Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2014. március 5.


Putyin tud sakkozni

Van egy barátom. Milliárdos, pedig nem végzett csak nyolc általánost. Ha egyetemre jár, csak rontottak volna rajta. Higgyék el, biztos vagyok benne, az egyetemen még dékán helyettes is voltam. Igaz, nem sokáig bírtam gyomorral.

Kell egy pár dolog ahhoz, hogy az ember gazdaggá váljon:

 • Szeretnie kell, amit csinál.
 • Kell, hogy szerencséje legyen, s más is szeresse, amit ő csinál.
 • Kell, hogy tudjon sakkozni, legyen adottsága ahhoz, hogy több lépésre előre gondolkozzon.
 • Értenie kell a fizikához és a matematikához.
 • Képessége kell, hogy legyen saját maga fölé emelkedni, majd a lenti problémákat észrevenni, kitalálni rájuk a megoldást, majd a földre visszaérkezés után ezeket lépésről lépésre megvalósítani. Keményen, következetesen, még akkor is, ha fájni fog, neki vagy másoknak.

Persze a meggazdagodásnak más formája is van:

 • Meg kell szerezni a hatalmat.
 • Gátlástalanul kell eltaposni másokat.
 • El kell rabolni mindent, amiért más dolgozott meg.
 • Meg kell játszani a megmentőt, el kell hitetni a szerencsétlenekkel, hogy azért veszi el tőlük a vagyonukat, mert neki biztonságosabb a páncélszekrénye.

Ismerik talán a viccet:

Megállítja a cigányt a rendőr, akinek a kocsija tele van birkával: 

 • Loptál, cigány? Honnan vannak ezek a birkák?
 • Stopposok, biztos úr!
 • Mi az, hogy stopposok?
 • Álltak az út szélén. Megkérdeztem tőlük, merre mentek, akartok beszállni?
 • Beeeeeeeeee….
 • Ezek után csak nem hagyom ott szerencsétleneket? Megszántam és felvettem őket.

Drága jó politikusaink is így mentenek meg sok esetben minket. Azt mondják, megmentenek, „felszednek” az útszéléről minket. Ha lehet, engem inkább hagyjanak ott, ne akarjanak megmenteni, hagyjanak békében legelészni.

Visszatérve a barátomhoz, aki nyolc általános nélkül lett milliárdos.

Borzasztóan szeret és tud sakkozni. Engem 5-6 lépés után szokott megverni, nem egyszer, hanem annyiszor, ahányszor leülünk játszani. Pedig három egyetemet végeztem el, műszaki tudományok doktora, épületgépész, energetikai igazságügyi szakértő lettem. Nem tiszteli az iskolámat, a koromat, elver percek alatt, mint Ludas Matyi Döbrögit. Be kell lássam, sok esetben az élethez, a nyeréshez nem a diplomákat és a címeket kell halmozni, hanem tudni kell sakkozni. Sok lépéssel előre kell tudni gondolkozni.

Néhány politikus úr is beiratkozhatna tanulni az iskolák, címek nélküli barátomhoz. Ne felejtsék el, Steve Jobs is úgy lett a világ egyik leggazdagabb embere, hogy szerette és értette, amit csinált. Sok lépéssel előrébb járt mindenkinél. Ja, és az egyetemről közben kirakták. Nem sokat érdekelte.

Azt, aki tud sakkozni és jó pár lépéssel előre tud gondolkozni, nem éri meglepetés.

Mi várható ma a világban? Putyin is, mint mindenki, meg akarja tartani, amit idáig elért. „Ő az oroszok megmentője”, ja, és hogy közben a világ egyik leggazdagabb embere lett? Hát az csak véletlen. Mivel neki sem elég semmi, minden nap még egy kicsivel többet akar, pénzt, hatalmat meg még a fene tudja mit? Neki sem elég semmi, mint sok hasonló úrnak a világban.

Nem tudok úgy sakkozni, mint a barátom, rajtam rontott a sok egyetem és a tanulás, de azért egy pár dolgot látok előre:

 • Putyin rá volt kényszerítve, hogy az ukránoknak olcsón adja a gázt, cserébe az ukránok olcsón engedték a Krim félszigeten parkolni az orosz csatahajókat.
 • Most a helyzet lehetőséget adott Putyinnak, hogy mint megmentő, elfoglalja a félszigetet.
 • Mivel a félsziget már az oroszoké, nem kell fizetniük egy fillért sem a kikötőért, már másnap duplájára emelte a Gázprom az ukránoknak a gáz árát. Sajnos, a cső végén mi vagyunk és a duplájára emelt gázár nálunk is egy-két héten belül érződni fog. (Jaj, csak a választásokig tartson még ki, utána már nem számít semmi). Ugye, Önök sem hisznek a csodákban?
 • A sok magyar birka elhiszi, hogy itt rezsicsökkentés lesz hosszú távon.
 • Igen, rezsicsökkentés lesz a választásokig.
 • Utána minden ár az egekbe szökik, és kedvenc politikusaink ártatlanul a szemünkbe néznek, szétteszik a kezüket és azt mondják: Mi nem tehetünk semmiről, ez a csúnya Putyin műve.

Persze, Európa látványosan fellép Putyin ellen, de meddig? Putyin egy hanyag kézmozdulattal lezárja a gázt. Nekünk, magyaroknak 11 napra van tartalékunk. 15 nap után mi is és egész Európa is könyörögni fogunk Putyinnak, hogy foglalja egy nyugodtan egész Ukrajnát, csak nyissa ki megint a gázcsapokat. Putyin kicsit vonakodva, de ki fogja nyitni a csapokat, de milyen áron?

Uraim, tanuljanak sakkozni. (Sakktáblát lehet kapni már egy korsó sör árából is.)

Mi marad nekünk, kisembereknek? Nagyon gyorsan le kell válnunk a gázról, át kell térnünk gázkazánok helyett - mint Svájc, Svédország, Dánia, Norvégia - az alternatív energiákra vagy a levegőkazánokra. (Persze ne felejtsük el a sok, körülöttünk keletkező hulladékenergiát sem, ezeket is hasznosítsuk újra.) Több száz AlphainnoTec levegőkazán működik ma már Magyarországon, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha gázzal fűtenénk. Igaz, a beruházás nem olcsó, egy Volkswagen Golf ára, de a következő 50 évben több Volkswagen Golf árát termeli meg nekünk. Biztonságban lehetünk, lesz fűtésünk, melegvizünk, bármit találnak is ki Putyin és politikusaink.


Kategóriák: Gondolatok

« Vissza