Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2012. június 14.


Miért nem teszünk semmit?

Legalábbis a magyar kormánnyal nem - hogy kivel fognak talán, arról mindjárt. Tisztázzuk: nem az oroszok szeretnének tőlünk gázt vásárolni, hanem mi ő tőlük, és nem az orosz népesség energiafogyasztása függ 45 százalékban a magyar gáztól. Hanem fordítva, a magyar energiafelhasználás 45 százaléka gázalapú, és ennek a gáznak a 80 százaléka Oroszországból, a Gazpromtól érkezik. Ha tehát egy percig ég otthon az olvasólámpa, akkor abból 21,6 másodpercig orosz gázból ég, és ha rotyog az ebéd, alatta a gázrezsó egy percből 48 másodpercig orosz gázon melegít! Orosz gáz nélkül nemcsak nyersen ennénk a marhapörköltet, de napnyugta után a Magyar Nemzet Orbán Viktor jótéteményein zokogó cikkeinek még a kétharmadát sem bírnánk elolvasni! Ez pedig megengedhetetlen."

Ez egy cikk részlete, amely a Magyar Narancsban jelent meg, 2011 júniusában »

A gázszállítási szerződés lejárta nagy sebességgel közeledik. Miért nem teszünk semmit? Miért nem figyel oda senki? Talán azért, mert vezetőink arra koncentrálnak, hol van még valami valakinél, amit el lehetne szedni? Talán azt figyelik, ki mosolyog még az utcán és annak is valamilyen új szabályozóval, törvénnyel el kell venni a jó kedvét? Senki nem veszi észre, hogy mi készül, és miután besétálunk a csapdába, mi vár ránk? Tudom, hogy van, aki azt mondja, tündérországban élünk. Hát én csak a gonosz törpéket és a boszorkányokat látom.

Mivel a hatalomba nem tudok beleszólni, inkább a műszaki megoldásokon gondolkozom, s amikor van egy kis időm, értelmes emberekkel beszélgetek, akik ötleteit, gondolatait megosztom Önökkel is, a www.thermo.hu  ThermoTV oldalán.

Olyan épületeket kell tervezni, melyek a - bármikor nincs, vagy csak csillagászati áron van - gáztól függetlenül működnek.

21 fős épületgépész, energetikus csapatommal közel 30 éve dolgozom a szuper energiatakarékos épületek kifejlesztésén. Így született meg a “BASEES” házak koncepciója.

Építettünk már több ilyen épületet. Budapesten, a II. kerületben a tíz energiaracionális alapelvből csak négyet terveztünk be, s már ezzel is elértük, hogy egy hagyományos gázfűtéses épülethez képest az épület 71%-al kevesebb energiát fogyaszt, miközben hűt, fűt, s közel ingyen készíti lakóinak a szükséges használati melegvizet. A gáz már nincs is bevezetve az épületbe!

Az épület működési elméletét Ön is megtekintheti a www.levegokazan.hu oldalon.

A “BASEES” egy rövidítés (Beautiful and Super Energy Efficient System), magyarul valahogy így hangzik: Gyönyörű, és szuper energiatakarékos rendszerrel ellátott épület.

Ezeknél a BASEES házaknál 10 nagyon fontos alapelvet kell bedolgozunk az épületbe, s meg kell találnunk azokat a tehetséges építészeket, akik hajlandóak egy kicsit másképpen gondolkozni és fogékonyak az alternatív energiák használatának alapelveire. Ha sikerül, akkor gáz használata nélkül akár 90%-al olcsóbban működő, fűtött, hűtött épületeket tudunk építeni, s a csillagászati árú gáz megmarad majd pörköltünk megmelegítésére.


Kategóriák: Gondolatok

« Vissza