Hőszivattyú blog

üzenet a szerkesztőnek


2013. január 13.


A legjobb befektetés, ha az épület energiatakarékosan működik

(Sokkal több hasznot hoz, mint akármilyen bankbetét)

Közel 20 évvel ezelőtt egy fogorvosnál klíma berendezést szereltünk be. Pár nappal később felhívott:

  • András, amióta megy ez az új klíma, olyan sok a gáz- és villanyszámlám, hogy nem bírom kifizetni.
  • Laci, talán kapcsold ki az egyiket - válaszoltam.

Szegény klíma versenyzett a fűtési rendszerrel. Egyik fűtött, másik hűtött, nem csoda, ha mindkét rendszer sokat költött.

Először akkor gondoltam végig, milyen energiapocsékolóan élünk. Minden szálloda, minden ipari létesítmény két kézzel dobja ki a pénzt az ablakon. Miközben a klímaberendezés sok pénzért hűt, a kazán sok pénzért fűt. Miért nem jut eszébe soha senkinek, hogy a hűtőberendezések energiáját újra lehetne hasznosítani és a gázkazánt akár ki is lehetne dobni?

Gondoljunk csak bele, mennyi energia kell a zuhanyozáshoz, aminek 80%-a megy a lefolyóba. Hányan zuhanyoznak egy nap a Földön?  Micsoda pazarlás, miközben állandóan azon törjük a fejünket, mit lehetne még meggyújtani (szenet, gázt, fát, pelletet, stb.), hogy még több energiához juthassunk. Az energia pocsékolásával két kézzel dobjuk ki a pénzünket az ablakon. Nem beszélve arról, hogy a sok kidobott hulladékenergiával még tovább szennyezzük, melegítjük környezetünket.

Az elmúlt 30 évben nagyon sok energetikai tanulmány - és komplett kivitelezési tervet készítettünk családi házakhoz, szállodákhoz, ipari- és mezőgazdasági létesítményekhez, milliókat megtakarítva a megrendelőknek.

Az egyik épület tulajdonosa rendkívül hálásan a következőket mondta:

  • A tanulmányterv alapján átalakítottam az épületem energiaellátását. Egy nap többet keresek vele, mint egy év alatt, ha pénzem betenném a legjobban fizető bankba. Köszönöm. Köszönöm.

A Telecomnál öt nagy irodaépületben alakították át terveink szerint az energiaellátást. Fél év megtérülés mellett a beruházással milliókat nyertek. A megoldás nem is volt olyan bonyolult:

Telecom

Az épületekben a telefonközpontok nagyon sok hőt termelnek, amit egyáltalán nem hasznosítottak, hanem drága pénzért hatalmas hűtőgéppel hűtöttek. Míg az egyik oldalon nagyon sok pénzért tolják el a felesleges meleget, a másik oldalon sok pénzért távfűtéssel fűtötték az épületet és készítették a szükséges használati melegvizet.

A feladat egyszerű volt. A telefonközpontok hőjét nem kidobni kell, hanem energiatárolókba összegyűjteni, s az épületet távfűtés helyett ezzel az idáig kidobott energiával lehet fűteni.

Hőszivattyú

Az öt Telecom épület energia racionalizálásáért kaptuk meg a multi cégtől a 2008-as év legjobb beruházási díját, a DELFIN díjat.

 

Műanyag fröccsöntő üzem, Veszprém

A műanyag fröccsöntő gépek hőjét hűtőgépek hűtik, miközben az épületet hatalmas gázkazánok fűtik. A szokásos felállás: két oldalon dobják ki a pénzt az ablakon, a hűtéssel és azzal párhuzamosan a fűtéssel.

A megoldás itt sem volt bonyolult:

A fröccsöntő gépek hűtővizét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk.

 

Székesfehérvári Köfém épületében az Alcoa amerikai kerékfelni gyár

A technológia és kohászat által termelt hőt az Alcoa mellett lévő üzem sok pénzért hűti vissza. Ugyanakkor egekbe szökő gázszámlát jelent az épületek technológiai melegvíz ellátása és fűtése.

