Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2015. szeptember 7.


Az elmúlt 35 évben megszállottan üldöztem az energiatakarékos megoldásokat


Műszaki életemet három ember határozta meg (természetesen a családomon, barátaimon kívül, akik mindenben támogattak):

 • Varga Zoltán, aki a Könyves Kálmán gimnáziumban fizika tanárom volt. Ő segített abban, hogy beleszeressek a fizikába, és egy év alatt elérte, hogy az országos fizika versenyben döntős legyek.
 • Teller Ede, aki megtanított gondolkozni és rövid idő alatt megtalálni a jó irányt (vele rövid ideig voltam együtt Los Angelesben).
 • A görög napkollektor gyáros, aki 25 évvel ezelőtt becsapott. Mutatós standot bérelt a frankfurti Épületgépészeti Világkiállításon. 10 db napkollektort rendeltem tőle, ott a helyszínen, és még a kiállításon odaadtam neki a kollektorok árát. Fél évvel később derült csak ki, hogy egy garázsban barkácsolja össze a napkollektorokat. Athénbe kellett mennem, hogy vissza tudjam követelni tőle a pénzt.

Akkor fogadtam meg, hogy csak onnan veszek és tervezek be bármilyen berendezést, ahol előtte megbizonyosodtam a minőségről, látom a gyárat és minden olyan körülményt, ami a termék gyártásával kapcsolatos.

Csak minőségi árut, csak megbízható helyről szabad vásárolni!

Az elmúlt 35 évben többször is bejártam a világot, Japántól Amerikáig, európai, ázsiai országokon keresztül kerestem az igazán megbízható, energiatakarékos termékgyártókat, megoldásokat. Tokióban, Tajvanon, Shanghaiban, Hong Kongban, Bangkokban, Singapurban, Soulban járva mindig megdöbbenek azon, hogy már hol tartanak. Talán már 100 évvel is Európa előtt vannak? Nem is olyan régen még ők jártak ide fényképezni, szorgalmasan gyűjtve az ötleteket, aztán pár év alatt évtizedekkel húztak el szinte mindenkitől.

Ott, ahol energiatakarékos rendszereket, hőszivattyút, napelemet, napkollektort, gázmotort vagy egyszerű fűtési rendszert gyártanak, többször is, de minimum kétszer már biztosan voltam.

Oxfordban és az amerikai iskolában megtanultam a feladatra koncentrálni. Rájöttem, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Ők is nagyon keményen dolgoznak.

Japánban, a tokiói egyetemen Okumura professzor tanszékén hosszabb ideig dolgoztam, ahol megismertem az OM házak lényegét, tervezését és az embertelenül feszített munkatempót.

Amikor hazajöttem Tokióból, több OM házat terveztem, Makovecz Imrével és még más neves építészekkel. Ezeknek az OM házaknak nem csak Japánban, hanem itthon is nagy sikere volt. Az egyik tulajdonos, aki már több mint tíz éve lakik abban az OM házban, amit Imrével terveztünk, a következőket mondta:

 • Köszönöm ezt a házat. Már tíz éve lakom benne, de ma is imádom, nagyon szeretek ide hazajönni. Egy hagyományos ház fűtésének a töredékéért működik. Nem kell külön a szellőztetéssel foglalkoznom, mert az is teljesen automatikus. Ugyanakkor szinte soha nem takarítunk, mert nincs por a házban. A rendszer szűrőjén keresztül beérkező levegőben már egy porszem sincs.

Nem sok OM ház épült Magyarországon, mert magát a házat japán precizitással kell megépíteni. Ez meg nem igazán megy a hazai kivitelezőknek.

Majd jött a passzívház őrület. Abból is terveztem néhányat. Nem igazán szeretem, mert azon túl, hogy télen nagyon kevés energiával lehet fűteni, nyáron a melegtől meg lehet benne fulladni. A passzív ház nekem olyan, mint amikor valakit felöltöztetnek egy bundába, amit többet nem vehet le magáról. Télen a hidegben tökéletes, de nyáron?

Egyre elterjedtebbek lettek a mozgatható árnyékoló berendezések, a hőszivattyúk, az alternatív energiás rendszerek (napelem, napkollektor, geotermikus rendszerek, rekuperátor, stb.) amit szintén érdemes beintegrálni az épületekbe.

Elhatároztam, hogy minden ötletet, amit valahol, valamikor is láttam, belegyúrok a “szuper energiatakarékos” házba. Így született meg a “BASEES” házak elmélete.

“BASEES” (Beautiful And Super Energy Economical System), gyönyörű, ugyanakkor szuper energiatakarékos rendszer.

Megépült az első közel ‘SEES ház a Rózsadombon (a “BA” betűt nem véletlenül hagytam le a szó elejéről). 1000 m²-es, fűtött-hűtött luxus ház, amibe a gáz már nincs is bevezetve. Az épületbe minden alternatív energiás rendszer be van építve, hogy a rendszer működési költsége minél alacsonyabb legyen. Napelem, napkollektor, szélgenerátor, geotermikus hőellátás, termoaktivált födémek, felület fűtések, -hűtések. A működés költség a hagyományos energiákkal működő épületekhez képest kevesebb, mint negyede. A folyamatos gazdaságos üzemelés érdekében az épületet okos telefonról, internetről lehet kontrollálni, vezérelni és optimalizálni.

A rózsadombi fűtött, hűtött luxusház 81% energiamegtakarítással működik, de még (szerintem) nem volt igazán gyönyörű. Ezért még csak ‘ASEES háznak nevezném. A szó elejére csak később tettem a “B” betűt, mert fontos, hogy az épület ne csak szuper energiatakarékos, hanem (beautiful) gyönyörű is legyen.

