Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2014. október 5.


Energiahasznosítás hűtőházaknál

Folyamatos tanulás, 30 év tapasztalata mellett sajnos, ma már több mint 10 millió forintos műszerekre is szükség van ahhoz, hogy megtaláljuk, hol folyik el az energia, hol folyik el a pénzünk.

Szinte mindennapos probléma, hogy mi lesz, ha nem lesz gáz? Egy biztos, nagy gáz lesz. Amellett, hogy állandóan azon törjük a fejünket, mit tudunk még meggyújtani, miből tudjuk fűtési-, melegvíz, stb. igényünket kielégíteni, nem törődünk azzal, hogy nap, mint nap mennyi hulladékenergiát termelünk, amit azután lezseren kidobunk a csatornába, az ablakon vagy éppen hűtőgépekkel a tetőn.

Nagyon sok helyre hívtak és hívnak minket ma is, hogy vizsgáljuk meg, hogyan tudnának olcsóbb energiával, olcsóbb üzemmel működni. Az esetek többségében az eredmény, hogy ha az összes hulladékenergiát, amit idáig kidobtak, újra hasznosítjuk, nem tudják hová tenni a felesleges energiát. Nemhogy új energia hordozókat kellene találniuk, a meglévő hulladékenergiát sem tudják hová tenni.

Nézzünk néhány példát:

Megkeresett egy horvátországi hűtőház tulajdonosa:

  • András, mit csináljak, hogy a hűtőgépeim nem fogyasszanak olyan sokat? Minden hasznom elmegy a hűtésre.

Megmértük a hűtőgépek hatásfokát, a leadott teljesítményét (azért írok többes szám első személyben, mert ezeket az energiaveszteség meghatározásokat 31 éve működő energetikai cégemben 8 nagyon profi épületgépész energetikussal együtt végzem).

Kiderült, hogy még véletlenül sem voltak a berendezések jól beszabályozva. 20% energia veszteséget már pár órás beszabályozás után meg lehetett takarítani.

Gondoljunk bele, hogyan működik egy egyszerű hűtőszekrény? Bármit beteszünk a hűtőbe, attól energiát, hőt veszünk el. Mi történik az elvett hővel? A hűtőszekrény hátulján lévő fekete rács-szerűség melegszik és a bent elvett hőt itt adja le. Tehát nincsenek csodák. A hőt, amit a hűtőszekrényen belül elveszek, leadja a hátulján (ezért nem szabad soha a hűtőszekrényünket nagyon rászorítani a falra, nem szabad zárt helyiségbe sem tenni (pl. a kamrába), mert a folyamatosan leadott hő melegíti a helyiséget, s az éléskamránkban minden megromlik.

Ezek után gondoljunk bele, mennyi hőt dobunk ki a hűtőgépekkel egy hatalmas hűtőháznál? Önök mit javasolnának? Mit tegyen a tulajdonos a sok kidobott hővel?

A hűtőházakban itt többnyire halat tárolnak, amivel a horvátországi halsütőket látják el. Hát én azt javasoltam, hogy telepítsen a hűtőházak mellé konzerváló üzemeket, főzzön a felesleges meleggel halételeket, azt tegye konzervdobozokba, s ilyen módon is értékesítse a hűtőházban tárolt termékeit.

Mit gondolnak, ezzel mennyi energiát lehetett megtakarítani? Újabb közel 50%-ot.


Kategóriák: Energia megtakarítás

« Vissza