Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2015. február 15.


Irány a világ elvarázsolt része - 2.


Hurry elküldte a repülőjegyet. Csupán két napra kellett kimennem Edinburghba, Skócia meseszép fővárosába.

Hurry várt a repülőtéren, a “parkolóban”.

Megérkeztem. Mondanom sem kell, annyi autót és parkolót nem láttam még életemben, mint ott a “Parkolóban”. Melyik parkolóba menjek? Mit csináljak?

Föl-le rohangáltam az autók és a különböző betűkkel jelölt parkolók között. Szerencsére csak a száz éve magammal hurcolt gurulós bőrönd volt nálam, aminek a kerekeit már megint elfelejtettem megolajozni.

Mint egy mentőautó rohangáltam - guruló bőröndöm kerekeinek éktelen visítása mellett - a különböző parkolók között. Már csak a fejemről hiányzott a kéken villogó lámpa, hogy mindenki rám figyeljen.

Egy idő után meguntam a rohangálást. Kicsit smucig vagyok, megszakad a szívem, amikor telefonálnom kell Skóciából Skóciába. Mert a telefontársaság természetesen gondoskodik arról, hogy a hívásom Budapesten keresztül érje el a tőlem maximum 50 m-re lévő emberkét. Mégsem volt más választásom, jó sok pénzért felhívtam. Tévedtem, Hurry tőlem 10 méterre állt.

Beültünk az autóba, irány a balra hajts Edinburghban. Két, alumíniumból készült lófej mellett mentünk el, amit Hurry büszkén mutatott meg. Fél óra autózás után bekanyarodtunk az irodája elé. Aranyos kis iroda, sok-sok aranyos fiatal mérnökkel.

- As you know… - kezdte Hurry angolul, de én most folytatom magyarul - Láttam azt a mesterséges tó köré épített 38 lakásból álló geotermikus “BASEES”* falut, amit Pécelre terveztél. Ugyanolyat akar itt egy skót milliárdos is, csak 197 épületet szeretne telepíteni a tó köré, s szeretné, ha ti terveznétek meg.

Nagyon örültem ennek a megbízásnak, mert szerintem ez a jövő lakótelepe, a jövő életformája. Mindenki úgy érzi magát a saját lakásában, mintha nyaralóban lenne. Remélem, még sok országba tervezhetünk hasonlót.

* “BASEES”= “Beautiful And Super Energy Efficient” = “Gyönyörű és szuper energiatakarékos" épület vagy épület csoport.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Utazások

« Vissza