 30 fős csapatunk, mérnökgárdánk az elmúlt években több száz alternatív energiát hasznosító rendszer tervezésében, kivitelezésében vett részt. 2008-ban elnyertük a T-com 2007-es év legjobb beruházásáért járó DELFIN (Díj egy, Elkötelezett, Fenntartható, Innovatív, Nemzedékért járó) díjat » 

A T-com Távíró utcai (közel 40 000 m2-es) és a Dob utcai (közel 6 000 m2) épületét állítottuk át alternatív energia hasznosításra, majd 2009-ben a győri T-com épület is AlphainnoTec hőszivattyút kapott, gázkazán helyett. Mindhárom épületben két legyet ütöttünk egy csapásra. Leválasztottuk az épület energia ellátásáról a gázfűtést és a drága klíma berendezést, így mind a fűtést, mind a hűtést már a világhírű svájci-német AlphainnoTec hőszivattyú oldja meg, nagyságrendekkel olcsóbban, mint előtte a hagyományos fűtési-, hűtési berendezés. A beruházás kevesebb, mint 3 év alatt térül meg.

Ha Ön is legalább annyira jól akar járni, mint a Telecom, kérem, keressen fel minket a 1122 Krisztina krt. 27 szám alatt lévő tervező irodánkban, egyhetes nyári szünetünket követően, 2009. július 27-től.

(Energetikai bemutatótermünket és tervező irodánkat megtalálja a budapesti Déli pályaudvar és a Moszkva tér között fél úton, a Vérmezővel szemben. Bejárat a Krisztina krt. és a Hajnóczy József utca sarkán. Nyitvatartás: hétköznap 8,00-tól 17.00-ig, szombaton 8,00-tól 12.00-ig)

Sok információt megtalál a következő honlapokon:

www.levegokazan.hu

www.geosolar.hu

www.hoszivattyu.org


Kategóriák: Energia megtakarítás
2008. március 15.


Talán kapcsold ki az egyiket!

Már a T-com Távíró utcai épületét is alternatív energiával mûködtetjük Már a T-com Távíró utcai épületét is alternatív energiával mûködtetjük

Évekkel ezelőtt Csillaghegy leghíresebb fogorvosa, H. Laci keresett meg azzal a problémával, hogy az űrhajónak is beillő futurisztikus szuper turbó fogorvosi rendelőjében nagyon meleg van. Szegény betegeket le kellene egy kicsit hűteni. Ha valamit, akkor ezt igazán át tudtam érezni, mert ha már csak a fogorvosra gondolok, min. 10°C-ot emelkedik testhőmérsékletem, nem beszélve a gatyámról, ami hirtelen tele lesz.

Megkezdtük a munkát. Légcsatornázható fan-coilokat terveztem a rendelőbe. Az erre a célra kialakított álmennyezet minden egyes négyzetméterében elhelyezett anemosztátok segítségével engedtük a térbe a hűvös levegőt. A kivitelezés nagyon szépen, jól sikerült. A rendelőt kellemes hűvösben hagytuk hátunk mögött.

Egyszer csak megszólal a telefon:

- András, szuper amit terveztél - Laci visszafojtott mérges hangját hallom a telefonban - de amióta ezt az egészet betervezted ide nekem, megnőtt a gázszámlám, és a villanyszámlám is közel a duplájára.

- Mi lehet az oka?- kérdeztem meglepődve.

- Tőlem kérdezed, a fogorvostól? - Ide jössz, beülsz a székembe és akkor majd én is kérdezgetek tőled egy pár érdekeset.

Mondanom sem kell, pánikszerűen ültem a kocsimba,

hogy megfejtsem a rejtélyt, azonnal a helyszínre siettem. Ki tudja, mikor lesz szükségem egy fogorvosra és akkor, véletlenül a fájós fogam mellettit húzza ki Laci hálából.

A Doki már a kapuban várt csípőre tett kézzel.

- Ki bírja ezt anyagilag? Azt mondtad, szuper energiatakarékos rendszert tervezel. Ez minden, csak nem szuper energiatakarékos.

Néma csöndben somfordáltam be az előkerten keresztül a rendelőbe és közben egy vicc jutott az eszembe:

Tudják-e, mi a nőn a két felesleges lyuk? Az, ami a derekuk mellett alakul ki, amikor csípőre teszik a kezüket.

Egész úton Csillaghegy felé azon gondolkodtam, mi lehet az oka a magas fogyasztásnak. Sejtettem ugyan, de el sem mertem hinni, hogy igazam lehet. Pedig igazam volt.

Önök szerint mi lehetett a magas fogyasztás oka?

Egyszerű. Beszereltük és bekapcsoltuk a hűtést. De Laci elfelejtette kikapcsolni a fűtést. Ezek után a két rendszer elkezdett egymással versenyezni. A gázkazán fűtött, a klíma hűtött. Nyertes nem volt, csak vesztes, Laci pénztárcája.