A megoldást talán már Ön is tudja:

A  technológia hűtővizét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk.

Azon túl, hogy magunknak rendkívül sok működési költséget takaríthatunk meg, nem szennyezzük és nem melegítjük tovább a már ugyancsak sérült, érzékeny környezetünket.

 

Mezőgazdaság

Hőszivattyú

Költségek és energiamegtakarítás terén nagy lehetőség van a mezőgazdaságban is

Tehenészet 

Nagyon érdekes feladatot kaptunk egymással párhuzamosan Angliában és Magyarországon. Két tehenész bízott meg azzal, hogy találjuk ki neki, hogyan tudná a tehéntejben lévő energiát fűtésre használni. Ők csak azt tudták, hogy rengeteget fizetnek a tej hűtésére, az épület fűtésére és a szükséges használati  melegvíz előállítására.

A megdöbbentő, hogy mindkét tehenész hobbyja a komolyzene volt. Egymást nem is ismerték, mégis mindketten hangverseny termet építettek a tehenészet mellett. A hangversenyterem fűtését is a szarvasmarhák tejének hőjéből kellett megoldanunk.

A feladat megoldását már szerintem nem is kell mondani, tudja Ön is:

A  szarvasmarhák tejének hőjét nem elvezetjük és sok pénzért hűtjük, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újrahasznosítjuk. Fűtjük vele az épületet, a hangversenytermet és készítjük vele a használati melegvizet.

 

Sertéshizlalda

A feladat és a megoldás is hasonló. Itt a sertések negyven fokos hőjét hasznosítjuk, amivel fűtjük az irodákat, a kiszolgáló épületeket és készítjük a szükséges melegvizet. Ha belegondolunk, a sertés nem más, mint egy négy lábon rohangáló 40 ⁰C-os radiátor, aki szintén 20 ⁰C-os környezetben érzi jól magát. Ha tehát hőt vonunk el tőle, mindenki jól jár. Ő is, mi is, mert az elvont hővel fűthetjük a kiszolgáló épületeket és készíthetjük a hizlalda számára a sok használati melegvizet.

 

Az iparban nagyon sok helyre hívnak minket és szinte mindig ugyanazt kérdezik tőlünk:

- Uram, milyen energiahordozót tudnak nekünk ajánlani, amivel olcsóbban fűthetnénk az épületeinket?

A tanulmányterv elkészülte után kiderül: sok esetben a legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy milyen újabb energiaforrásra van szükség, hanem inkább az, hogy az újrahasznosított hővel mit csináljunk, hova tegyük?

 

Hűtőházak a Balaton körül

A hűtőházak tulajdonosa panaszkodott, hogy nagyon magas a hűtőgépek működtetésének az ára. Lenne-e ötletünk, hogyan tudna egy kis energiát, pénzt megtakarítani?

A javaslatunk az volt, amit meg is valósított, hogy a hűtőgépek meleg energiáját ne dobja ki, hanem hasznosítsa újra. A hűtőgépek kidobott felesleges energiájával főzzön halászlét vagy gulyáslevest, amit konzervdobozba téve értékesíteni tud.

Egy kis ötlet, egy energiaracionalizálási kiviteli terv és százezreket kereshet vagy takaríthat meg Ön is.

 

Gombatermesztés

A gomba termesztése közben is nagyon sok hő szabadul fel, amit egyáltalán nem használtak fel idáig. Még mínusz 20 ⁰C-os hidegben is több napon keresztül a szabadban tárolják a csírákkal teli földet, hogy hűljön, miközben az épületek fűtését, melegvíz ellátását sok pénzért, a nagyteljesítményű, szilárdtüzelésű kazánokban elégetett fával, szénnel oldják meg.

A gomba termesztésének folyamata tökéletes energiaegyensúlyt jelenthet, ha a keletkezett hulladékenergiát újra hasznosítjuk.

Ugye a feladat megoldását már Ön is tudja:

A  technológia hőjét nem hagyjuk hűlni napokig az ég alatt, hanem az energiát geotermikus energiatárolóban tároljuk, s amikor arra szükség van, újra hasznosítjuk.