Majd 2011-ben Pécelen, a BASEES házak néhány alkotóelemének felhasználásával megépült egy 37 lakásból álló lakótelep. A péceli lakópark alapkoncepciója a következő volt:

 • Egy üres szántóföld kellős közepén hozzunk létre egy oázist, ahol a lakók egész évben úgy érezhetik magukat, mintha nyaralóban lennének.
 • Készüljön egy mesterséges tó vízeséssel, eköré épülnek majd fel az épületek.
 • Minden lakásnak legyen egy tóra néző kicsi kertje, terasza, de minimum ablaka.
 • A lakásokat csak alternatív energiával, nap- és geotermikus energiával fűtsük, hűtsük. Felejtsük el a gázt, a kéményt, a füstöt. Ne legyen hulladék energia, minden energiát hasznosítsunk újra. Például, amikor hűtünk, a meleg energiát ne a szabadba fújjuk ki, hanem abból készüljön a használati melegvíz.

A lakók véleménye, hogy lakásuk a legjobb nyaraló, sokan nyaralásukat is itt oldják meg. Minek menjek nyaralni, sok pénzt költeni? - mondják sokan közülük - Vízparti nyaraló a lakásom.

A péceli lakóparkról több fényképet, sőt filmet is megnézhet a honlapunkon »

Egy angol milliárdos meglátta a péceli, BASEES alapon épített, szuper energiatakarékos rendszert. Rendelt egy hasonlót, ami lényegesen több épületből áll, egy még inkább elvarázsolt, mesterséges tórendszer körül. Itt nemcsak 184 darab, egyenként 170 m²-es BASEES ház épül fel, hanem 80 db nagyon aranyos fürdőház is.

A svéd és angol építészek által tervezett épületek fűtöttek, hűtöttek és rendkívül olcsón üzemelnek majd. (A komplett épületgépész, energetikai tervezési megbízást a vezetésem alatt álló, már közel 32 éve működő Thermo tervezőstáb kapta.)

Mind a lakó-, mind a fürdőházak úgynevezett energia cölöpökön állnak, amelyek a tó alatt és a területen lefektetett földkollektorokkal együtt biztosítják a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer geotermikus energia ellátását.

A geotermikus szolár “green” faluban minden hulladék energiát újrahasznosítunk. Nincs kidobott energia! “No waste energy at all!”

A földgáz már egyáltalán nincs sem az épületekbe, sem a lakótelepre bevezetve.

No gas! No gas chimney! No smoke! No waste energy! Only economical living on super low cost!

Még az elfolyó szennyvíz és a használt levegő energiáját is újrahasznosítjuk.

A “green” üdülőfalu épületei töredék költséggel üzemelnek a hagyományos technológiával épült házakhoz képest, miközben a lakók élvezik tóparti rezidenciájukat, s a mellé épült fürdőházukat.

Fontos, hogy az épület magában hordozza az emberiség két alapelemét, a tüzet és a vizet. Minden BASEES ház vízközelben vagy akár mesterséges tó partján épül és van benne minimum egy (vízbetétes) kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha. Néhány fontos szempont (és alkotó elem), amit figyelembe kell venni a BASEES házak tervezésénél:

 1. ár-érték arányban kedvező lakások, épületek
 2. áramot termelő napelem használata
 3. égtájtól függő falszerkezet (“ÉFF”)
 4. felületfűtési-, hűtési elemek használata (lehetőleg Roth felületfűtési rendszerek)
 5. gyors megtérülés
 6. hőszivattyúval történő energiaellátás, fűtés, hűtés, használati melegvíz előállítás (javasoljuk a professzionális, rendkívül gazdaságosan, halkan működő svájci-német AlphainnoTec hőszivattyúkat)
 7. horizontális és vertikális szélgenerátor beépítése
 8. hulladékhő hasznosítás (szintén AlphainnoTec hőszivattyúval)
 9. a lakók igényeinek maximális figyelembevétele
 10. mozgatható (akár fázisváltó betéttel ellátott) árnyékoló szerkezetek
 11. multifunkcionális energiatartály használata
 12. napkollektor a használati melegvíz előállításához
 13. napkollektor földabszorber kapcsolattal, a téli energia tárolásra
 14. okostelefonról, internetről kontrollálás, vezérlés
 15. OM japán napház elve (tető-, födém- és falszerkezete)
 16. passzívház elemei
 17. professzionális, energiatakarékos világítási rendszer
 18. rekuperátoros szellőzőrendszer használata
 19. termo-aktivált födém használata
 20. üvegház (az épülethez ragasztott vagy az épületbe integrált greenhouse)
 21. vízterű kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha beépítése

(A szempontokat betűrendben és nem fontossági sorrendben soroltam fel)

Feltételezem, hogy ijesztően hangzik ez sok szempont, amit a BASEES házak tervezésénél be kell tartani. Érdemes azonban a sok szempontot figyelembe venni, mert így el tudjuk érni azt, hogy a beruházási költség mintegy 7%-os növekedése mellett az épületek működési költsége 75-85%-kal csökkenjen.

A “BASEES” elvek alapján tervezett épületnek már nincs szüksége gázra, kéményre. Nem termel füstöt, széndioxidot és egyéb káros anyagot:

a gazdaságosság mellett még környezetbarát is.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ, Energia megtakarítás, Megújuló energiák

« Vissza