Ma már nevetünk a dolgon, de ha jól belegondolunk, nagyon sok olyan épület van, ahol hasonló a helyzet.

2007 októberében keresett fel a T-com ( a legnagyobb telefontársaság) vezetője, hogy az épületeikben működő számítógépek, telefonrendszerek működése közben keletkezett hőt nagyon sok millióért hűtik le és vezetik a szabadba, miközben távfűtéssel fűtik épületeiket újabb súlyos milliókért.

Hasonló az ábra,

mint Lacinál volt véletlenül. De itt tudatos! Így kell két lapáttal kidobni a pénzt az ablakon. Mennyi épületben hasonló a probléma! Az egyik oldalon a technológiai hőt sok-sok pénzért hűtjük, a másik oldalon az épületet sok-sok pénzért fűtjük.

Megbíztak minket az öt jellemzően energiapocsékoló épületük energetikai felülvizsgálatával. A tanulmányt elkészítettük. Elméletileg már sok milliót spóroltunk meg nekik. Majd István, a Nagyfőnök azt mondta:

- Uraim, szép az elmélet, de most lássuk a gyakorlatban.

- Igen - válaszoltam örömmel, bőrömből majd kiugorva, mert ezért nem mindegy, hogy a nagy német T-comnak az ember bebizonyíthatja az igazát és a kis magyar megmutathatja, hogyan kell spórolni egyszerű logikával a nagy multinak.

- Szóval fiúk - folytatta mondókáját István - kijelöltem két épületet a tanulmányban elemzett 5 épület közül. Szeretném, ha erre megvalósulási terv készülne, s ha kimutathatóan megéri nekünk, megbíznám az urakat annak kivitelezésével. Határidő a két épületre 2007. december 27. Van azonban egy feltételem.

Jaj te jó Isten vajon mi az? Csak nem azt akarja, hogy ingyen csináljuk meg, azután majd meglátjuk. - gondoltam magamban.

- Mivel meglehetősen hihetetlen, hogy amit Önök a tanulmányukban leírtak, ilyen hasznossággal, ennyi pénz megtakarításával megoldható, lenne egy javaslatom:

Ha két épületet, a Dob utcai telefonközpontot a belvárosban és a ferihegyi gyorsforgalmi út bevezető szakasza mellett álló Távíró utcai több tízezer négyzetméteres épületet a tanulmánynak megfelelően átállítják alternatív energiára, s 45 napon keresztül, még a téli mérés alapján igazolják, hogy mindaz, amit leírtak tényleg működik, az átadást követő 45 napon belül kifizetjük. Nem alkudozunk, a munkát másodpercre fizetjük, de mindennek rendben kell mennie és az épületeknek tényleg milliókat kell megtakarítaniuk a későbbiekben.

Hirtelen az elefánt és a hangya nászéjszakájára gondoltam, melyet követő reggelre az elefánt meghalt. Szegény hangya csak egy nagyot élvezett, de egész életében temethetett.

Mondanom sem kell, belementem a dologba. Nagy trófea várományosai lehetünk, vagy csődbe megyünk.

Szóltam 35 éve az egyik legjobb barátomnak, L. Jancsinak, szerintem az ország egyik legjobb szerelőjének:

- Jancsi itt egy gyönyörű munka, nem fizetnek csak a végén, sőt a vége után is csak 45 nap múlva. Nagyon jól meg kellene szervezni mindent és akkor örök életünkre megdicsőülhetünk. Két hatalmas, több tízezer négyzetméteres épületnél bebizonyíthatjuk, hogy egyszerűen a felesleges hő átcsoportosításával milliókat lehet megtakarítani.

Nekiálltunk a munkának.

Hitelt, kölcsönt kértünk még a jó Istentől is. Nagyon rövid határidő volt megadva. Erwin, a T-com képviselője ott volt körülöttünk mindig. Talán ő sem hitte el, hogy igaz lehet, amit a tanulmányunkban kimutattunk. Jancsi, a sztárszerelő egész Dunabogdány lakatos, víz-, fűtésszerelőit csatasorba állította. Volt olyan nap, amikor 52 ember dolgozott a két T-com irodaépületben. A munkát 2007. december 27.-én átadtuk, a T-com vezetői talán a mai napig csodálkoznak, hogyan csináltuk. De megcsináltuk, köszönhető Jancsinak, Bélának, Tamásnak és még sok olyan megszállottnak, akik hisznek abban, hogyan menthetjük meg a Földet az unokáinknak. Az elmúlt két hónapban mértünk, s mint kiderült sokkal jobbak az eredmények, mint a tanulmányunkban arra számítottunk.

A munkánkat már kifizették és megrendelték a harmadik épület alternatív energiára történő átállítását. A munkákról részletesebb leírást és fényképeket talál a www.geosolar.hu oldalon.

Új fejlesztés, ha hangszórója is van a számítógépén, érdemes megnézni a riportfilmeket a levegőkazánról szóló oldalon.


Kategóriák: Energia megtakarítás


oldalak: 1 2

« előző