 

Pálinkafőzde

Hasonló módon pocsékolják a pénzt és az energiát.

A pálinka főzéséhez rendkívül sok energiára van szükség. Addig melegítik az alapanyagot, míg az különböző hőmérsékleten különböző párlat formájában ki nem válik a rendszerből (a berendezés nem más, mint egy nagyméretű pálinkafőző). A maradék cefrét, ami már semmire sem jó, hatalmas tárolókba helyezik, s mindaddig, míg le nem hűl, a szabadban tárolják. Vajon miért nem jut eszükbe, hogy a rengeteg hőt, ami ilyenkor elmegy a szabadba, újból hasznosítani lehetne? Nem szennyeznék környezetünket és a pálinka is kevesebbe kerülne.

 

Műanyag alapanyag gyártó gyár

Az energiaracionalizálási tanulmányterv elkészítésre a gyár egyik vezetője kért fel bennünket. A műanyag alapanyag  gyártáshoz nagyon magas hőmérsékletre, így nagyon sok energiára van szükség. Az energiát elektromos áram biztosítja. A berendezések hűtővizét a gyár szomszédságában lévő gyáregység hűtőtornyai hűtik. Ezzel párhuzamosan a gyárépület, irodák fűtését a szomszédos gyáróriás távfűtése biztosítja. Egymással párhuzamosan ugyanazt a gyáregységet milliókért fűteni és hűteni a legnagyobb pocsékolás, amit valaha is láttam. (Egy az egyben megismétlődik az eset, mint az előbb említett székesfehérvári Alcoa kerékfelni gyárban.)

Ennél nagyobb sebességgel, két kézzel, gyorsabban a pénzt kidobni az ablakon szinte lehetetlen.

Sajnos, nagyon sok gyárban hasonló a helyzet, sok-sok pénzt dobnak ki az ablakon. Pedig lényegesen alacsonyabb áron lehetne a termékeket előállítani, ha minden hulladékenergiát, ami a technológia során keletkezik, újra hasznosítanának.

 

Kohászati művek, Svédország

Munkáinkat látva hívott meg bennünket egy svéd kohászati művekbe a tulajdonos. Kérte, nézzük végig a technológiát és adjunk tanácsot: mit alakítson át, hogy a költségei minél alacsonyabbak legyenek.

Egy hétig voltunk ott, majd elkészült a tanulmánytervünk.

A megoldást ugye tudja már Ön is.

Klasszikus példáját láttuk itt is, hogyan lehet egymással párhuzamosan pocsékolni pénzt és energiát. Elektromos árammal melegítik fel több mint ezer fokra a kohászati művek alapanyagát, miközben hatalmas hűtőtornyok euró milliókért hűtik a készterméket, az öntvényeket. Mint mindenhol, a hulladékenergiát ahelyett, hogy újra hasznosítanák, sok pénzért küldik a levegőbe, rombolva vele az amúgy is sérülékeny környezetünket.

A svéd kohászati művek tulajdonosa energiaracionalizálási tervünk megvalósítása után energia költségeit több mint 50%-kal tudja csökkenteni.

 

A leginkább energiapocsékoló intézmények a szállodák

Egy szállodában több száz ember zuhanyozik nap mint nap. Több ezer liter meleg szennyvíz folyik el az épületekből, miközben rengeteg pénzbe kerül újból és újból a hidegvízből melegvizet készíteni.

Akár 80% energiát és költséget takaríthatnának meg a szállodák, ha a bennük keletkezett sok-sok hulladékenergiát újrahasznosítanák.

Egy siófoki szálloda tulajdonosa mondta:

  • Amióta optimalizáltátok a szállodámban az energiahasznosítást, le tudtam vinni a költségeimet és ezáltal a szobák árát is, nagyobb profit mellett. Magam sem hittem volna, de azóta télen-nyáron teltházas lett a szállodám. Az energiaoptimalizálási beruházás kevesebb  mint két éven belül térült meg nekem.

