Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2013. november 21.


Ha nem lesz gáz

Riyadh Riyadh

Ha nem lesz, nagy gáz lesz.

Mikor vesszük már ki végre fejünket a homokból?

Két héttel ezelőtt Szaud-Arábiában voltam, ahol az egyik délután egy olajsejk-szerű, nagyon gazdag emberrel tárgyaltam Riyadhban. Azért hívott ki az építkezésére, hogy találjam ki, milyen módon tudna az újonnan épített családi házában energiát megtakarítani.

  • Például - mondtam neki -, ha az 1200 m²-es uszodája nem 11, hanem csak 5 méter magas lenne és ha az uszodaszint feletti 6 emelet szobáinál nem 3,5 méter, csak 2,5 méter lenne a belmagasság, sok energiát takaríthatna meg.
  • Hát arról szó sem lehet, találjon ki valami mást - mondta, miközben sértődötten megigazította fején a piros-fehér kockás terítőt.

Épp a betonvasakat hordta sok kis pakisztáni fekete emberke az uszoda szintjére. Egyik vaskengyelen állva gyönyörkedtem a riyadhi panorámában. Messziról jól lehetett látni a sörnyitó-szerű épületet. Bocsánat, Coca-cola nyitó épületet, mert Szaudban nem ismerik sem a sört, sem a szeszes italt.

Két felhőkarcoló között a tátongó űrt építkezések, daruk töltötték ki.

  • Miért kell magának energiamegtakarítással foglalkozni?- kérdeztem szemtelenül- hiszen itt bárhol lefúr a földbe, olajat talál. Mi is maguktól vesszük.
  • Most még veszik, de már nem sokáig adjuk.
  • Miért?- néztem rá bambán.
  • Nézzen már körül, micsoda építkezések vannak itt - előbb-utóbb minden olajunkra szükségünk lesz ahhoz, hogy ellássuk ezeket a most épülő épületóriásokat energiával.

Te jó Isten, gondoltam végig. Mi meg büszkén mondjuk, hogy biztonságban vagyunk, mert még minimum 50 évig van olaj a földben? Mire készülnek ezek, és a politikusaink nem tudják? Mi nem készülünk fel erre? Egyszer csak azt vesszük észre, hogy nincs és kész?

Ha a szomszédom nagyon gazdag, de nekem minden nap anyagi gondjaim vannak, nem sokra megyek azzal, ha nála hegyekben áll a pénz.

Riyadhban a kutaknál 36.-Ft-ba kerül egy liter benzin. Nálunk több, mint tízszerese. Négyszeres áron veszünk egy harmadáig töltött gáztartályt? Szuper. Megvárjuk, míg megfagyunk és akkor kezdünk el végre gondolkozni? Magyarország jobban teljesít? De kinek?

Uraim tetszik, nem tetszik, a jövő:

  • atomenergiával előállítani azt az áramot, ami a hőszivattyúkat meghajtja, majd
  • hőszivattyúkkal kell készíteni a meleg vizet, fűteni az épületeinket,
  • a benzint, gázt el kell tenni a repülőknek, mert pár év múlva megint csak lovon fogunk járni.

Persze ez nekünk nem számít, hisz lovas nemzet vagyunk.

Ha tényleg csak attól függünk - s csak két napig van gáztartalékunk -, hogy az oroszok és az ukránok összevesznek-e, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már most télen sem tudunk minden nap melegvízben fürödni és nem lesz meleg a lakásunkban, stb.

Így tél elején még kevesen fűtenek fával, szilárd tüzelőanyaggal. Mégis bejelentették, hogy rendkívül szennyezett a levegő. Mi lesz, ha több napig nem lesz gáz, akkor milyen szennyezett lesz a levegő egy perc alatt? Az sem baj, ha megfulladunk?

Szóval, ha nem lesz, nagy gáz lesz. A maguk helyében én már most elkezdenék gondolkozni azon, mi lesz, ha az oroszok lezárják a gázt és arabok maguk használják el olajukat. A paksi atomerőmű fejlesztésén túl minél több helyen le kellene cserélni a gázkazánokat hőszivattyúkra.

Ha nem ezt tesszük, békés perceink meg vannak számlálva.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ

« Vissza