Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2012. június 8.


29 éve az élen, energiatakarékos házak tervezésében

 

Végre működik az új Thermo honlap és azon is a ThermoTV »

 A Thermo 1983-ban alakult. Az elmúlt közel 30 évben több száz energiatakarékos épületet, családi házat, irodát, szállodát terveztünk. 21-en vagyunk. Mindegyikünk épületgépész mérnök vagy technikus. Sajnos, manapság több a külföldi, mint a hazai megrendelésünk.

Még fiatalon nagyon sokat gondolkoztam azon, miért fejlődnek olyan nagy sebességgel a japánok, ahol először 22 éve jártam. (Akkor még csak Japánról hallottam, Kína, Korea, Taiwan, Singapur, s az Indonéz szigetvilág még nagyon ismeretlen volt számomra. Ma már ezeket az országokat is bejártam. Csodálatos országok, csodálatos emberek és már 100 évvel járnak előttünk. Régen ők jártak Európába ellesni a tudományt, most már nekünk kellene menni hozzájuk, ha nem akarunk még jobban lemaradni.)

A tokiói egyetemre hívtak meg először, Akio Okumura professzor tanszékére. Első nap városnézés, utána munka. De nem akármilyen munka. Eleinte napi 10 óra tanulás, szoftver, hardver, OM Japán napházak lényege, tervezése, kivitelezések elemzése.

Egyik este 10 óra körül megkérdeztem valamit a professzor úrtól, amit nem értettem. Reggel négyig magyarázott. Pirkadatkor, amikor már alig láttam ki a fejemből, megkérdeztem:

- Professzor úr, holnap hányra kell jönni? - remélve, hogy alhatok legalább 4 órát.

- Hogy-hogy hányra? - kérdezte felvont szemöldökkel - A szokásos kezdési időben kell érkezned. 7,30-kor tea, felkészülés a napra és munka.

Hát ekkor fogadtam meg, hogy este 10 óra után nincs több kérdésem.

Majd rájöttem mindenre. Mi a titka a szárnyalásnak, a nagy sebességű fejlődésnek. Nem fogják elhinni, a tanulás és a munka. Nem dumálnak, nem hősködnek, nem akarják állandóan megmutatni, hogy milyen kacor király gyerekek. Csak tanulnak, dolgoznak és teljes egyetértésben egy irányban húzzák a „szekeret”.

A TV csatornákon napestig okos embereket hallani. Azt, hogy mit hogyan kell csinálni, milyen új találmányok vannak. Példaértékű embereket, cégeket mutatnak be. Tanítják az embereket az egymás melletti békés életre. Lenne mit tanulni tőlük.

Tudom, hogy a magyar embereknek nincs szükségük ilyen adásokra. Mert mi már annyira túlképzett és okos emberek vagyunk, hogy még azt is kibírjuk, ha reggeltől-estig turbó-szuper okos politikusok rombolják a meglévő IQ szintünket. No, és két politikus előadása (mellébeszélése) között adjunk egy kis filmet. Fontos, hogy öljenek meg benne különböző módszerekkel minimum 15 embert, fosszanak ki legalább három rendes, tisztességes embert és máris építhetjük (le) az elméket.

Most is, mint már sokszor, megpróbálom a jövőt, a japánok, taiwani, kínai emberek útját járni. A magam kis módszerével hoztam létre egy internetes csatornát, ahol csak példamutató, okos emberekkel készült riportfilmeket fogunk bemutatni. Sokat segít ebben nekem Tóth Béla (Tripont Kft.) és Faragó Péter, a Sennheiser magyarországi igazgatója. A sok tanácsot, segítséget ezúton is nagyon szépen köszönöm.

A felvételeknél még nem minden tökéletes, amiért mindenkitől elnézést kérek. Ígérem, a későbbiekben is igyekezni fogok.

Jó szórakozást a riportokhoz. Sokat lehet tanulni a pszichiáter professzortól és az ezotéria tudományt tanító bécsi fogorvostól. Ha Önök is ismernek olyan okos embereket, akiktől tanultak, netán életüket pozitív irányban megváltoztatták, érdemes lenne őket is bemutatni.

Ha ismernek ilyet, kérem, írják meg nekem nevét, címét az e-mail címemre (andras@thermo.hu).

Köszönöm.


Kategóriák: Gondolatok

« Vissza