Az elmúlt öt évben 7 meglévő szállodánál készítettünk energiaoptimalizálási tervet, melyek megvalósítása után euro milliókat takaríthattak meg a szállodák tulajdonosai.

 

Expo Hotel a Budapesti Nemzetközi Vásár területén

A felújított szállodában szinte kínunkban kellett minden hagyományos módszertől eltérve, új meg új megoldásokkal elérni, hogy az épület megfeleljen a mai korszerű energiatakarékos feltételeknek. A régi épület szerkezetében arra sem volt lehetőség, hogy az emeletekre csővezetékben friss levegőt vigyünk. A korszerű gépészetnek nem igazán hagytak helyet őseink.

A tulajdonos elfogadta ötletünket, hogy tegyük az épületet egy olyan üvegharangba - ami egyben napelem is -, ahol a harangon belül, amelyben a régi épület is lenne, ideális körülményeket hoznánk létre. A régi épület és az üvegharang között biztosítanánk a friss levegőt, miközben maga az üvegharang felülete termelné a gépészet működéséhez szükséges áramot. Rosta Csaba építésszel sokat dolgoztunk azon, hogy a szálloda új energiatakarékos köntöst kapjon. Sajnos, mint mindig, mire az álmainkból valóság lett, a régi épület körül már csak egy műanyag harang lett. Még így is 35%-os energiamegtakarítással működik az épület, s minden szoba friss levegőt kap.

Törökországban 5 szállodánál vizsgáltuk meg az alternatív energiákra történő átállás lehetőségeit. Mind az öt szállodában azt állapítottuk meg, hogy ha a hűtőberendezés hőjét újra hasznosítanák, az egész épületet el lehetne látni melegvízzel és az uszodákat sem kellene fűteni a drága gázkazánnal.

 

Új építésű szállodák, már komplett alternatív energiahasznosítással

Az első alternatív energiával (talajvíz- és napenergiával) működő panziót Ferihegyre terveztük. A sarokház panzió 16 szobában fogadja a vendégeket. 65%-os energiamegtakarítással több mint hét éve működik a szinte mindig teltházas kis szálloda (a beruházás valamivel több, mint két év alatt térült meg a tulajdonosnak.)

 

Mediterrán szálloda, Siófok

Ennél a szállodánál mondta nekünk azt a tulajdonos: „Jobb befektetést nem igazán találtam volna, mint a szállodámban az alternatív energiák használatát. Több mint 50%-al alacsonyabbak a költségeim. Alacsonyabb szoba árak mellett is bőven megvan a hasznom, s hónapokra előre minden szoba ki van adva.”

Az elmúlt években 5 új szállodát terveztünk. Itt már csak alternatív energiák hasznosításával alakítottuk ki a komplett épületgépészetet, újra hasznosítva minden hulladékenergiát az épületben.

Egyiptomban egy szálloda várost terveztünk Sharm Al Sheikbe. Sajnos az egyiptomi események miatt ennek kivitelezése lelassult. Az egyiptomi Montaza szállodaváros a tengerparton épül majd meg, és 80%-al fogyaszt majd kevesebb energiát, mint a mellette lévő hasonló szállodák. Nem beszélve arról, hogy a szállodák körül a szabad terület klímatizált, amit az épületek hulladékenergiájának felhasználásával oldunk meg.

Amennyiben Ön is sok pénzt szeretne megtakarítani épületének energiaracionalizálásával, várjuk jelentkezését központi irodánkban. Irodánk mellett megtekintheti az energetikai bemutatótermet, ahol a legkorszerűbb energiatakarékos berendezésekkel (energiatakarékos izzókkal, vertikális- és horizontális szélkerékkel, hőszivattyúkkal, levegőkazánokkal, sugárzó fűtésekkel, mennyezet hűtésekkel, napelemmel, napkollektorral, stb.) ismerkedhet meg, működés közben is.

Hőszivattyúkkal, levegőkazánokkal kapcsolatos kérdéseket, árakat, leírásokat http://www.thermo.hu, a http://www.levegokazan.hu és a http://www.geosolar.hu oldalakon talál.


Kategóriák: HŐSZIVATTYÚ

« Vissza