Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2011. november 21.


2011. november 9.-én elindult az Északi áramlat (a német megkerülő gázvezeték)!

A virágnak fényre és vízre, az állatoknak eledelre, az embereknek boldog, biztonságos élettérre van szükségük. Mikor érted már meg végre, Viktor?

Nem elég, ha azt mondod, nő, miközben az összemegy. Nem elég, ha azt mondod, boldog, miközben „nagy örömében” öngyilkos lesz. Ha neked és néhány barátodnak jó, nem biztos, hogy nekünk is jó.

Kicsi vagyok én, majd megnövök én. Se te, se mi nem válunk így naggyá. Beletörődtem egész életemben, hogy mindenért meg kell dolgoznom. Nehezen, de el lehet érni mindent. Te miért akarsz munka nélkül, csak ügyeskedéssel, szöveggel bekebelezni mindent? Nem megy! Értsd már meg végre!

Igazad van, elődeid eladtak mindent, amivel termelni lehet. Akkor most építsd meg újra! Ne arra hivatkozz, hogy mit rontottak el. Azt mondtad, tudod a megoldást. Ezért lettél megválasztva. Akkor most lássuk, csináld. Ne csak beszélj és bosszút állj, várjuk a megoldást!

Az élet egy nagy sakkjátszma. Az nyer, aki érti a játékot, tudja a szabályokat és 10-20 lépéssel előre tud gondolkozni. Te melyik fontos tulajdonságban érzed magad otthon? A szöveg csak egy ideig, óráig jó, de amikor a sakk időmérő órája már ketyeg, a meccs elindult, minden másodperc számít.  

Tudom, elődeid úgy adták át a táblát, hogy a bástyád és a királynőd már nem volt meg. De van még futód, lovad és sok parasztod. Amikor átvetted a meccset, mindent láttál, azt mondtad, te ebből a helyzetből tudsz nyerni. Akkor miért azzal foglalkozol, hova lett meccs előtt a bástyád vagy a királynőd? Lássuk, igaz-e, amit mondtál, hogy te még innen is tudsz nyerni.

A nyeremény nem arról szól, hogy hazaviszed a táblát és a megmaradt bábukat. A meccset nyerd meg, hiszen az elején erről volt szó. Ha mindig csak arra gondolsz és koncentrálsz, mi történt előtted, nem látod az utat, kedves „Messiás”, amerre menned kell. Ne felejtsd el, egy csomó őrült követ, s mind nagy sebességgel húztok a szakadékba. Bánnám is én, ha engem nem sodornátok magatokkal.

Igazad volt sok mindenben, például nem kellett volna metrót építeni. Legalábbis így nem. De amikor átvetted a játékot, a helyzet adott volt.

Szerinted miért adta el a MOL orosz részvényese épp most neked a részvényeit? Nem lehet, hogy azért, mert tudja: 4-5 év múlva úgy sem ad egy csöpp gázt vagy olajat sem? Ne felejtsd el, a hurkatöltő nem ér fabatkát sem, ha nincs hozzá bél. 

A magánnyugdíjpénztárak pénzét jóra költötted? Lesz belőle sok szép autó és focipálya. Biztos, hogy most erre van szükségünk? Vagy csak a focihoz értesz? De hát a sakktáblát vetted át, vagy nem?

Átadták múlt héten az északi áramlatot. A németek - megkerülve Közép-Európát -, már kapják a gázt. Téged nem látlak a fényképen. Lehet, hogy nem hívtak meg? Miért nem hívtak meg, volt ott jó pár miniszterelnök. Lehet, hogy azért, mert nekünk abból a gázból, ami ezen a csövön jön, nem adnak se ma, se később egy csöppet sem?

Szerinted mi lesz 2015-ben, amikor nálunk már lejárt a hosszú távú gázszállítási szerződés? Kína ma épülő gigantikus csőhálózata beindul, s az orosz már nem lesz felénk eladási kényszerben.  Szerinted mi mit fogunk csinálni? Tudunk majd velük versenyezni? Bírjuk majd az árharcot? Ki tudjuk majd fizetni a számláinkat? Tudunk majd meleg vízben mosakodni? Lesz fűtésünk és az iparhoz energiánk?

Nem, barátom, nem. Nem lesz sem melegvíz a csapban, sem fűtés lakásainkban, sem energia gyárainkban. Ha lesz még gyárunk, ami addigra nem ment csődbe.

Biztos vagy benne, hogy most még sok részvényt kell vennünk és focipályát kell építenünk?

Az, ha még sok százmillióért utcákat, tereket nevezünk át és szobrokat hurcolunk innen oda, onnan ide, megoldja hosszútávú problémáinkat?

Termelő egységeket kell létrehoznunk! Meg kell próbálnunk - van még rá pár évünk -, önállóvá válnunk. Ki kell találjuk, miből lesz energiánk, ha bekövetkezik, amire orosz barátaink készülnek. A gázt, teljesen logikus módon, annak fogják eladni, aki többet és biztonsággal tud fizetni. Te nem ezt tennéd Putyin helyében?

Ne félj, nem akarok politizálni. Nem vágyom a helyedre, de látom előre, mi lesz, ha csak szövegelsz, s nem lépsz időben jó helyre.

Milyen jó lenne, ha mindenki csak azt csinálná, amihez ért. Mennénk előre, s a dollár és az euró egyre gyengébb lenne a forinthoz képest. De ez sajnos nem így van. Mivel jól látható módon nem jól csináljátok, amit csináltok, én, a laikus is politizálok.

Az egész ország nem politizálna végre, ha ti jól csinálnátok, amit vállaltatok.

Energia, áram, biztonságos boldog élet, termelő egységek, jó termékek, jó mezőgazdaság kell. Szöveggel már csak a nálunk lényegesebben butábbakat áraszd el.


Kategóriák: Gondolatok

« Vissza