Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2014. október 7.


Energiahasznosítás uszodáknál

Érdekes munkát kaptunk. Egy Budapest környéki uszodába hívtak minket, találjuk ki, mitől kerül olyan sokba az uszoda működtetése.

Az uszodában napokig mértünk. Megvizsgáltuk a fűtő- és hűtőberendezések hatásfokát, az épület üzemeltetését, s mindent, amitől függhet mindaz, amitől a működési költség olyan magas. Itt is, mint annyi más helyen, párhuzamosan működnek a hatalmas gázkazánok és a gigantikus energiát fogyasztó hűtőgépek.

De van más is. Gondoljunk csak bele! Mi történik otthon, a saját lakásunkban? Mindennap szinte mindegyikünk (jó esetben) megmosakszik, nem is akármennyi vízben. Minimum 50, de sok esetben inkább 100 liter vizet is elpancsolunk.

Végezzünk egy rövid számítást:

A 15 fokos hálózaton érkező vizet minimum 40 fokra kell a gázkazánnak felmelegítenie (az egyszerűség kedvéért vegyük a kazán által termelt hőt 25 energia egységnek). Mire a zuhanyozásra használt víz a zuhanyrózsához ér, már csak 38 fokos lesz (a falban lévő csövek vesztesége miatt), s mivel testünk hőmérséklete 36 fokos, a csatornába elfolyó víz hőmérséklete nagyságrendben 37 fokos lehet. Vagyis 25 energia egységgel felmelegítjük a vizet, használunk egy, maximum kettő energia egységet, és 23 energia egységet folyatunk le a csatornán. El tudják képzelni, hogy egy uszodánál, ahol a zuhanyozáshoz még a szappanozáskor is folyatják a vizet, mennyi energia fogyhat?

A mért uszodánál is párhuzamosan mennek a gázkazánok, miközben a hűtőgépek csillagászati összegért hűtenek több helyiséget. Az, hogy az elfolyó szennyvízben lévő energiát nem hasznosítják újra, az akár természetesnek is tűnhet, de az, hogy senkinek nem jut eszébe, hogy a hűtőgépek veszteséghőjét visszatáplálják a fűtési rendszerbe, hát ugyancsak megdöbbentő!

Az uszoda rendkívül értelmes vezetői velünk együtt mértek, értékeltek. Kiderült, hogy ha két professzionális svájci-német AlphainnoTec hőszivattyút betennénk a rendszerbe, ami a hűtési feladatokat átvéve a hulladékenergiával fűtené az uszoda vizét, a beruházás egy éven belül térülne meg.

Hurrá! Ez a megoldás. Mindenki nagyon ürült, hogy lépésről lépésre meghatároztuk az energia megtakarítási javaslatokat.

Az energetikai átalakítást pár nap múlva elkezdik. Az átalakítás költsége kevesebb, mint egy év alatt térül majd meg.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Energia megtakarítás

« Vissza