Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2007. március 25.


2007. évi Hőszivattyú Roadshow - Tapasztalatok

A pécsi Dzsámi elõtt A pécsi Dzsámi elõtt

A magyarországi Road Show-nak vége. A korszerű alternatív energiákkal működő berendezéseket bemutató kamion már a holland utakat járja. Hozzánk Norvégiából jött, hólánccal, lapáttal felszerelve, mondván, ha nálunk is ki kell ásni a hóból, legyen mivel.

Gyönyörű, bár egy kicsit hideg idő volt a 10 nap alatt, de sem a hóláncra, sem a lapátra nem volt szükség. Az emberi hülyeség elleni védőháló néha azért jól jött volna.

Minden városban a főtérre, a polgármesteri hivatalok elé álltunk. Már ahol engedték, mert volt olyan város, ahol csak a város szélén kaptunk volna helyet. Hosszas küzdelmek árán sikerült Zalaegerszegen legalább egy aránylag forgalmas helyen, az MKB bank előtt állnunk. Mondanom sem kell, ha a helyi közterület felügyelet vezetője nem segít, kockáztatva ezzel állását, valahol a város szélén sem állhattunk volna meg.

Pedig az EU és az AlphaInnotec ezt a közel 60 milliós bemutató autót azért találta ki és finanszírozza, hogy az európai emberek időben felkészüljenek arra, hogyan kell olcsóbban fűteni, hogyan kell az alternatív energiákat hasznosító berendezéseket használni. A kamionban működő hőszivattyút, levegőkazánt láthattak az arra véletlenül sétáló emberek. A kiválasztott városokba előre elküldtük, hogy melyik nap áll a város rendelkezésére a napenergia, földenergia, alternatív energia hasznosítását bemutató kamion. Sajnos, nem mindenütt vették komolyan a dolgot. Volt olyan is, amelyik szükséges rosszként kezelte az EU bemutató autót. Miért? Nem a mi érdekünk, hogy időben felkészüljünk valamire, ami átalakítja a gazdaságunkat, létünket és minden napunkat? Energia mindenhez kell és nagyon nem mindegy, hogy a már egyre kevesebb energiát hogyan használjuk fel. Tudom, a magyar szeret bekötött szemmel, fejjel a homokban lenni, de mi lenne, ha egyszer felkészülnénk arra, ami várható és nem az utolsó percben állnánk át a vesztes oldalára. Ha egyszer nyernénk előrelátásunkkal, olyan nagy katasztrófa lenne?

Előre meg voltak hirdetve az előadások is, ahol az emberek megismerkedhettek (volna) a várható jövővel. Mivel fogunk fűteni, mi történik, ha elfogy az olaj és a gáz? Akár hiszik, akár nem, volt olyan város, ahol egy szem ember jött el az előadásra. Egy hölgy, aki csak azért jött, mert külön felhívták telefonon. A polgármesteri hivatalban volt az előadás meghirdetve. Azt hiszik, hogy legalább a több mint száz alkalmazottból, akik a hivatalban dolgoznak, akár egy ember is eljött? Gondolom, kitalálták. A város vezetői közül senkit nem érdekelt az előadás. Nem nekik kellene legjobban odafigyelni a megyére, az emberek sorsára, nem nekik kellene ott lenni az ilyen bemutatón leginkább? Ők vezetik a megyét, ők felelősek azért, hogy ne váratlanul érjen minket egy esetleges energiaválság.

Persze nem csak negatív, de pozitív tapasztalataink is voltak. Hévíz, Pécs, Szeged, Békéscsaba polgármesterei mindent elkövettek, hogy a város lakói megismerjék a hőszivattyúkat, levegőkazánokat, amik már egész Európában leváltják a gázkazánokat.

Napokig jártunk a kamionnal, napközben az utcán, este iskolákban, éttermekben, közösségi helyeken magyaráztunk az embereknek. Sokszor átfagyva, de álltuk a sarat, a kérdéseket, a lenéző mosolyokat. Mert volt, aki miután a drága prospektusokat begyűjtötte, azt hóna alá csapta és távozott. Lefelé a lépcsőn sandán visszanézve ránk, közölte, mekkora marhaság ez az egész. A kondenzációs gázkazáné és a gázmotoré a jövő. Arra persze nem gondol az illető úriember, hogy a gázmotorhoz is gáz kell. Ha nem lesz gáz, mivel működik majd?

Utólag köszönök mindent Pilisszentiván polgármesterének. Ő volt az egyetlen, aki saját pénzéből meghívott minket ebédre és egyszerű emberként leereszkedett hozzánk. Köszönöm az IKEA vezetőjének, aki vasárnap ellenére mindent elkövetett, hogy a budaörsi IKEA parkolójában helyet és áramot kapjunk (tudják-e, hogy az IKEA utasításba adta, 2011-ig a világ összes IKEA áruházának 100%-ig át kell térni alternatív energia hasznosításra?). Köszönöm Békéscsaba polgárainak érdeklődését és a műszaki iskola igazgatójának segítségét. Köszönöm a Budapest XV. Kerület polgármesterének a rendkívül szervezett és összefogott bemutatóját, előadását. Itt a polgármester úr és a helyi iparkamara szervezői egész napos konferenciát szerveztek, ahová mindenkit a kerületből, aki számít, meghívtak. Az energiatakarékos hőszivattyúk, levegőkazánok, napelemek, napkollektorok bemutatásán túl előadást tartott az MFB osztályvezetője a hitelfeltételekről.

Szeretnék Pilisszentivánon és Budapest XV. Kerületében lakni, ahol a polgármesterek tényleg az emberekért dolgoznak.

(folyt.köv.)


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ

« Vissza